Tiedote
ITE-taiteen Miälentilat
pe marrask. 17 10:00:00 2017
Miälentilat – ITE taidetta ja hengenheimolaisia
Tampereen taidemuseo
18.11.2017–25.2.2018
Miälentilat-näyttelyssä kurkistetaan myyttisen taiteilijuuden ytimeen: mikä yhdistää ITE-taiteilijoita ja ammattilaiskollegoita? Taiteen tekemistä voi opiskella, mutta voiko taiteilijaksi syntyä? Onko ITE-taide mielentila? Heti museon edustalla tervehtii näyttävä veistosneito, jonka luoja Olli Räty asettuu tuotannollaan ITE-taiteen ja ammattilaisuuden välimaastoon. Rajalla oleminen ja ITE-taiteen monimuotoisuus onkin näyttelyn keskeinen teema.
Taiteilijalle taide ei ole jotain, mitä suoritetaan virka-aikana saati harrastetaan vapaa-aikana. Taiteen tekeminen on taiteilijalle identiteetti ja välttämättömyys. Siksi on yllättävää, että koulutuksella on taiteen kentällä niin suuri merkitys. Opintoihin katsomatta taiteilijat valjastavat näkemänsä ja kokemansa taiteensa materiaaliksi. Siinä missä ammattitaiteilija ilmaisee luovuuttaan taidemaailmassa totutuilla keinoilla, hänen itseoppinut kollegansa ammentaa taitonsa muilta elämänaloilta. Tämän seurauksena ITE-taide voi olla ilmaisultaan karheampaa, mutta sisällöltään yhtä vavahduttavaa kuin ammattilaiskuvataide. Miälentilat-näyttelyssä ITE-taiteilijoiden ja hengenheimolaisten eli ammattitaiteilijoiden välille syntyykin kiinnostavia vuoropuheluita.
ITE-taide on aikalaiskansantaidetta. Se on tavallisten ihmisten epätavallisen omaperäistä taidetta. Maaseudun Sivistysliitto on kartoittanut ITE-taidetta kohta parinkymmenen vuoden ajan. Nyt on meneillään Pirkanmaan kartoitus, jonka uusia löytöjä Miälentilat-näyttely esittelee. ITE-taide on menneiden vuosien aikana opittu yhdistämään maaseutuun ja miehiseen kätevyyden kulttuuriin. Kun Pirkanmaan kartoituksessa on edetty kaupunkeihin ja niiden liepeille, ITE-taide on saanut uusia, urbaaneita sävyjä. Myös naisten ja nuorempien tekijäpolvien luovuus on noussut aiempaa vahvemmin esille.
ITE-taiteessa materiaalit ja aiheet löytyvät usein taiteilijan omasta elinpiiristä. Myös tekniikan perusteet saattavat olla kotiopittuja tai peräisin ansiotyöstä. Tähän itseriittoisuuteen ja kokonaisvaltaiseen omien resurssien hyödyntämiseen viittaa taidemuodon nimikin: Itse Tehty Elämä eli ITE. ITE-taide ei ole pelkkä taidetyyli. Se on elämän asenne – miälentila.
Näyttelyn ovat kuratoineet ITE-asiantuntijat taiteen tohtori Minna Haveri ja ITE-amanuenssi Elina Vuorimies yhteistyössä Taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennasen kanssa.
Näyttelyn yhteydessä järjestetään ke 22.11. taiteen rajoja ja rajattomuutta sekä urbaanien syrjätilojen taiteellista haltuunottoa pohtiva seminaari ITE ja urbaanit kesannot.
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Minna Haveri, ITE Pirkanmaalla -koordinaattori, p. 0400 165 323, minna.haveri(at)msl.fi
Elina Vuorimies, ITE amanuenssi, K.H.Renlundin museo, p. 044-780 9478, elina.vuorimies(at)kokkola.fi
Tapani Pennanen, näyttelypäällikkö, Tampereen taidemuseo, p. 050 345 1143, tapani.pennanen(at)tampere.fi
Miälentilat – ITE taidetta ja hengenheimolaisia
Tampereen taidemuseo
18.11.2017–25.2.2018
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 03 5656 6577, tamu(at)tampere.fi
www.tampereentaidemuseo.fi
ti–to 9–17, pe 9-18, la–su 10–18, ma suljettu, pe klo 15–18 vapaa pääsy
____________________________________________________________________________________________________
ITE-taide
on suomalaista nykykansantaidetta, ”itse tehtyä elämää”. ITE-taiteilijat toimivat ns. virallisen taidemaailman reunamilla tai ulkopuolella. Usein koko heidän elämäntapansa on kokeilunhalun, innostuksen ja tekemisen ilon täyttämää itseilmaisua, jossa materiaaleja, tekniikoita ja ideoita yhdistellään kätevästi ja kekseliäästi. Maaseudun Sivistysliitto on vuodesta 1998 kartoittanut ITE-taiteilijoita ja tuonut heidän luovuuttaan esiin näyttelyin, julkaisuin, dokumentaatioin ja tapahtumin.
Tiedotteet
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
31.10.2024
Valojuhlassa 17.11. Oulun Sanginjoella muistellaan alueen historiaa ja juhlitaan tulevaa Sanginkonnun taiderastien verkostoa sekä Sanginjoen Nuorisoseuraa
06.09.2024
Ympäristötaiteilijoiden toinen haku Sanginkonnun taiderasteille Ouluun alkaa - teokset osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa
27.06.2024
Taiteilijoita valittiin Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
29.05.2024
Uudenmaan ITE-taidetta esittelevä kirja päättää laajan teossarjan sekä koko Suomen kattaneen kartoitustyön