Tiedote
ITEpäisyys-näyttely avautuu ITE-museossa Kokkolassa 18.5.2017
ke toukok. 17 15:00:00 2017
ITE-taiteen vuoden 2017 päänäyttely on ITEpäisyys.
Veikko Halmetojan kuratoima näyttely piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä, luovuudesta ja luomisvoimasta. Näyttelyssä kohtaavat nykytaide ja ITE-taide.
Näyttely avautuu Kokkolassa ITE-museossa 18.5.2017, ja lokakuussa se siirtyy Joensuun taidemuseo Onniin.
ITEpäisyys on näyttely, joka piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä. Se kertoo omista maailmoista, mielikuvituksesta ja peräänantamattomuudesta. ITEpäisyys ei ole pään iskemistä seinään vaan juhlaa vapaudesta. Vapaus mahdollistaa sen, että ihmiset saavat olla juuri sellaisia kuin haluavat.
Veikko Halmetojan kuratoimassa näyttelyssä nykytaide, outsider-taide ja ITE-taide lomittuvat yhteen. Mukana on myös pilapiirroksia ja dokumentinomaisia valokuvateoksia. Vapauden teeman alla käsitellään hulluutta ja huumoria, kuolemaa ja yksinäisyyttä, köyhyyttä ja siitä selviämistä. Mukana on huoneellinen piruja, luurankoja ja jumalankuvia. Toinen huoneellinen kertoo kotiseudusta, maaseudusta, yhteisöllisyydestä ja ahdistavasta erilaisuuden kokemuksesta.
Urheilu ja penkkiurheilu ovat olennainen osa suomalaisuutta, samoin suomalaisen itsepäisyyden symboli potkukelkka. Näyttelyssä esitellään ITE-taiteen tähtinimiä, mutta myös vähemmän tunnettuja tekijöitä. Kaikkia tekijöitä ei voi eikä pidä lokeroida: nykytaiteilija voi löytää sukulaisuutta ITE-taiteilijoiden joukosta, ITE-taiteilija voi sulautua nykytaidemaailmaan ja outsider-taiteilija voi olla hyvinkin koulutettu. Kun unohdamme liian määrittelyn, saamme enemmän vapauksia eläytyä ja kohdata teoksia ilman ennakko-odotuksia.
Näyttelyssä on mukana 26 taiteilijaa. Se jatkaa syksyllä Joensuun taidemuseoon, jossa taiteilijamäärä vähän kasvaa tilojen kasvaessa. Joensuussa esitellään nykyisen kokoonpanon lisäksi ITE-taiteilijoita, jotka ovat olleet mukana jo aikaisemmissa ITE-museon näyttelyissä Kokkolassa.
Uusi tuttavuus Lapin ulkopuolella esiteltävänä on kittiläläinen Reino Sipola (1946–2015). Hän oli nuorena Reidar Särestöniemen opissa, ja omien sanojensa mukaan oppi tältä myös juopottelun. Hän oli myös Kalervo Palsan hyvä kaveri. Useissa maalauksissa aiheena on poikaystävä, joka joi itsensä hengiltä vuonna 2006. Sipola testamenttasi kaikki teoksensa Kittilän kunnalle, joka on nyt lainannut niitä ITEpäisyys-näyttelyyn.
- On hienoa päästä esittelemään tämä vahva, henkilökohtainen ja maalauksellinen kokonaisuus isommalle taideyleisölle. En osaa määritellä Sipolaa mihinkään taiteelliseen lokeroon, mutta joka tapauksessa hänen maalauksensa ovat hienoja ja kiinnostavia varmasti kansainväliselläkin mittapuulla, sanoo näyttelyn kuratoinnut Halmetoja.
Näyttelyssä nähdään myös muutama maalaus Kokkolan omalta kansainvälisesti menestyneeltä ITE-taiteilijalta Tyyne Eskolta (1920–2011).
- Hän on olennainen osa suomalaista ITEpäisyyttä. Suuttumus epäoikeudenmukaisuudesta on ollut hyvä moottori luovaan maalaamiseen, Halmetoja pohtii.
Näyttely on tuotettu K.H.Renlundin museon, Joensuun taidemuseo Onnin ja Maaseudun Sivistysliiton yhteisvoimin. Kokkolassa se on avoinna ITE-museossa 18.5.–17.9. ja siirtyy Joensuuhun 5.10.2017.
LISÄTIETOJA JA PRESSIKUVIA:
Veikko Halmetoja, kuraattori, 044 215 3005, veikkohalmetoja@gmail.com
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, K.H.Renlundin museo / ITE-museo, Kokkola, p. 044 780 9478, elina.vuorimies@kokkola.fi
ITE-MUSEON OSOITE:
K.H.Renlundin museo, Pitkänsillankatu 28, Kokkola
NÄYTTELYN TAITEILIJAT:
Aarne Ainasoja, Nivala
Veli Granö, Porvoo
Tyyne Esko, Kokkola
Viljo Gustafsson, Karkkila
Antti Huovinen, Vehmaa
Martti Hömppi, Siuro
Enni Id, Padasjoki
Jan Kaila, Helsinki
Mauno Keränen, Ristijärvi
Heli Kurunsaari, Helsinki
Juha-Matti Leivo, Lahti
Jouko Lehtola, Helsinki
Pentti Multala, Myllykoski
Erkki Nousiainen, Kerava
Erkki Pekkarinen, Vesivehmaa
Anne Siirtola, Helsinki
Elis Sinistö, Kirkkonummi
Reino Sipilä, Kittilä
Kaarina Staudinger-Loppukaarre, Savonlinna
Vihtori Storck, Kinnula
Kari Suomalainen, Helsinki
Juha Suonpää, Lempäälä
Jussi Tukiainen, Kerimäki
Ensio Tuppurainen, Vekarajärvi
Pekka Turunen, Kemiönsaari
Pekka Väyrynen, Helsinki
___________________________________________________________________________________________________
ITE-museo
on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä nykykansantaiteen museo. Sen näyttelyiden ja kokoelman keskus on Kokkolassa K.H.Renlundin museon yhteydessä. ITE-museo tuottaa myös kiertäviä näyttelyitä ”liikkuvana museona”.
ITEpäisyys
on ITE-taiteen vuoden 2017 päänäyttely, johon yhdistyy nykytaidetta ja outsider-taidetta. Näyttelyn kuratoi Veikko Halmetoja. Tuottajina ovat K.H.Renlundin museo, Joensuun taidemuseo Onni ja Maaseudun Sivistysliitto.
ITE-taide
on suomalaista nykykansantaidetta, ”itse tehtyä elämää”. ITE-taiteilijat toimivat ns. virallisen taidemaailman reunamilla tai ulkopuolella. Usein koko heidän elämäntapansa on kokeilunhalun, innostuksen ja tekemisen ilon täyttämää itseilmaisua, jossa materiaaleja, tekniikoita ja ideoita yhdistellään kätevästi ja kekseliäästi. Maaseudun Sivistysliitto on vuodesta 1998 kartoittanut ITE-taiteilijoita ja tuonut heidän luovuuttaan esiin näyttelyin, julkaisuin, dokumentaatioin ja tapahtumin.
Outsider-taide
on laaja ja kansainvälinen käsite, jolla viitataan taidemaailman käytäntöjen, kuten taidekoulutuksen, galleriamaailman ja apurahajärjestelmän ulkopuolella tehtyyn taiteeseen. Outsider-taiteilijat tekevät taidettaan arjen ympäristöissä tai hoitolaitoksissa. Jotkut heistä tarvitsevat erityistä tukea taiteen tekemiseen.
Tiedotteet
14.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
31.10.2024
Valojuhlassa 17.11. Oulun Sanginjoella muistellaan alueen historiaa ja juhlitaan tulevaa Sanginkonnun taiderastien verkostoa sekä Sanginjoen Nuorisoseuraa