Tiedote

Ilomantsin Karhufestivaaliin reilu viikko – koronatilanne seurannassa

ma 2. elokuuta 2021 13.20.00

Kahdeksas Karhufestivaali pidetään Ilomantsissa 12.–15.8.2021 koronatilanne huomioon ottaen. Järjestäjät ovat käyneet neuvonpitoa paikallisten terveysviranomaisten kanssa ja laatineet tapahtumaa varten terveysturvallisuussuunnitelman.

Karhufestivaalin kahteen veistokilpailuun, karhunveiston mestaruuskisaan sekä pikakilpailuun, on tulossa lähes 30 veistäjää. Festivaalin johtaja Timo Reko Maaseudun Sivistysliitosta kertoo, että veistäminen voidaan toteuttaa kaikissa tilanteissa. Veistäjien omat veistopaikat ovat jo yksistään moottorisahan käytön turvallisuuden takia useiden metrien päässä toisistaan ja yleisöstä.

”Tällä hetkellä Itä-Suomen aluehallintovirasto ei ole asettanut kokoontumisrajoituksia yleisötilaisuuksiin. Karhufestivaalin omassa turvallisuussuunnitelmassa tähtäämme siihen, että alueella on muutama sata henkilöä kerrallaan. Käsidesipisteitä on useassa kohtaa, ja muistutamme kaikkia osallistujia turvaväleistä sekä suositamme maskin käyttöä sisätiloissa”, Reko kertoo.

Videostriimausta ja karhuviitoitus

Vuoden 2020 tapaan Karhufestivaali toteutetaan hybriditapahtumana, eli sitä on mahdollista seurata paitsi paikan päällä myös internetin kautta striimattuna videolähetyksenä: Karhulivenä ja Karhustudiona. Karhulive näkyy joka veistopäivä torstaista sunnuntaihin Karhufestivaalin YouTube -kanavan kautta.

Tämän vuoden veistokilpailujen teemana on Karhu ja pentu. Karhunveiston mestaruuskilpailu toteutetaan niin kutsutussa Karhumetsässä eli Kansallistalon ja Katri Vala Kulttuurikeskuksen välissä perjantaista lauantaihin. Sunnuntain pikakilpailu on Karhuareenalla. Puiset mesikämmenet viitoittavat kulkijoiden reitin veistopaikoille Ilomantsin keskustasta lähtien. Karhuja on sijoitettu reitille kymmeniä ja noin 30 metrin välein, eli kulku festivaalille on nyt hyvin havaittavissa.

Startti Pohjois-Karjala 300 vuotta -mestariveistolla

Karhufestivaali starttaa jo torstaina 12.8. Ilomantsin keskustassa Mestarit Mantsissa -kutsuveistolla, jossa mukana on neljä aiemman vuoden voittajaa. Veiston teemana on Pohjois-Karjala 300 vuotta.

”Haluamme nostaa Ilomantsin Karhufestivaalin voittajia esiin, ja mikäpä olisi parempi teema kuin Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuosi – olemmehan todellakin metsien ja karhujen maakunta”, Timo Reko sanoo.

Karhufestivaalin järjestävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys ja Maaseudun Sivistysliitto. Yhteistyökumppaneina ovat Ilomantsin kunta, Stora Enso sekä joukko paikallisia yrityksiä.

Lisätietoja:

Karhufestivaalin festivaalijohtaja Timo Reko, MSL, 050 3226 798, timo.reko@msl.fi

Karhufestivaalin verkkosivut

Karhufestivaalin ohjelma

Karhufestivaalin 2021 veistäjäesittelyt

Karhufestivaalin FB-sivut

Karhufestivaalin YouTube

Karhufestivaalin Instagram

Kuvatiedot:

Ilomantsin keskustasta on karhuveistoksilla merkitty reitti tapahtumapaikoille Karhumetsään ja Karhuareenalle. Kuvassa Urpo Huotarin teos Tervetuloa Ilomantsiin, Karhufestivaali 2020. Kuva: Riitta Ryynänen

Karhumetsä toimii Ilomantsin Karhufestivaalin veistopaikkana viime vuoden tapaan. Kuvassa Leo Löppösen teos Karhun lumous. Karhufestivaali 2020. Kuva: Riitta Ryynänen

Karhumetsä toimii Ilomantsin Karhufestivaalin veistopaikkana viime vuoden tapaan. Kuvassa Tapio Vääräsmäen teos Rakkaudesta lajiin, Karhufestivaali 2020. Kuva: Riitta Ryynänen

Karhumetsä toimii Ilomantsin Karhufestivaalin veistopaikkana viime vuoden tapaan. Kuvassa Juha Käkelän teos Karhuveljekset Hiidenkivellä, Karhufestivaali 2020. Kuva: Riitta Ryynänen