Tiedote

ITE käsillä -näyttelyssä kukkivat kädentaidot ja villit ideat

to toukok. 12 08:45:00 2016

 

 

ITE käsillä -näyttely
13.5.–16.10.2016
ITE-museo, Pitkänsillankatu 28, Kokkola
Avoinna: ti–su 11–16, to 11–18
www.kokkola.fi/museot

Käsityöpohjaisen ITE-taiteen näyttely ITE käsillä avautuu Kokkolassa ITE-museossa Kukan ja Flooran päivänä 13.5.

Käsityöt ovat suomalaisten suosikkiharrastus. Varsinkin tekstiilikäsitöitä tehdään usein mallien, ohjeiden ja sääntöjen ohjaamana. Samoilla työtavoilla, materiaaleilla ja välineillä voi tehdä myös taidetta. ITE käsillä on kesän hulvattomin käsityönäyttely. Se osoittaa, miten kiehtovaa jälkeä syntyy, kun käsityötä ohjaa villi luovuus ja itseilmaisun into.

Näyttelyn taiteilijat on valittu taidemaailman reunamilta. Kotoisten ITE-taiteilijoiden joukossa on mausteena muun muassa pohjoismaisia outsider-taiteen tähtiä. Myös näyttelyn tekniikkakirjo on laaja: mukana on vapaavirkkausta, massiivineuletta, villikirjontaa, huovutusta, kanavatöitä, applikaatioita, kierrätystekstiilikoosteita, romunveistoa, pahvitaittelua ja keramiikkaa.

ITE käsillä -näyttelyn teokset ovat taidokkaita ilman tiukkapipoisuutta. Villikäsityö ihastuttaa, hätkähdyttää ja kutittelee nauruhermoja. Samaan näyttelyyn sulautuvat pinkistä langasta virkatut rouvashenkilöiden muotokuvapäät, Kellokosken Prinsessan kirjonnat, aaltopahviset linja-autot ja huovutettu Elvis. Millaisia kerroksia ja kertomuksia sulkee sisäänsä lähes 50 kiloinen Lankapallo? Entä mikä klassikko onkaan toiminut esikuvana Taistelevat grillibroilerit -kanavatyölle?

Näyttelyn on kuratoinut taidekasvattaja, tutkija (TaT) Minna Haveri.

ITE käsillä -näyttelyn taiteilijat:
Eivor Bennert, Porvoo
Ullakaisa Kaarlela, Pori
Alpo Koivumäki, Kauhajoki
Elisa Kärjä, Kalajoki
Hannu Leskinen-Estola, Imatra
Anna Lappalainen, Kellokoski
Wenche Nilsen, Norja
Erkki Nousiainen, Kerava
Kenneth Rasmussen, Tanska
Mirjami Rautio, Kemi
Merja Riekkinen, Outokumpu
Aune Riihonen, Kuhmo
Marja Ruusunen, Helsinki
Rauha Ryynänen, Lieksa
Helinä Savonen, Saarijärvi
Johanna Seppä, Espoo
Audgunn Vilhelmsen, Norja

Näyttelyssä on teoksia ITE-museon oman kokoelman lisäksi lainattuina Saarijärven museosta, Kellokosken sairaalamuseosta, Kettuki-kokoelmasta, Sør-Tromsin Trastad-kokoelmasta Norjasta, Bifrost-taidekoulusta Tanskan Randersista sekä taiteilijoilta ja yksityishenkilöiltä.

ITE-MUSEOSSA KOKKOLASSA TAPAHTUU

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy.

Lankaköynnöksiä ja räsykukkia
13.5.2016 klo 11–18
Avointen ovien päivä ja kahvipannu kuumana ITE-museossa. Kukan ja Flooran päivän kunniaksi luodaan ITE-museon edustalle villikukkapenkki metodeina vapaavirkkaus, villikirjonta ja kierrätyskonstailu. Näyttelyn taiteilijoita on paikalla klo 13–14.

Siivouspäivänä tehdään patalappuja
28.5.2016 klo 10–14
Museon pedapajassa Roosin pihapiirissä värkätä omintakeisia patalappuja ja osallistutaan Suureen patalappukilpailuun. Materiaalit ovat talon puolesta, mutta saa tuoda myös omia.

Kirjan ja patalapun päivä
16.6.2016 klo 11–18
Roosin talossa klo 13–14
• Suuren patalappukilpailun tulokset ratkeavat ja voittajat palkitaan.
• Minna Haverin uutuuskirjan Pehmeä taide julkaiseminen. Kirja nostaa esiin käsityöperustaista itseoppineiden taidetta ja erilaisin tekstiilityön tekniikoin tehtävää nykytaidetta.
• ITE-museossa klo 15 Kuraattori Minna Haverin yleisöopastus ITE käsillä -näyttelystä.
• Kahvipannu kuumana koko päivän

LISÄTIETOA

Kuraattori Elina Vuorimies, K.H.Renlundin museo, puh. 044 7809 478, elina.vuorimies@kokkola.fi
Kulttuurituottaja Raija Kallioinen, Maaseudun Sivistysliitto, puh. 040 5636 876, raija.kallioinen@msl.fi

Tietoa ITE-taiteesta ja kesän 2016 ajankohtaisista tapahtumista:
• ITE-taiteen kotisivu: www.itenet.fi
• Facebook: https://www.facebook.com/ITEtaide/
• Instagram: #itetaide #iteart #itemuseo

KÄSITTEITÄ

ITE-taide
on suomalaista nykykansantaidetta, ”itse tehtyä elämää”. ITE-taiteilijat toimivat ns. virallisen taidemaailman reunamilla tai ulkopuolella. Usein koko heidän elämäntapansa on kokeilunhalun, innostuksen ja tekemisen ilon täyttämää itseilmaisua, jossa materiaaleja, tekniikoita ja ideoita yhdistellään kätevästi ja kekseliäästi. Maaseudun Sivistysliitto on vuodesta 1998 kartoittanut ITE-taiteilijoita ja tuonut heidän luovuuttaan esiin näyttelyin, julkaisuin, dokumentaatioin ja tapahtumin.

Outsider-taide
on laaja ja kansainvälinen käsite, jolla viitataan taidemaailman käytäntöjen, kuten taidekoulutuksen, galleriamaailman ja apurahajärjestelmän ulkopuolella tehtyyn taiteeseen. Outsider-taiteilijat tekevät taidettaan arjen ympäristöissä tai hoitolaitoksissa. Jotkut heistä tarvitsevat erityistä tukea taiteen tekemiseen.

ITE-museo
on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä nykykansantaiteen museo. Sen näyttelyiden ja kokoelman keskus on Kokkolassa K.H.Renlundin museon yhteydessä. ITE-museo tuottaa myös kiertäviä näyttelyitä ”liikkuvana museona”.

ITE käsillä -näyttely
on osa ITE-käsityöhanketta, joka innostaa käsityötekniikoiden rohkeaan, luovaan ja taiteelliseen käyttöön itseilmaisun välineenä. Hanketta toteuttaa Maaseudun Sivistysliitto, ja sitä tukee Kordelinin säätiö.