Tiedote

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelylle tunnustusta rohkeudesta ja ilo-brändistä Ilomantsissa

to 1. heinäkuuta 2021 14.40.00

Ihmeiden ILO!TALO -näyttely Ilomantsissa on saanut iloisen innostuneen ja jopa yllättyneen vastaanoton. Tämä ITE-taiteen kesäkattaus on jo nimensä puolesta herättänyt keskustelua paikkakunnalla.

Erotiikkaakin on toki mukana, mutta yhteisnäyttely on kaikkinensa monipuolinen katselmus nykypäivän ITE-taidetta eli itse tehtyä elämää. Mukana on moottorisahaveistäjiä, kierrätystä vahvasti hyödyntäviä kollaasitaiteilijoita, valokuvaaja sekä vuoden 2021 ITE-taiteilija. Pääsalissa teoksien kanssa keskustelee näyttelyä varten tehty musiikki.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyn järjestää Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys, joka on pieni mutta sitäkin tormakampi. Yhdistyksen puheenjohtaja Taisto Volotinen toteaa, että joukko koostuu ennakkoluulottomasti uusiin ideoihin suhtautuvista ihmisistä. Siksi Ihmeiden ILO!TALO -näyttelykin päätettiin uskaltaa toteuttaa. Kulttuuriyhdistys on alkanut vahvasti myös brändätä Ilomantsin nimestä nappaamaansa ilo-sanaa, sillä se on luonut myös lumenveiston ILO!LUMI-tapahtuman.

”Uskon, että Ihmeiden ILO!TALO on tänä kesänä Suomen valovoimaisimpia näyttelykohteita”, Volotinen sanoo.

Näyttelyn kuraattori, ITE-taiteilija Paula Huhtanen kertoo, että näyttelypaikalla Kansallistalon pihalla kävi jo valmisteluviikkojen aikana pyörähtämässä ihminen jos toinenkin katsomassa, milloin näyttely oikein avautuu. Nyt se on tapahtunut, ja aukioloa jatkuu 15.8.2021 saakka, eli Ilomantsin Karhufestivaalin päätöspäivään.

”En muista tällaista mielenkiintoa ennen nähneeni”, Huhtanen sanoo.

Huhtanen toivoo näyttelyltä paitsi näkyvyyttä ITE-taiteilijoille myös ideoita näyttelyssä kävijöille.

”Olemme halunneet rakentaa kohtaamispaikan kokijoiden ja tekijöiden välille. Toivon, että näyttelyn teokset herättävät ihmisissä oivallusta myös heidän omasta osaamisestaan ja he saavat täältä itselleen tekemisen ilon kipinän mukaansa.”

Ihmeiden ILO!TALO -näyttely on avoinna 1.7.-15.8. ti-su klo 11-17. Jatkettu aukiolo Avointen ovien päivänä ja Ilojen iltana 22.7. klo 11-21 sekä Karhufestivaalin aikaan 13.8. klo 19. Osoite: Kansallistalo, Yhtiöntie 8, Ilomantsi.

Lisätietoja:

Ihmeiden ILO!TALO -yhteisnäyttelyn kuraattori, ITE-taiteilija Paula Huhtanen, 045 691 4515, paula.huhtanen@gmail.com
Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys, puheenjohtaja Taisto Volotinen, 050 528 7715, volotinen.taisto1@gmail.com

Ihmeiden ILO!TALO -verkkosivut
Ihmeiden ILO!TALO -taiteilijaesittelyt
Juttu näyttelyn avajaisista 30.6.2021
Facebook
: Ihmeiden IloTalo -näyttely 2021, Ilomantsi
Instagram:
ihmeidenilotalo

Näyttelyn taiteilijat:
August Eskelinen, Lappeenranta
Ulla Haglund, Alaveteli, Kruunupyy
Raimo Hautaluoma, Jalasjärvi, Kurikka
Joonatan Huuki, Tampere
Jori Tapio Kalliola, Hanko
Timo Kareinen, Ilomantsi
Ursula Kuula, Espoo
Juha Käkelä, Lakiala, Ylöjärvi
Aimo Laitinen, Oulu
Taisto Pehkonen, Lieksa
Romurinsessa (Marjut Kauppinen), Korpijärvi, Lapinlahti
Erkki Rytkönen, Iisalmi
Timo Teittinen, Kuosmala, Juva
Markku Tuominen, Nurmijärvi
Hanna Viitala, Lavia
Anna WildRose, Kerkonkoski, Rautalampi

Tiedotteen liitteenä olevien kuvien tiedot:

Kuvat: Riitta Ryynänen, MSL

Teokset:

Ihmeiden ILO!TALO -näyttely on runsas kattaus tämän päivän ITE-taidetta. Ulla Haglund: Onnen portaat. Moottorisahaveisto, puu, veistoraudat, pintakäsittely, 2021. Samassa kuvassa: Erkki Rytkönen: Torso. Kuusi, moottorisaha. Kauan sitten tehty työ, nyt osittaisen lahoamisen jälkeen lisätty isännäntuoli jalustaksi ja torso pintakäsitelty sekä muodot otettu esille hionnalla.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttely levittäytyy paitsi Kansallistalon ensimmäiseen kerrokseen, myös ulkorakennukseen ja pihalle. August Eskelinen: Yksisarvinen. Moottorisahaveisto, 2021.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä on mukana myös eroottista värinää. Juha Käkelä: Metsän tyttö. Kuusi, moottorisaha, kulmahiomakone ja maali, 2021. Samassa kuvassa Ilomantsin susi. Mänty, moottorisaha, kulmahiomakone, taltta, maali ja poltto, 2021.

Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyssä on mukana myös eroottista värinää. Juha Käkelä: Kuusenmuna. Kuusi, moottorisaha ja poltto, 2021.

Romurinsessa eli Marjut Kauppinen on tuunannut näyttelyyn rollaattorin. Romurinsessa: Voihan elämän kevät! Sekatekniikka ja kierrätys, 2021. 

Raimo Hautaluoman teokset tervehtivät kävijöitä näyttelypaikka Kansallistalon kuistilla Ilomantsissa. Raimo Hautaluoma: Ukko (elämä on ilomme). Kuusi, moottorisaha (piippu visakoivua, tervattu), 2020. Akka (elämä on ilomme). Kuusi, moottorisaha, puuöljy, terva ja akryylimaali, 2020.

Hanna Viitala on tuonut näyttelyyn kymmenen teostaan: Baubo sekä takana Pallas Athene. Molemmat sarjasta Terra feminarum, esinekollaasit 2020.