Tiedote

Hämeen ITE-taiteen etsintä alkaa vuonna 2020

pe 27. syyskuuta 2019 13.30.00

Hämeen ITE-taiteen kartoittamista valmistellaan
Koordinaattorin etsintä käynnistyi

Millaista ITE-taidetta löytyy Hämeestä? Miten ITE-taiteen ympäristöjä ja kohteita voisi entistä paremmin hyödyntää matkailussa? Tätä aletaan selvittää pian kentälle jalkautuvassa ITE Hämeessä -hankkeessa.

Hankkeessa kartoitetaan Kanta- ja Päijät-Hämeen itseoppineita nykykansantaiteen tekijöitä sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen kiinnostavia ilmentymiä. Tuloksia esitellään monin tavoin yleisölle ja matkailijoille. Omaehtoisen luovuuden ilmiöistä etsitään kipinää myös matkailun voimavaraksi.

Hanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto, joka on tehnyt vastaavia ITE-taiteilijoiden kartoituksia jo kahdenkymmenen vuoden ajan eri maakunnissa.

”Hämeeseen kohdistuu suuret odotukset”, sanoo MSL:n kulttuurituottaja Raija Kallioinen. ”Alueelta on jo entuudestaan tiedossa kiinnostavia tekijöitä, kuten Erkki Pekkarinen, Seppo Suomensyrjä ja Vesa Väänänen sekä jo edesmenneet Enni Id ja Johannes Ivakko. Kätköissä olevaa omaperäistä luovuutta on varmasti runsain mitoin. Kartoituksemme myötä alueen asukkailta kysellään vinkkejä tekijöistä, joten kannattaa jo nyt ryhtyä muistelemaan ilmiannettavia tietoja.”

Hankkeeseen haetaan parhaillaan koordinaattoria. Tavoitteena on päästä kentälle taiteilijoiden etsintään kevättalvella 2020.

ITE Hämeessä -hanketta toteutetaan EU:n maaseuturahoituksella, jonka on myöntänyt Hämeen ELY-keskus.

ITE-taiteen juhlavuosi

Vuotta 2020 vietetään ITE-taiteen valtakunnallisena juhlavuotena. Maaseudun Sivistysliiton esiin nostamasta itseoppineiden taiteilijoiden luovuudesta riittää ammennettavaa niin museoiden näyttelyihin kuin erilaisiin tapahtumiin. Myös Hämeenlinnan taidemuseo sisällyttää ITE-taidetta ohjelmistoonsa.

 

LISÄTIETOJA:
Kulttuurituottaja Raija Kallioinen, puh. 040 5636 876, raija.kallioinen@msl.fi

Hankesuunnitelma löytyy täältä.

Hankekoordinaattorin hakuilmoitus löytyy täältä.