Tiedote
Joensuulainen Marika Kylmä v. 2023 Karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskisan voittoon Ilomantsissa
la elok. 12 15:00:00 2023
Karhunveiston kymmenennen juhlavuoden mestaruuskilpailuun 10.-12.8.2023 osallistui 26 kovatasoista taitajaa, joukossa tunnettuja ja kokeneita konkareita, mutta myös tuoreita ensikertalaisia.
Kilpailun teema oli Voimakarhu. Kilpailun säännöissä veistäjiä oli kehotettu tulkitsemaan voimaa luovasti erilaisista lähtökohdista, ei pelkästään fyysisenä vahvuutena. Veistäjät toteuttivatkin teemaa oivaltavasti ja monimuotoisesti. Mestaruuskilpailun tuomaristo havaitsi veistosten toteuttamisessa muutamia valtateemoja ja näitä eri lähestymiskulmia tuotiin esille myös palkintosijojen jakamisessa. Teemoja olivat muun muassa:
- Tarinalliset, sadun- ja seikkailunomaiset aiheet, joista voi arvata lastenkin kiinnostuvan.
- Rakkauden voima sekä äidin ja lapsen suhde.
- Karhuun liittyvä mytologia ja karhu symbolina maailmansynnylle.
- Populaarikulttuurin vaikutteet, joita olikin runsaammin kuin aiempina vuosina.
Marika Kylmä voittoon suomalaisen sisun voimin
Vuoden 2023 Karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskilpailun voittajaksi kruunattiin joensuulainen Marika Kylmä teoksella Sisukas karhu.
Tuomariston mukaan tekijä on pannut itsensä täysillä likoon ja tehnyt rohkean hypyn moottorisahaveiston maailmaan – sisulla ja yhdellä sahalla. Teos näkee ilahduttavasti suomalaisen sisun voimanlähteenä. Karhu on kulmikkuudessaan hellyttävä ja aseistariisuva. Teos on yllätyksellinen myös veistoksen takapuolelta: hännän töpö on hauskasti jätetty käsittelemättömäksi kaarnapinnaksi. Lisäksi takaosassa hahmottuu tyttö. Karhu nostaa ylös voimasanalla höystettyä pölkkyä. Perkele on väkevä ja vanha suomen kielen sana, joka juontaa juurensa balttilaiseen ukkosenjumalaan Perkunakseen. Sana on ilmeikäs ja siihen latautuu paljon tunnetta. Teos houkuttelee katsojaa lähestymään, karhun pyöreää vatsaa tekee mieli mennä heti taputtelemaan. Teokseen on rohkeasti jätetty puun tuntu. Teos voimaannuttaa katsojan.
2. sija CARW4: Karjalan voima
Karhunveiston mestaruuskilpailussa toiseksi tuli lappeenrantalainen Carw4 teoksellaan Karjalan voima.
Tuomariston luonnehdinnan mukaan tekijä käsittelee voimakarhu-aihetta persoonallisesti. Teos on kunnianosoitus karjalaiselle kulttuurille ja Kalevalalle. Kalevalassa on voimaa, ja karhu on voiman symboli. Työn laatu on huippua, moottorisahalla on pysytty taitavasti kuvaamaan niin herkkää ja haurasta materiaalia kuin kirja ja paperi. Teoksen ilmentämä liike on todella voimallinen ja taitavasti toteutettu: karhu syöksyy läpi ajan ja materian.
3. sija Ulla Haglund: Kaveria ei jätetä
Kolmannen sijan mestaruuskisassa saavutti kruunupyyläinen Ulla Haglund ja teos Kaveria ei jätetä.
Tuomariston arvion mukaan taiteilijalla on syvällinen ja yhteiskunnallisesti ajankohtainen ajatus ja viesti: jos sinulla on voimaa, sinun on autettava heikompaa. Teoksessa liike on vangittu hyvin. Karhu auttaa rotkoon putoamassa olevaa kaveriaan. Toista pelastava karhu venyy äärimmilleen, sen takajaloissakin pullistelee ponnistelun voima.Karhujen turkit on tehty taidokkaasti. Teos on tasapainoinen ja tyylikäs, kokonaisuudessaan hallittu ja kaunis.
Tunnustuspalkinnot:
Peter Hausgaard Gregersen: Super Bear
Teoksessa värit ovat räväkät, mutta ne ovat perustellut ja puoltavat teoksen aihetta. Pyöreät muodot eivät ole moottorisahaveistossa helppoja, mutta tässä niiden toteutus on mestarillinen. Veistos on dynaaminen, superkarhu lentää supermiehen lailla.
Aimo Laitinen: Voimahali
Sympaattinen veistos on kuin tanssiinkutsu. Karhu ja ihminen antautuvat tiukkaan halaukseen ja silminnähden nauttivat siitä. Karhun pää on levollisesti ihmisen pään päällä, ja ilme on halaukseen keskittynyt. Kumpikin saa voimaa toisestaan.
Taisto Pehkonen: Voimistelijat
Emokarhun ja pennun taiturillista temppuilua esittävä teos toimii joka puolelta tarkasteltuna. Teoksessa voima tarkoittaa paitsi vahvuutta myös taitavuutta. Veistos on iloinen ja leikkisä ja samalla levollinen ja jäntevä. Veistäjä toteutti teoksen vaaka-asennossa, ja pystyyn nostettunakin karhujen muodot ja liikkeet toimivat onnistuneesti.
Tuomaristo ihasteli taitavia töitä ja kiittää veistäjiä monipuolisuudesta ja rohkeudesta
Mestaruuskilpailun tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna Pohjois-Karjalan maaseutupalveluiden maaseutujohtaja Pertti Iivanainen, Rauman taidemuseon johtaja Heta Kaisto, valokuvataiteilija Sanni Seppo, moottorisahaveistäjä, MM-tittelin haltija Markku Tuominen ja Pohjois-Karjalan maakuntaliiton aluekehitysjohtaja Eira Varis.
Voimakarhu-kilpailun taso oli ilahduttavan monipuolinen ja tunteita ja ajatuksia herättävä. Teeman odotettiinkin tuovan monenlaisia variaatioita ja antavan veistäjille mahdollisuuden luovuuteen ja taiteen vapauteen.
Tuomaristo halusi keskustelujensa pohjalta tuoda esiin muutamia havaintojaan laajemminkin pohdittaviksi:
- Välineiden laatu on parantunut ja niiden lukumäärä kasvanut. Välineitä voi olla kottikärryllinen tai jopa autokuormallinen. Mutta kun välineet ovat monipuolistuneet, lisääntyykö osaaminen samassa suhteessa? Välineet toki antavat mahdollisuuksia vaikkapa siihen, että karhun hampaat saadaan näyttämään aidoilta, kun pieniä yksityiskohtia pystyy hiomaan viimeisen päälle. Ilmaisuvoima ja osaaminen ei kuitenkaan ole tekovälineissä. Se on veistäjän ajatuksissa ja käsissä. Pelkällä sahallakin voi luoda teoksen, jossa on ilmeikkyyttä ja joka koskettaa tunteita.
- Tuomaristo keskusteli myös värien käytöstä. Runsas värien käyttö ei välttämättä johda parhaimpaan lopputulokseen. Toisinaan teokselle voisi olla enemmän eduksi jättää puun materiaalisuus ja oma ilme esille täydessä voimassaan.
- Ilomantsin kylänraiteilla on kymmenittäin vanhempia veistoksia. Niitä katsoessa me jokainen voimme pohtia, millaiset veistosten piirteet ja ominaisuudet kestävät aikaa ja puhuttelevat vielä vuosienkin jälkeen.
Pitkien keskustelujen ja perusteellisten pohdintojen jälkeen tuomaristo päätyi yksimielisiin ratkaisuihin.
Karhunveiston pikakilpailu oli jälleen jännittävä ja vauhdikas näytös
Lauantaina järjestetyn karhunveiston pikakilpailu ratkaistiin yleisöäänestyksellä. Ääniä annettiin yhteensä 783 kpl. Tiukan kisan päätteeksi voittajaksi nousi 192 äänellä CARW4 teoksellaan Metsän keskelle piilotettu voima. Toinen sija ja 190 ääntä meni Timo Nevalaiselle teoksella Emosta voimaa ja kolmanneksi 136 äänellä tuli Ulla Haglund teoksella Kiitollinen.
Kiitämme lämpimästi kaikkia veistäjiä osallistumisesta tämän vuoden karhufestivaalin mestaruus- ja pikakilpailuun! Veistäjien innostuneisuuden ja taitojen ansiosta Tuhannen karhun maa Ilomantissa saa jälleen lisää omintakeisia karhuveistoksia paikallisten asukkaiden ja rajaseudun lumoa hakevien matkailijoiden iloksi.
Lisätietoa ja veistäjien yhteystiedot:
Timo Reko, Karhufestivaalin johtaja, Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö, p. 050 322 6798, timo.reko@msl.fi
Raija Kallioinen, kulttuurituottaja, Maaseudun Sivistysliitto, p. 040 563 6876, raija.kallioinen@msl.fi
Merja Karjalainen, viestintä, Maaseudun Sivistysliitto, p. 040 167 6887, merja.karjalainen@msl.fi
Kuvatekstit:
Kuva 1: Vuoden 2023 Karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskilpailun voittaja Marika Kylmä ja teos Sisukas karhu (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Kuva 2: Vuoden 2023 karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskilpailun 2. sija: CARW4 ja teos Karjalan voima (kuva: Riitta Johanna Laitinen)
Kuva 3: Vuoden 2023 karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskilpailun 3. sija: Ulla Haglund ja teos Kaveria ei jätetä (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Kuva 4: Vuoden 2023 karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskilpailun tunnustuspalkinto: Peter Hausgaard Gregersen ja Super Bear (kuva: Eija Irene Hiltunen)
Kuva 5: Vuoden 2023 karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskilpailun tunnustuspalkinto: Aimo Laitinen ja Voimakarhu (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Kuva 6: Vuoden 2023 karhufestivaalin karhunveiston mestaruuskilpailun tunnustuspalkinto: Taisto Pehkonen ja Voimistelijat (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Kuva 7: Vuoden 2023 Karhufestivaalin karhunveiston pikakisan voittaja CARW4 ja teos Metsän keskelle piilotettu voima (kuva: Riitta Johanna Laitinen)
Tiedotteet
14.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
31.10.2024
Valojuhlassa 17.11. Oulun Sanginjoella muistellaan alueen historiaa ja juhlitaan tulevaa Sanginkonnun taiderastien verkostoa sekä Sanginjoen Nuorisoseuraa