Tiedote

Italialainen puutaiteilija rakentaa Suomen leijonan Puun Sieluun Tohmajärvelle

ma 20. syyskuuta 2021 09.52.00

Italialainen puutaiteilija ja kuvanveistäjä Marco Martalar työstää parhaillaan yli kolmemetristä puista leijonaa Puun Sieluun Tohmajärvelle. Veistos paljastetaan yleisölle ja avajaiset pidetään lauantaina 25.9.2021 kello 13 alkaen.

Martalar on tehnyt samansuuruisen ison leijonan Venetsian elokuvajuhlille vuonna 2019. Nyt Puun Sieluun syntyy suomalainen versio, Suomen leijona.

Puun Sielun Natalia Podkolzinalla on tähtäimessä luoda puutaiteen galleriastaan veistospuisto, ja hän haluaa nimenomaan kansainvälisiltä taiteilijoilta isoja töitä.

”Kun näin Marcon Venetsiaan tekemän teoksen, mieleeni tuli heti, että haluan tänne ehdottomasti Suomen leijonan. Teos on kunnianosoitus Suomelle, ja se juhlistaa myös Pohjois-Karjalan maakunnan 300-vuotisjuhlavuotta”, Podkolzina kertoo.

”Puu on aina elävää”

Marco Martalar, syntymänimeltään Marco Martello (1971), on itseoppinut puutaiteilija, ja juuri puu materiaalina puhuttaa häntä eniten.

”Puu on aina elävää. Lisäksi ihmiskunnalla on aina ollut läheinen suhde puuhun. Se antaa meille lämpöä palaessaan tulessa ja suojaa meitä, kun olemme rakentaneet siitä taloja. Nykyihmisellä tuo suhde ei ole enää niin kiinteä, siksi itse haluan tehdä ja tuoda esille teoksia juuri puusta.”

Martalar rakentaa Puun Sielun leijonalle rungon kuusesta. Venetsian siivekäs leijona koostui kaikkiaan 1500 erillisestä puunkappaleesta, kuten puiden juurista revityistä paloista. Samaa menetelmää hän käyttää nyt rakenteilla olevaan teokseensa. Leijonan harja tulee kuusen oksista.

”Leijona on minulle ennen kaikkea voiman symboli.”

”Tuttu metsäinen maisema”

Marco Martalar on tehnyt teoksia sekä julkisiin tiloihin että yksityisiin kokoelmiin. Hän asuu ja tekee työtään Italian alpeilla Mezzaselva di Roanassa Vicenzan tasangolla, jossa sijaitsee Selv Artin taide-ja luonnonpuisto. SelvArtissa on kansainvälisten taiteilijoiden tekemiä veistoksia ja installaatioita. 

”Puun Sielun metsäinen maisema on minulle tuttu ympäristö.”

Natalia Podkolzina on tutustunut Marco Martalariin vuonna 2013 Suomessa ja tehdessään yhteistyötä Italian Sutriossa toimivan Euroopan puunveistäjienyhdistyksen kanssa. Suomessa Martalarin töitä on ollut esillä Ilomantsin Karhufestivaalilla ja Puun Sielu -näyttelyssä.

Marco Martalarin ja Puun Sielun projektia tukevat Maaseudun Sivistysliitto, Tohmajärven kunta ja Keski-Karjalan kehittämis- ja tietokeskus Keti.

Medialla on mahdollisuus tutustua teokseen ja haastatella tekijää myös ennen avajaisia.
Tiedustelut ja haastattelupyynnöt:
Natalia Podkolzina, 050 0253 722, natalia.onnela@gmail.com
Puun Sielu, Vehkavaarantie 250, 82360 Onkamo. www.puunsielu.fi

Marco Martalar sosiaalisessa mediassa:
Facebook: Marco Martalar Scultore
Instagram: marcomartalar

Kuvatiedot:

Marco Martalar (Marco Martello) ja paperille piirretty Suomen leijona.

Puun sielun Natalia Podkolzina sekä Marco Martalar (Marco Martello) sekä Suomen leijonan runkoa ensimmäisenä työskentelypäivänä.

Kuvat Riitta Ryynänen, MSL