Tiedote
ITE-taidetta etsitään Pirkanmaan kesässä
ke heinäk. 05 11:30:00 2017
Maaseudun Sivistysliiton organisoima ITE-toiminta on maailmanmittaluokassa ainutlaatuinen nykykansantaiteen keräys- ja kartoitushanke. MSL on kartoittanut ITE-taidetta jo lähes kahden vuosikymmenen ajan eri puolilta Suomea ja nostanut heitä esiin näyttelyissä, tapahtumissa ja julkaisuissa. Uusin kartoitus on nyt käynnissä Pirkanmaalla.
ITE Pirkanmaalla -kartoitus etenee rivakalla vauhdilla. Olemme tavanneet monia kiehtovia taiteilijapersoonallisuuksia, jotka rikastavat omaa ja lähiympäristönsä arkea omaperäisellä taiteellaan. Tähän mennessä vinkkejä ITE-taiteilijoista on tullut jo noin 80, mutta lisää kaivataan. Hankkeessa etsitään nykykansantaiteen tekijöitä maaseudun lisäksi myös kaupungeista. Pääasia on itse tekeminen ja persoonallinen kädenjälki.
Kyläkartoittajat kiertelevät kuluvan kesän ajan ympäri Pirkanmaata dokumentoimassa tekijöitä ja teoksia. Tiedot talletetaan sähköiseen arkistoon. ITE-Pirkanmaalla -hankkeeseen sisältyy myös kaksi museonäyttelyä ja kirja.
Käynnissä olevan kartoituksen tarkoituksena on paitsi löytää itseoppineita taiteen tekijöitä, myös tallentaa ITE-taidetta osana yhteistä kulttuuriperintöämme.
Parhaillaan käynnissä olevassa ITE-taiteen kartoituksessa on löydetty jo kymmenittäin itseoppineita taiteilijoita, mutta kaipaamme lisää ilmiantoja tekijöistä.
ITE-taide on usein tekijöidensä arjen keskelle kätkeytyvää, siksi tarvitsemme median ja yleisön apua ITE-taiteilijoiden löytämiseksi. Hankkeen kautta tiedotusvälineillä on mahdollisuus saada tietoja ITE-taiteen tekijöistä omalta alueelta. Kartoituksen etenemiseen voi tutustua hankkeen blogissa www.itepirkanmaalla.net . Jos joku esitellyistä ITE-taitureistamme kiehtoo, autamme haastattelun järjestämisessä.
Hanketoimijoiden ja ITE-taiteilijoiden haastattelupyynnöt:
kyläkartoittaja Lauri Seppä 040 5755644
kyläkartoittaja Leena Peltokangas 040 6842384
Lisätietoja ITE Pirkanmaalla -hankkeesta:
koordinaattori Minna Haveri 0400 165323
kaikkien sähköpostiosoitteet etunimi.sukunimi@msl.fi
Vinkkejä Pirkanmaan ITE-tekijöistä voi lähettää hankkeen koordinaattori Minna Haverille minna.haveri@msl.fi tai kyläkartoittajille leena.peltokangas@msl.fi, lauri.seppa@msl.fi tai mikko.kallio@msl.fi .
Lisää tietoa saat
verkkosivuiltamme www.itepirkanmaalla.net/
ja somessa @ITEPirkanmaalla.
Mitä on ITE-taide?
Lyhenne ITE tulee sanoista itse tehty elämä. ITE-taiteen ilmenemismuodot ovat mitä moninaisimpia. Tunnusomaista nykykansantaiteilijoille on itseoppineisuus ja omaperäinen kekseliäisyys, mikä näkyy niin aiheiden, tekniikoiden kuin materiaalienkin runsaana kirjona. Usein tekemisen tekniikoina ovat moottorisahaveisto, betoniveisto tai teosten koostaminen kierrätysmateriaaleista, mutta uusia tekemisen tapoja löytyy ja syntyy uusien ITE-taiteilijoiden myötä. Nykykansantaiteilijat eivät jäljittele tunnettuja taiteilijoita tai tyylejä. Teokset ovat yksilöllisiä ja ottavat usein kantaa ajankohtaisiin aiheisiin.
ITE Pirkanmaalla -hanke
• Hankkeen rahoittaja on Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto/ Pirkanmaa ELY-keskus.
• Hankkeessa kartoitetaan alueen itseoppineita nykykansantaiteilijoita (ITE-taiteilijat) sekä muita paikalliskulttuurin ja maaseutuperinteen vahvuuksia ja kiinnostavia ilmentymiä. Kartoitus tehdään vuosina 2017–2018. ITE-taiteilijoita haastatellaan ja heidän tuotantoaan dokumentoidaan kirjallisesti, valokuvin ja videoin. Kerättävää aineistoa tallennetaan Internet-pohjaiseen arkistoon ja järjestetään niin, että sitä voi hyödyntää esimerkiksi näyttelyissä, tapahtumissa, julkaisuissa, viestinnässä ja matkailupalveluissa.
• Pirkanmaalaista ITE-taidetta esitellään Tampereen taidemuseon Miälentilat-näyttelyssä vuodenvaihteessa 2017–2018 ja Työväenmuseo Werstaan kesänäyttelyssä vuonna 2018.
• Hanke kokoaa esittelyaineiston yleisölle avoinna olevista ITE-taiteen pihapiireistä kesäksi 2018.
LEHDISTÖKUVAT:
http://poickeus.fi/OLLI2/ITE_pirkanmaalla_kuvat.zip
1. Matti Järvenpää, Rautapuisto, Hämeenkyrö. Kuva Minna Haveri.
2. Matti Järvenpää, Auringonlasku. Rautapuisto, Hämeenkyrö. Kuva Minna Haveri.
3.–4. Pentti Kangasaho, Klapikylä (1. ja 2.), Urjala. Kuvat Minna Haveri.
5. Seppo Inkinen, Pispalan lekendat. Kuva Minna Haveri.
6. Urpo Salminen, Veronmaksaja. Kangasala. Kuva Lauri Seppä.
7. Vilho Juusela, Isäntä ja hevoset. Orivesi. Kuva Mikko Kallio.
8. Vilho Juusela, Dino. Orivesi. Kuva Mikko Kallio.
Tiedotteet
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
31.10.2024
Valojuhlassa 17.11. Oulun Sanginjoella muistellaan alueen historiaa ja juhlitaan tulevaa Sanginkonnun taiderastien verkostoa sekä Sanginjoen Nuorisoseuraa
06.09.2024
Ympäristötaiteilijoiden toinen haku Sanginkonnun taiderasteille Ouluun alkaa - teokset osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa
27.06.2024
Taiteilijoita valittiin Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
29.05.2024
Uudenmaan ITE-taidetta esittelevä kirja päättää laajan teossarjan sekä koko Suomen kattaneen kartoitustyön