Tiedote

Ilomantsin Karhufestivaali kutsuu metsäkansaa veistomeininkiin

ma 8. toukokuuta 2017 08.25.00

Karhufestivaali järjestetään 24.–26.8.2017 karhujen luvatussa maassa Ilomantsissa teemalla Metsän kansaa.

 

Karhufestivaali on yksi Suomen erikoisimmista kesätapahtumista ja itäisin kulttuurifestivaalimme. Festivaali juhlistaa luovuutta, uudistuvaa kansanperinnettä ja kansalliseläintämme, karhua.  Festivaali osuu karhunmetsästyskauden avaukseen ja järjestetään Ilomantsissa, jossa on runsain karhukanta Suomessa. Ilomantsi on matkailijalle muutenkin mielenkiintoinen käyntikohde. Aivan Venäjän rajalla sijaitseva kunta on vireä kulttuuripitäjä ja esittelee taidokkaasti itäistä perinnettä niin esittävässä taiteessa kuin ruokakulttuurissakin.

Karhunveiston maailmanmestaruudesta käydään kisaa

Vuoden 2017 Karhufestivaaleilla kilpaillaan karhunveiston maailmanmestaruudesta. Veistäjät tarttuvat sahoihinsa toteuttaakseen oman tulkintansa Metsän kansasta ja karhusta. Karhuareena on täynnä veistäjiä, miehiä ja naisia. Sahanpuru pöllyää ja meteli on melkoinen itseoppineiden veistäjien etsiessä karhua puun sisältä.

Yleisö pääsee nauttimaan erikoisen kummallista kulttuuria kolmen päivän ajan. Torstaista perjantaihin kisataan karhunveiston maailmanmestaruudesta teemalla Metsän kansaa, ja lauantaina juhlistamme Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä pikaveistokisan merkeissä. Lauantaina on myös luvassa mukavaa yhdessäoloa ja juhlahumua Vaara-Karjalan Leaderin järjestämän Maailman Suurimmat Villiruokafestarit -tapahtuman tiimoilta. Päivien aikana yleisö voi viihtyä myös Maalaistorilla, ja Karhuteltta tarjoaa monenlaisia yhdistysten esittelyjä.

Järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto ja Ilomantsin kunta, yhteistyökumppaneinaan Stora Enso, Metsänomistajat sekä paikalliset yhdistykset ja yritykset. Karhufestivaalin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Karhufestivaali veistokilpailuineen sai alkunsa vuonna 2014 Maaseudun Sivistysliiton kansainvälisestä Puusta pitkään -hankkeesta. Sen avulla, Leader-rahoituksen turvin, luotiin itseoppineille taiteilijoille ja puutyön taitajille kansainvälisten kohtaamisten ja esillepääsyn väyliä. Onnistunut festivaali innoitti Maaseudun Sivistysliiton ja Ilomantsin kunnan jatkamaan Karhufestivaalia vuotuisena tapahtumana veistokilpailuineen. Suunnitelmat ulottuvat nyt vuoteen 2018.

 

Karhufestivaali 2017 – Metsän kansaa
Ilomantsi 24.–26.8.2017

OHJELMA

TORSTAI 24.8.

11.30 Karhufestivaalin avaus, Ilomantsin tori

12–18 Karhunveiston MM-kisat, Ilomantsin keskusta-alue

12.00 Karhurastit, Ilomantsin keskusta-alue

14–16 Koko Suomi tanssii -tanssihaaste, Karhutanssi, Piirolan Pihan puisto, Kauppatie 26                      (säävaraus: kunnantalon Kalevala-sali, Soihtulantie 7)

18–20 Puheenvuoroja Metsän Kansasta, Luontopirtti Mesikkä, Parppeinvaara, Parppeintie 4

  • Terveyttä metsästä, FM, tutkija Eira-Maija Savonen, Luonnonvarakeskus
  • Metsän kansaa, metsäasiantuntija Timo Puustinen, Metsänomistajat
  • Karhun synty -performanssiesitys,  näyttelijä-mediaosaaja Matti Pajulahti ja kuvataiteilija Reima Hirvonen

20.00 Karhutulet ja musiikkia, Parppeinvaara, Parppeintie 4. Esiintymässä Sattuma, Petroskoi, Musamartat, Ilomantsi ja Reetta-Mari Kellokoski, Ilomantsi

 

PERJANTAI 25.8.

9–17 Karhunveiston MM-kisat, Ilomantsin keskusta-alue

9–13 Karhusatu ja karhulauluja päivähoitolapsille ja alakoululaisille, ohj. kansanmuusikko Liisa Matveinen, Kansallistalo, Yhtiöntie 8

9.00 Karhurastit, Ilomantsin keskusta-alue

14–16 Koko Suomi kiittää -juhla ja kiitoskahvit vanhuksille ja ikäihmisille, Kansallistalo, Yhtiöntie 8

17–19 Peppi ja Merirosvo-orkesteri, koko perheelle suunnattu musiikkia, toimintaa ja                            merilusmumeininkiä sisältävä esitys, Piirolan Pihan puisto, Kauppatie 26

18.00 Topi Ylä-Monosen luontokuvia, elokuvateatteri Kino Mantsi, Kauppatie 9

 

LAUANTAI 26.8.

9.00 Karhuareena avautuu, Katri Valan tie 1 a

10–12 Karhunveiston MM-pikakisa, Karhuareena

14.30 Karhunveiston MM-kisojen palkintojenjako, Ilomantsin tori

Päivien aikana myös Maalaistori llomantsin torilla ja Karhuteltasssa yhdistysesittelyjä sekä ilomantsilaisia esiintyjiä. Lauantaina Maailman Suurimmat Villiruokafestarit Kalevalantien varrella.   

 

Ohjelma päivitetty 6.5.2017.

 

KARHUFESTIVAALIN KOTISIVU

www.karhufestivaali.fi

KARHUFESTIVAALI SOSIAALISESSA MEDIASSA

Facebook: https://www.facebook.com/karhufestivaali/

Twitter: https://twitter.com/karhufestivaali

Instagram: https://www.instagram.com/karhufestivaali/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCCL35Vpmts3y54k3_c0yU0g