Tiedote
Hanhipellot avuksi valkoposkihanhivahinkojen ennaltaehkäisyyn - infotilaisuudet helmikuussa
pe helmik. 02 07:30:00 2024
Valkoposkihanhien aiheuttamat viljelyvahingot ovat olleet Itä-Suomen alueella kasvussa hanhien kannannousun ja muuttoreitin muutosten myötä. Menneinä vuosina Pohjois-Karjalan karjatalousvaltainen tuotanto on kärsinyt merkittäviä menetyksiä nurmirehun tuotannossa, ja tuotantotappioita on aiheutunut myös mm. siemenviljatiloilla.
Hanhipellot avuksi vahinkojen ennaltaehkäisyyn
Yhtenä ratkaisuna hanhivahinkojen ennaltaehkäisyssä on hanhipeltojen lisääminen. Hanhipellot eli lintupellot ovat hanhille sallittuja ja ennalta valittuja peltoaloja, ruokailupaikkoja. Näin pyritään säilyttämään merkittävästi tärkeät tuotantoalat koskemattomina.
Hanhipellot mahdollistavat muuttaville hanhille rauhallisen ruokailu- ja lepopaikan, ja samalla vältetään lintujen turhaa lentelyä pellolta toiselle. Näin hanhien energian ja ravinnon tarve pysyy pienempänä ja niiden karkotus pois tärkeiltä tuotantopelloilta on helpompaa.
Luonnonvarakeskus on tutkinut hanhipeltojen käyttöä hanhivahinkojen ennaltaehkäisyssä Keski-Karjalassa. Hanhipeltoja on ollut käytössä myös mm. Liperin alueella. Viljelijät ovat voineet vuodesta 2023 asti tehdä uuden EU:n maatalous- ja maaseuturahoituskauden myötä lintupeltositoumuksia.
Hanhivahinkojen torjumiseksi alueilla on käytetty myös hanhipaimentoimintaa, jossa valkoposkihanhia on karkoitettu pelloilta poikkeuslupien turvin.
"Pyrimme talven aikana kartoittamaan hanhipelloista kiinnostuneet viljelijät uusilla Joensuun seudun ja Keski-Karjalan vahinkoalueilla. Samalla viestitään ja lisätään viljelijöiden tietoa uudesta lintupelto-ympäristötukimahdollisuudesta. Tavoitteena on, että lintupellot olisivat jatkossa osa vahinkoalueiden uusia ennaltaehkäiseviä viljelykäytäntöjä niille sopivilla alueilla. Teemme tiedotusta myös vahinkojen ennaltaehkäisyyn liittyvistä muista menetelmistä ja vahinkokorvaus- ja lupakäytännöistä", kertoo Pohjois-Karjalan maaseutupalveluiden maaseutujohtaja Pertti Iivanainen.
Maaseudun Sivistysliitto edistää hanhipeltotoimintaa yhteistyössä Pohjois-Karjalan Maaseutupalveluiden, Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen ja MTK Pohjois-Karjala ry:n kanssa. Toimijat ovat hakeneet hanhipeltojen kartoitukseen maaseuturahoitusta Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen kautta.
Tervetuloa info- ja keskustelutilaisuuksiin
Helmikuun 2024 aikana alueen viljelijöille ja muille asiasta kiinnostuneille järjestetään avoimia info- ja keskustelutilaisuuksia Joensuussa 9.2., Polvijärvellä 13.2. ja Kiteellä 20.2. Tilaisuuksiin voi osallistua myös Teamsin välityksellä. Infoissa keskeisinä aiheina ovat hanhipellot sekä viljelijöiden vahinkokorvaus- ja tukiasiat.
Lisätietoja
- Pohjois-Karjalan Maaseutupalvelut: maaseutujohtaja Pertti Iivanainen, p. 040 748 5310, pertti.iivanainen@liperi.fi
- Pohjois-Karjalan ELY-keskus: lajivahinkokoordinaattori Mika Pirinen, p. 040 547 5028, mika.pirinen@ely-keskus.fi
- Maaseudun Sivistysliitto: kehittämispäällikkö Timo Reko, p. 050 322 6798, timo.reko@msl.fi ja Hanna Araja-Matilainen, p. 040 665 4811, hanna.araja-matilainen@msl.fi
Valkoposkihanhivahinkojen torjunta ja viljelijätuet -infotilaisuudet (msl.fi)
Tiedotteet
14.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
31.10.2024
Valojuhlassa 17.11. Oulun Sanginjoella muistellaan alueen historiaa ja juhlitaan tulevaa Sanginkonnun taiderastien verkostoa sekä Sanginjoen Nuorisoseuraa