Tiedote
ITE-taiteen kesä 2016 tarjoaa kädentaitoja, eläinmaailmaa, katoavia hetkiä
ke toukok. 11 08:42:00 2016
ITE-taiteen rentoa, värikästä ja kekseliästä ilmaisua on tarjolla Suomen taidekesässä runsas kattaus. Kokkolassa nostetaan esiin ITE-käsitöiden villi ja laaja kirjo. Metsästysmuseossa Riihimäellä ovat aiheina pohjoiset ja eksoottiset eläimet ja Ilomantsissa karhuveistokset. Joensuussa koetaan häivähdys hetkien haurautta ja katoavuutta. Parkanon kaupunki tuo puistoihinsa ja katujen varsille katseenvangitsevia veistoksia.
ITE-taideympäristöjen tunnetuin vetonaula on Veijo Rönkkösen Patsaspuisto Parikkalassa. Lisäksi monet yksittäiset ITE-taiteilijat tai heidän työnsä vaalijat pitävät avoinna taidepihoja ja -puistoja.
Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämältä ITE-taiteen kotisivulta www.itenet.fi löytyy tietoa ITE-taiteen ajankohtaisista tapahtumista, taiteilijoista ja taidemuodon taustoista.
ITE-käsitöitä Kokkolassa
ITE käsillä
13.5.–16.10.2016
ITE-museo, Pitkänsillankatu 28, Kokkola
Käsityöt ovat suomalaisten suosikkiharrastus. Varsinkin tekstiilikäsitöitä tehdään usein mallien, ohjeiden ja sääntöjen ohjaamana. Samoilla työtavoilla, materiaaleilla ja välineillä voi tehdä myös taidetta. ITE käsillä -näyttely osoittaa, millaista jälkeä syntyy, kun käsityötä ohjaa villi luovuus ja itseilmaisun into.
Näyttelyn tekniikkakirjo on laaja: mukana on vapaavirkkausta, massiivineuletta, villikirjontaa, huovutusta, kanavatöitä, applikaatioita, kierrätystekstiilikoosteita, romunveistoa, pahvitaittelua ja keramiikkaa. Kotoisten ITE-taiteilijoiden joukossa on mausteena pohjoismaisia outsider-taiteen tähtiä.
Eläimiä meiltä ja muualta Riihimäellä
ITE metsällä ja savannilla
12.5.–18.9.2016
Suomen Metsästysmuseo, Tehtaankatu 23 A, Riihimäki
ITE metsällä ja savannilla -kesänäyttely Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä esit¬telee kotoista ja eksoottista luontoa ja eläimiä. Ulos puistoon ja museon aulaan levittäytyvät rinnakkain savannin eläjät ja pohjoisen luontomme tutut eläimet. Mukaan on kutsuttu ITE-taiteen tunnettuja ja monissa näyttelyissä esiteltyjä tekijöitä, kuten Alpo Koivumäki ja Jouko Kinnunen, mutta myös uusia tuttavuuksia. Metsästysmuseo elävöittää näyttelyä Tarinasoitin-sovelluksella, jonka avulla voi kuulla ja katsella lisätietoja taiteilijoista ja teoksista. Näyttelyn yhteydessä on taiteilijoiden vierailuja ja työnäytöksiä pitkin kesää, mm. Erämessujen aikana.
Hetkien katoavuutta Joensuussa
Hetken lapsia
19.6.–10.9.2016
Artpark Hasanniemi, Joensuu
Suomen pienimmän ja idyllisimmän ITE-näyttelyn kotipesä on Joensuussa toista kesää toimiva Artpark Hasanniemi. Hetken lapsia -näyttely raottaa kuvamuistoja kahden erilaisen miehen merkityksestä ympäröiville yhteisöilleen. Erkki Pirtola oli kuva- ja performanssitaiteilija, kriitikko ja ITE-taiteen puolestapuhuja. Erkki Kervinen oli oman työnsä ohessa kaikkensa antava teatteritoiminnan ”väsäysmies” ja luovien rakennusprojektien toteuttaja. Joensuulaisen Sanni Korhosen hauraat teokset koostuvat pudonneista puiden lehdistä.
Veistosvieraita Parkanon puistoissa ja kaduilla
Eti ITE
21.5.–30.7.2016
Parkanon kaupunki
Parkanon kaupunkikuvaa ovat jo muutaman kesän ajan rikastuttaneet ITE-taiteilijoiden veistokset, joita on lainattu taiteilijoiden kotipihoilta. Tänä kesänä Parkanon puistoista ja kadunvarsilta voi etsiä ja löytää mm. edesmenneen vaasalaisen Edvin Hevonkosken veistoksia. Hevonkosken toteuttama laaja veistospuisto Edvinin polku sijaitsee Vaasan Asevelikylässä. Taiteilijan tuotantoa on esitelty lukuisissa Maaseudun Sivistysliiton tuottamissa näyttelyissä ulkomaita myöten. Monien muistissa on Helsingissä Töölönlahden puistossa ja Kiasmassa kesällä 2005 esitellyt Hevonkosken veistokset.
Karhunveistoa Ilomantsissa
Mie ja karhu – karhunveiston SM-kilpailu
19.–20.8.2016 Ilomantsi
www.karhufestivaali.fi
Sahat pärähtävät Ilomantsin Pogostalla jälleen käyntiin etsien puun sisältä haluttua muotoa. Suomen itäisintä kulttuurifestivaalia vietetään kolmatta kertaa, ja tänä vuonna kisataan puunveiston suomenmestaruudesta. Tapahtuman teemana on Mie ja karhu. Kuka tahansa voi osallistua karhutulkintojen tekoon 31.7. saakka kestävässä #miejakarhu -kisassa. Ota itsestäsi karhuaiheinen selfie ja jaa se sosiaalisen median kanavillasi tunnuksella #miejakarhu. Karhufestivaalien sarja on kartuttanut Ilomantsiin luotavaa veistospuistoa, Tuhannen karhun maata. Kylämiljööseen levittäytyy jo toistasataa erilaista tulkintaa metsän kuninkaasta.
Rönkkösen paratiisi Parikkalassa
Parikkalan Patsaspuisto
Avoinna koko kesän
Kuutostie 611, Parikkala
www.patsaspuisto.net
Veijo Rönkkösen veistosten kavalkadi ja puutarhan kukkaloisto luovat ainutlaatuisen pienoismaailman, joka on aina avoinna vierailijoille. Patsaspuisto on ITE-taiteen kansainvälisesti tunnetuin kohde, ja viime vuonna se veti ennätysmäisesti noin 50.000 kävijää. Puiston hoito on osuuskuntapohjalta toimivan taiteilijakaksikon käsissä. Varoja ylläpitotyöhön kootaan vapaaehtoisin lahjoituksin, ja toiminnasta kiinnostuneet voivat myös liittyä Patsaspuiston kannatusyhdistykseen.
Tutustu ITE-taiteeseen!
www.itenet.fi
ITE-taiteen ajankohtaisista tapahtumista, taiteilijoista ja taidemuodon taustoista löytyy tietoa Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämältä ITE-taiteen kotisivulta www.itenet.fi. Facebookissa on vilkkaasti toimiva sivu ITE-taide. Instagramissa löytyy kuvia mm. hauilla #itetaide, #itemuseo, #iteart, #parikkalanpatsaspuisto, #karhufestivaali, #miejakarhu.
Lisätietoja
• MSL, kulttuurituottaja Raija Kallioinen, raija.kallioinen@msl.fi, puh. 040 5636 876
• ITE-museo, amanuenssi Elina Vuorimies, elina.vuorimies@kokkola.fi, puh. 044 780 9478
Tiedotteet
08.01.2025
Maaseudun Sivistysliiton vuoden 2025 ITE-taiteilija on hämeenlinnalainen Markku Sarastamo
14.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun