Tiedote

ITE-taiteen etsintäkuulutus haastaa ilmoittamaan itseoppineita nykykansantaiteilijoita Uudeltamaalta

ti marrask. 08 07:15:00 2022

Maaseudun Sivistysliitto (MSL) kartoittaa ensimmäistä kertaa kattavasti ITE-taidetta Uudenmaan eri alueilla. 

Tavoitteena on löytää alueelta uusia visuaalisen nykykansantaiteen tekijöitä sekä teosympäristöjä, jotka avaisivat uusia kiinnostavia kohteita myös matkailun näkökulmasta. 

Uusien taiteilijoiden löytämisen lisäksi hankkeessa ollaan erityisen kiinnostuneita siitä, millaisia ITE-teoksia uusmaalainen kansanluonne synnyttää. ITE-taiteilijat eli omaperäiset, itseoppineet taiteentekijät ovat usein kätkössä arkisissa elämänpiireissään. Siksi alueelliset toimijat ja Uudenmaan asukkaat ovat ensiarvoisen tärkeitä vihjeiden antajia. Vinkkien avulla saadaan kartoitettua ja tallennettua arvokasta tietoa nykykansantaiteen tekijöistä ja ilmentymistä sekä alueen kulttuuriperinnöstä jälkipolville ja kansalliseen tiedonhakupalvelu Finnaan. 

Hanke edistää alueen taiteilijoiden tunnettavuutta ja tukee omaperäistä suomalaista kansankulttuuria.
Muutamat Uudenmaan ITE-taiteilijat ja kohteet ovat jo verrattain tunnettuja. 
- Lohjalainen Johannes Setälä on paitsi kiinnostava ITE taiteilija, hän on myös Suomen tunnetuimpia shamaaneja. Setälän ITE-taide kuvaa hänen välitöntä suhdettaan luonnonvoimiin. Ihminen on osa luontoa ja katoavainen. Hänen taideteoksensa ovat säälle alttiina ja häviävät nekin aikanaan.
- Uudenmaan kaikkein tunnetuin ITE-taidekohde on Kirkkonummen Veklahden Villa Mehu. Mystinen majakylä on ollut ilman huolenpitoa taiteilija Elis Sinistön kuoleman jälkeen (2004). Silti paikalla vallitsee edelleen ihmeellinen tunnelma. Kohde on vierailemisen arvoinen, kansainvälisen mittakaavan ITE-taidekohde.

Uskomme löytävämme hankkeen aikana lisää Setälän ja Sinistön veroisia erikoisia lahjakkuuksia.

ITE Uusimaaseutu – paikallisuuden lumovoimaa matkailuun -hanke toteutetaan vuosina 2022–2024. Tänä aikana voi antaa vinkkejä sekä tiedustella etsinnän tuloksista ja taiteilijalöydöistä. Kartoitustyötä voi myös seurata ITE Uusimaa -sivulla sekä hankkeen some-kanavissa.

MSL on kartoittanut ITE-taidetta eri puolilla Suomea ja nostanut itseoppineita taiteilijoita esiin näyttelyissä, tapahtumissa ja julkaisuissa jo yli 20 vuoden ajan. Visuaalisen nykykansantaiteen keräys- ja kartoitustyönä se on kansainvälisessä mittakaavassakin ainutlaatuinen. Viimeisenä alueena Suomessa starttaa nyt Uudenmaan kartoitus.

Vinkkaa naapurista tai ilmoittaudu itse!

ITE Uusimaaseutu -hanke pyytää yleisöltä apua Uudenmaan ITE-taiteilijoiden löytämiseksi. Vinkkejä keräävät hankekoordinaattori Susanna Kankare ja hankekartoittaja Veli Granö

Veli Granö on dokumentoinut ITE-taidetta pisimpään Suomessa, ensin omana intohimonaan ja myöhemmin osana Maaseudun Sivistysliiton hankkeita. Granö on tehnyt uraa myös nykytaiteilijana ja taiteen opettajana mm. Kuvataideakatemiassa ja Aalto-yliopistossa. Hän on kirjoittanut paljon ITE-taiteesta ja julkaissut mm. kirjan Parikkalan Patsaspuiston tekijästä Veijo Rönkkösestä. 

Susanna Kankare on raaseporilainen projektihallinnan ja matkailukehittämisen ammattilainen. Hän on ollut mukana useissa maaseudun vetovoimaisuutta kehittävissä hankkeissa ja toimii aktiivisesti kulttuurin ja luovien alojen eri rajapinnoilla.

Vinkkaa taiteilijasta verkkolomakkeella.

Vinkkaa suoraan:  
Susanna Kankare, susanna.kankare@msl.fi, puh. 045 113 2015
Veli Granö, veli.grano@msl.fi, puh. 040 019 6966

Apua tarvitaan, koska ITE-taide ja -kulttuuri saattaa kätkeytyä jokapäiväisen elämän keskelle ja on voimakkaasti tekijöidensä näköistä arjen luovuutta, joka ei etsi yleisöä näyttelyissä tai gallerioissa.