Tiedote

ITE metsällä ja savannilla -näyttely Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä: nykykansantaiteen tulkintoja pohjolan ja savannin luonnosta

ke 4. toukokuuta 2016 10.30.00

ITE metsällä ja savannilla

 

LEHDISTÖTILAISUUS
keskiviikkona 11.5.2016 klo 13 Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä, Tehtaankatu 23 A.

 

TIEDOTE

ITE metsällä ja savannilla -kesänäyttely Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä esit­telee kotoista ja eksoottista luontoa ja eläimiä.

Museon aulaan sekä ulos puistoon levittäytyvät rinnakkain pohjoisen luontomme tutut eläimet ja savannin eläjät. Näyttely toteutetaan yhteistyössä Suomen Metsästysmuseon, ITE-museon ja Maaseudun Sivistysliiton kesken.

Välitön, kouluttamaton, jukuripäinen luomisen riemu ja tyyli nostaa esiin metsiemme sekä pirttien kätköistä aivan uuden alkuvoimaisen ”taideheimon”. ITE, ”Itse Tehty Elämä”, viittaa tekijöiden itseoppineisuuteen, omaperäiseen luovaan ilmaisuun ja usein intohimoiseen, elämäntavaksi asti laajenevaan taiteen tekemiseen.

Luonnon vuoropuhelua ja vuoropuhelua luonnon kanssa

ITE metsällä ja savannilla on eräänlainen konferenssi, jossa eteläisen ja pohjoisen pallonpuoliskon luonto ja eläimet kohtaavat. Luontoaiheet, erikoiset luonnonmuodostelmat sekä luonnon taiteilijoille tarjoama materiaali ovat ominaista suomalaiselle ITE-taiteelle. Museossa teokset lomittuvat perusnäyttelyn teemoihin ja käyvät vuoropuhelua kotimaisten riistaeläinten ja Jaakko Ojanperän trofeekokoelman eläinten, luonnon muovaamien taideteosten, kanssa.

Mukana on myös ihminen, tarkkailijana, toimijana ja luonnon hyödyntäjänä. Monien teosten kierrätysmateriaalit ovat ihmisen jo kerran hyödyntämiä ja hylkäämiä luonnonvaroja: autonrenkaat, romupelti ja juomatölkit jatkavat elämäänsä eläinveistoksissa. Vahvasti maaseudun arkiseen käsityöperinteeseen nojaavat tekniikat kuten moottorisahaveisto, tekstiilikirjonta ja hitsaus lyövät kättä perinteisten kuvataiteen menetelmien kanssa.

Arkkiatrista maanviljelijään

Leimallista ITE-taiteelle on tietty tekninen kömpelyys ja viimeistelemättömyys, aihelmien yllättävät yhdistelmät, odotusten vastaisuus ja ympäristöstä piittaamattomuus – eräänlainen punk-asenne. Toisaalta samoja piirteitä on totuttu pitämään muunkin merkittävän taiteen tunnusmerkkeinä.

ITE-taide on itse tekemistä ja itselle tekemistä. Teokset on useimmiten tehty omaan tai sukulaisen pihaan iloksi ja ihmetykseksi, harvoin näyttelykäyttöön saati museoon. Sisäinen tekemisen pakko on demokraattinen voima, joka läpäisee kaikki kansankerrokset. Niinpä taiteilijoiden joukossa on muiden muassa arkkiatri Risto Pelkonen. Taiteen kentälle astuessaan akateemisuus saa väistyä ja lääkärikuntamme vanhimmasta tulee kansanmies, jonka kaarnaukkokavalkadi sai alkunsa lastenlapsille veistetyistä leluista.

Mukana on myös Nurmijärven Rajamäeltä Pentti Salin, jonka töissä näkyy vuosikymmenet luontoa tarkkailleen innokkaan metsästäjän asiantuntemus ja paikallisväri Seitsemästä veljeksestä oman suvun tarinoihin. Kierrätysromutaiteen mestari, eläkkeellä oleva maanviljelijä Alpo Koivumäki Kauhajoelta taas on laatinut pihalleen kokonaisen veistospuiston, Alpon savannin, jonka uljaat asukkaat vierailevat Riihimäellä tänä kesänä.

Näyttely siirtyy syksyllä ITE-museoon Kokkolaan ja on siellä esillä 20.10.2016–17.1.2017.

 

Näyttelyn taiteilijat:

Lari Cacenius, Loppi
Jouko Kinnunen, Viitasaari
Alpo Koivumäki, Kauhajoki
Alpo Jaakola, Loimaa
Urpo Koskela, Kaustinen
Ilkka Lantto, Pello
Viljo Luokkanen, Pudasjärvi
Alpo Määttä, Sotkamo
Risto Pelkonen, Kauniainen
Jorma Pihl, Sauvo
Mirjami Rautio, Kemi
Ilmari Salminen, Petäjävesi
Pentti Salin, Nurmijärvi
Jukka Säntti, Sodankylä


LISÄTIETOJA:

Näyttelyn kuraattori Vesa Anttila, Suomen Metsästysmuseo, p. 045 125 7183, vesa.anttila@metsastysmuseo.fi

Kuraattori Elina Vuorimies, K.H.Renlundin museo, p. 044 7809 478, elina.vuorimies@kokkola.fi

Kulttuurituottaja Raija Kallioinen, Maaseudun Sivistysliitto, p. 040 5636 876, raija.kallioinen@msl.fi

 

NÄYTTELY AVOINNA:

ITE metsällä ja savannilla 12.5.–18.9.2016
Suomen Metsästysmuseo
Tehtaankatu 23, Riihimäki
Avoinna 12.5.–31.8.2016 ti–su 10–17, syyskuussa ti–su 10–16
Liput 6 € / 4 € / 3 €, perhelippu 12 €
Ks. tarkemmin www.metsastysmuseo.fi

 

Tietoa ITE-taiteesta ja kesän 2016 ajankohtaisista tapahtumista: www.itenet.fi