Tiedote

Citytorpparit Vänön saaressa ja Perämerellä

ke 12. elokuuta 2020 07.00.00

Citytorppareiden, Taina Kontio ja Satu Miettinen, kuukausi Saaristomerellä ja Perämerellä alkaa olla päättymässä. Päivittäisiä viestejä olemme saaneet lukea ja katsellla rannoilta, saaristokylistä ja uintiretkiltä. Viimeinen viikko käynnistyi. Seuraa tapahtumia Facebookin ja Twitterin välityksellä, päivittäin.

MEREN TAJU teoskokonaisuudessa mediataiteilija ja tarinallistaja Taina Kontio ja professori ja valokuvataiteilija Satu Miettinen työskentelivät heinäkuussa Vänön saarella Saaristomerellä, ja elokuussa työskentely laajeni Perämerelle ja mereen laskeville joille. Parhaillaan on menossa työskentelyjakson viimeinen eli neljäs viikko.

Teoksessa on uitu ja kävelty kalliorantoja, kuultu tarinoita meristä ja joista, keskusteltu elämästä saarissa. Useinmiten uidessa tai kävellessä kerrotuksi ovat tulleet henkilökohtaiset tarinat, haaksirikoista, tai viikinkien idäntiestä, aroista kehon rajoista. Samalla on vaikkapa jaettu ylpeys siitä, kuinka tärkeää on, että tytärkin ajaa omaa venettään.

Taiteilijat ovat toimineet tarinoiden suodattimina ja muuntaneet kuultuja tarinoita sanoiksi, valokuviksi, videotaiteeksi, ääniksi, lyhyiksi elokuviksi ja performansseiksi. Kasvattaneet omaa kallio- ja tuulitietoaan, toimineet merimerkkeinä ja viikinkihautoina.  Meren taju -teosta tai sen osia esitetään myöhemmin myös videoinstallaationa, valokuvina ja ääniteoksena näyttelytiloissa.

MEREN TAJU työprosessi on ollut avointa ja prosessia on voinut seurata päivittäin sosiaalisessa mediassa. Satu: "Parasta tässä on ollut avoimuus, ja pitkät keskustelut, mahdollisuus erehtyä ja onnistua."

Taina Kontio on mediataiteilija ja tarinallistaja, ja taiteen tohtori Satu Miettinen on palvelumuotoilun professori ja yhteisö- ja valokuvataiteilija. He ovat tehneet yhdessä sosiaalisesti vastuullista taidetta, uraauurtavaa työtä yhteisöllisten hankkeiden parissa, sekä kirjoittaneet artikkeleita sosiaalisen muutoksen muotoilusta ja taiteesta. MEREN TAJU JA POEETTISET TAKAMAAT jatkuu Suomen ja Ruotsin joilla ja Itämerellä aikana 2020-2023. Teoksessa kerätään sekä alueen asukkaiden henkilökohtaisia tarinoita uimapaikoista, suhteesta veteen, sekä samalla tarinoiden kautta tulevaa tietoa vesistöissä tapahtuneista kulttuurillisista ja ekologisista, muista muutoksista. UIMAAN ryhmä on avoin whatsup ryhmä, jossa naiset jakavat uintitarinoitaan, miehiä odotellaan mukaan, ja talvellakin uidaan ja kerrotaan tarinoita.

MEREN TARINAT toteutetaan yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa, osana vuoden 2020 CityTorppari-toimintaa. Yhteistyössä mukana myös John Nurmisen Säätiö ja Keskitien Säätiö. Lue lisää https://msl.fi/2020/06/26/taiteilijat-ja-itameri-citytorpparit-2020/ 

Tainan Facebook-päivitykset, linkki.

Sadun Facebook-päivitykset, linkki 

Instagram: #citytorppari #uimaan #merentaju @citytorppari

Itämeripäivän ohjelmassa olemme myös mukana 27.8.2020linkki

Lisämateriaalia teoskokonaisuuksista: 

https://poeticperipheries.blog

https://www.researchcatalogue.net/view/261804/261805

 

Yhteystiedot: 

Taina Kontio 045-8978963, kontiotaina@gmail.com

Satu Miettinen 040 484 4367, Blogi

Helka Ketonen, kulttuurijohtaja 040 3577662, helka.ketonen@msl.fi