Tiedote
Karhufestivaaleilla Ilomantsissa veistettiin uudella tyylillä – voittaja tuli puun takaa!
la elok. 15 17:04:00 2020
Maaseudun Sivistysliiton seitsemänsillä Karhufestivaaleilla Ilomantsissa veistettiin moottorisahoilla karhuja, mutta tänä vuonna uudella tyylillä. Veistäjille annettiin täysin vapaat kädet puuveistosten pintakäsittelyyn, liitoksiin ja erilaisten lisäosien yhdistelyyn.
Kilpailun voitto meni ehkä monien yllätykseksi veistokselle, jota tuomaristo luonnehti steam-punk-tyylin ja moottorisahataiteen kohtaamiseksi. Voittoisan Maaseudun tulevaisuus -veistoksen tekijä on Timo Teittinen Juvalta. Tuomaristo luonnehti teosta aivan uudenlaiseksi moottorisahaveistokseksi, jossa puun pintakäsittely ja metallityö yhdistyvät niin, että vieraatkin esineet sulautuvat puuveistoksen kokonaisuuteen.
Toiselle sijalle nousi lappeenrantalainen August Eskelinen ilmavalla ja henkevällä Festarin tunnelma -veistoksellaan, jossa metsän hengetär kohtaa karhun.
Kolmanneksi tuli Esa Leppänen Lehtimäeltä Hei halataan! -veistoksellaan, jossa puu, kierrätysmateriaalit ja huumori kohtaavat kilpailun Freestyle-hengen mukaisesti aivan kirjaimellisesti. Veistos on tuomariston luonnehdinnan mukaan asenteella tehtyä rouheaa rock-taidetta, jonka toteutus on vaatinut oivallusta ja uskallusta ottaa vastaan ronskiakin palautetta.
Lisäksi tuomaristo myönsi kolme kunniamainintaa. Perinteisen tyylin taidokkaana tyylinäytteenä palkittiin kurikkalaisen Raimo Hautaluoman Palaveri erämaassa. Nuoren tulokkaan kannustuspalkinnon sai Jani Grönlund Mikkelistä veistoksellaan Määtkös siitä. Ajankohtaista korona-aihetta käsitellyt Kari Viinikankaan veistos Rauhaa ja rakkautta sai myös kunniamaininnan.
Vaara-Karjalan Osuuspankki myönsi oman palkintonsa ylivieskalaisen Ari Vähäkankaan Marjanpoimijat-veistokselle. Esa Leppäsen veistos sai tuomariston myöntämän palkinnon lisäksi yllätyspalkintona Vuoden ITE-taiteilijan Paula Huhtasen myöntämän Iloismin taidepalkinnon, taiteilijan koristemaalaaman veistokypärän.
Karhufestivaalin veistäjien tasoa tuomaristo piti erittäin korkeana. Moottorisahalla voi tehdä taidetta siinä missä millä tahansa muullakin välineellä. Ilomantsiin on tekeillä Tuhannen karhun maan veistospuisto, johon tämänkin kilpailun veistäjät nyt loivat 22 uutta karhuaiheen innoittamaa veistosta.
Festivaalijärjestelyt poikkeusajassa
Karhufestivaalin järjestelyjä vaikeutti koronatilanne. Vielä keväällä järjestäjät varautuivat siihen, että tapahtuma toteutetaan veistoleirinä ilman yleisöä. Turvaohjeiden lievennyttyä päädyttiin yleisöä ottamaan paikalle rajoitetut määrät. Sen lisäksi päädyttiin jakamaan tapahtumaa YouTuben kautta tehtyinä lähetyksinä, joista vastasi joensuulainen Teatteri Traktori tuotantoryhmineen.
Tapahtuma-aikainen kävijämäärä paikan päällä ja netissä oli noin neljä tuhatta. Tulosten ratkettua alkoi tasainen yleisövirta omaan tahtiinsa saapua järjestäjien metsään raivaamille purupoluille, joten odotettavissa on korona-ajan turvanormeja noudattavan yleisön hiljakseen saapuva tasainen yleisövaellus vailla tungoksia.
Karhu ja pentu teemana vuoden 2021 veistokilpailussa
Ensi vuonna 13.–15.8.2021 Kahufestivaaleilla Ilomantsissa Maaseudun Sivistysliitto järjestää karhunveiston maailmanmestaruuskilpailun teemalla Karhu ja pentu. Kotoisasti muotoillun otsikon myötä veistäjät haastetaan pohtimaan ylisukupolvista vastuullisuutta ja kestävän kehityksen teemoja. Lopulliset toteutusmuodot riippuvat luonnollisesti siitä, onko kansainvälinen osallistuminen vuoden kuluttua mahdollista.
______________________________________________________________________________________
Palkintojen perustelut
Karhunveiston mestaruuskilpailun 2020 Vapaa tyyli / Freestyle -kilpailun tuomaristoon oli kutsuttu taiteen, puunkäsittelyn, luonnontuntemuksen ja paikalliskulttuurin asiantuntijoita. Puheenjohtajana oli taiteilija Veli Granö ja jäseninä puunveistäjä Timo Kareinen, metsästystä harrastava ilomantsilainen Anna Puruskainen-Saarelainen, Itä-Suomen yliopiston metsätieteen laitokselta professori Timo Tokola ja Stora Enson markkinointiasiantuntija Seppo Vihreäpuu.
Tuomariston yleislausunto:
Maaseudun Sivistysliiton seitsemättä kertaa Ilomantsissa järjestämässä Karhufestivaalin veistokilpailussa oli perinteiseen tapaan aiheena karhu. Tällä kertaa kilpailun teemana oli Vapaa tyyli – Freestyle. Kilpailijoille annettiin vapaat kädet aiheen toteutustapaan, ja kilpailukutsussa heitä haastettiin lähtemään mukaan mielikuvituksensa koko voimalla, yhdistäen kekseliäisyys teknisiin taitoihin.
Karhufestivaali on vuosi toisensa jälkeen vetänyt Ilomantsiin mitä taitavimpia moottorisahaveistäjiä. Tälläkin kerralla mukana on tunnettuja ja moneen kertaan palkittuja tyylilajin hallitsevia konkareita. On myös uusia tulokkaita, sellaisiakin, jotka ovat veistäneet moottorisahalla vasta lyhyen aikaa ja osallistuvat nyt ensimmäiseen kilpailuunsa. Heitäkin on, joille koronan tuoma poikkeusaika on muuttanut elämäntilannetta niin, että veistämiseen ja taitojen kehittämiseen on ollut aikaa enemmän kuin milloinkaan ennen.
Voimme varmaan kaikki olla tyytyväisiä ja iloisia siitä, että puunveisto näyttäytyy houkuttelevana ilmaisun muotona ja että uusia, lahjakkaita tekijöitä nousee kentälle. Hyvää mieltä tuottaa myös seurata veistäjien keskinäistä hyvää henkeä, kunnioittavaa ja arvostavaa asennetta toisiaan kohtaan sekä kiinnostusta toinen toisensa tekemisiin.
Kilpailun tasoa tuomaristomme pitää korkeana. Haluammekin kiittää ja onnitella jokaista veistäjää apureineen.
Osallistujien tekninen veistotaito on erinomainen. Näyttää siltä, että taituruus menee vuosi vuodelta eteenpäin. Myös aiheena oleva karhu on jatkuvasti kiinnostusta herättävä ja antaa mahdollisuuksia hyvin monipuolisiin tulkintoihin. Ilomantsiin Tuhannen karhun maan veistospuistoon on tämän kilpailun myötä saatu jälleen hienoja, kekseliäitä, monipuolisia teoksia – kaikkiaan 22 persoonallista tulkintaa karhuista. Niistä suuri kiitos tekijöille!
Poikkeuksellinen koronatilanne pani keväällä koko festivaalin vaakalaudalle. Tässä tilanteessa kilpailu siirtyi vilkkaalta kylänraitilta sivummalle metsään ja Karhuareenan aukiolle. Tuomariston mielestä metsä on tapahtumalle kiehtova ympäristö ja eduksi veistoksille. Ehkäpä tästä voi syntyä tulevaisuudessa jopa matkailullisesti kiinnostava veistotaiteen näyttämö.
Tämänvuotinen teema Vapaa tyyli – Freestyle on suomalaisen moottorisahaveiston piirissä uudenlainen muoto. Veistosten pintakäsittelylle ei asetettu minkäänlaisia rajoja. Oli luvallista liittää osia, liimata, ruuvata, maalata, koristella sekä käyttää moottorisahan lisäksi muitakin työkaluja.
Osa veistäjistä kyselikin useampaan kertaan, onko aivan varmasti kaikki sallittua. – Kyllä oli, ja siihen nimenomaan rohkaistiin.
Teeman tuomat mahdollisuudet jäivät tuomariston mielestä vielä hakemaan muotoaan, eikä perinteisestä ilmaisusta poikkeavaa irrottelua noussut siivilleen aivan siinä mitassa kuin olisi ollut mahdollista. Moni perinteisenä puuveistoksena toteutettu, teknisesti taiturillinen teos jää kilpailun teeman vuoksi nyt kärkisijojen ulkopuolelle
Tuomaristomme mielestä vapaan tyylin mahdollisuus toi kuitenkin moottorisahaveiston kentälle paljon uusia ideoita. Te veistäjät uudistitte lajia ja sen perinteitä. Ehkä tulevaisuudessa tästä tulee veistoperinteeseen laajemminkin uutta ilmettä.
Tuomaristolla on jatkoa varten myös pari kehittämisehdotusta:
Avustajien käyttö mahdollisti tänä vuonna monimutkaisempien töiden toteutuksen. Avustajilla oli eri teoksissa hyvin erilaisia rooleja. Jos avustajien käyttö on mahdollista jatkossakin, olisi mielestämme hyvä määritellä tarkemmin, mikä on avustajan rooli.
Kiinnitimme huomiota myös siihen, että osalla veistäjistä turvavälineiden käyttö oli ainakin ajoittain puutteellista. Vaikka veistosta tehdessä pyritään taiteellisiin saavutuksiin, vetoamme vakavasti, että jokainen moottorisahaveistäjä noudattaisi työturvallisuuden ohjeita tarkasti – myös tavoitellessaan vapaan tyylin lopputuloksia.
Palkitut teokset perusteluineen:
I palkinto (1.000 euroa)
Timo Teittinen, Juva
Maaseudun tulevaisuus
Teos ei keskeneräisenä herättänyt kummempia tunteita, mutta valmiina se oli tuomaristolle täydellinen yllätys. ”Aivan uusi ja uudenlainen moottorisahaveistos!” Teoksessa oli käytetty materiaaleja rohkeasti ja vieraatkin esineet sulautuivat kokonaisuuteen sujuvasti. Steam-punk-tyyli kohtasi siinä suomalaisen moottorisahataiteen. Teos osoitti monipuolista teknistä osaamista. Sekä puun että metallityön osalta teos oli täydellisen viimeistelty. Teos pohtii myös luontosuhdettamme ja kysyy, ovatko karhutkin ehkä tulevaisuudessa mekaanisia laitteita!?
II palkinto (500 euroa)
August Eskelinen, Lappeenranta
Festarin tunnelma
Metsän henki ojentaa karhulle seitsemän kynttilän syntymäpäiväkakkua ja perhoset lentävät ympärillä. Teoksessa on veistoksellisen keijumaailman tunnelmaa. Ihmeellinen haltiatar on erikoisen lennokas hahmo ja teoksen karhu on aivan poikkeuksellisen ilmeikäs. Teoksessa ollaan moottorisahaveiston teknisillä äärirajoilla. Erityisen kunnianhimoinen veistos, jonka tekijä voi jopa uudistaa moottorisahataiteen ilmaisukieltä. Tuomaristo toivoo jatkossa turvavälineiden parempaa käyttöä.
III palkinto (300 euroa)
Esa Leppänen, Lehtimäki
Hei halataan!
Teoksessa on kirjaimellisesti noudatettu Freestyle-teeman kutsua. Sääntöjen antamat mahdollisuudet on käytetty täysillä hyväksi. Veistos on asenteella tehtyä rouheaa rock-taidetta. Sen toteutus on vaatinut oivallusta ja uskallusta. Tällaisen veistoksen tekijän on täytynyt varautua ronskiinkin palautteeseen, niin kauas perinteisestä moottorisahataiteesta on edetty. Teoksesta tulee esiin ajankohtainen sukupuolettomuuden teema – veistoksesta ei nimittäin oikein voi hahmottaa, mikä se on, tyttö tai poika, ehkä karhu kumminkin? Värien käyttö ei jätä kylmäksi, se hyödyntää värejä täyspainoisesti. Varmasti teos jakaa mielipiteitä, mutta herättää samalla myös hyödyllistä keskustelua ja uudistaa samalla koko puunveistotaiteemme ilmaisua.
KUNNIAMAININNAT
Perinteisen tyylin palkinto (100 e):
Raimo Hautaluoma, Kurikka
Palaveri erämaassa
Perinteisen tyylin veistos, joka on tehty lähes kokonaan moottorisahalla. Korppi aiheena toi teokseen aivan uuden näkökulman, kun jopa älykkään linnun luonne oli saatu vangituksi onnistuneesti työhön. Lintujen muotoilu on poikkeavan taitavaa. Karhu ei kuitenkaan valitettavasti yltänyt samaan ilmaisulliseen tasoon lintujen kanssa. Katsekontakti lintujen ja karhun välillä toimi hyvin ja loi uskottavan tilannekuva. Teos on lievästi humoristinen, mutta pohjimmiltaan hyvin realistinen. Karhu seuraa korppia ja korppi karhua yhteisille ruoka-apajille. Ne esiintyvät luonnossa usein yhdessä.
Nuoren tulokkaan palkinto (100 e):
Jani Grönlund, Mikkeli
Määtkös siitä!
Rohkea toteutus. Monta mielenkiintoista yksityiskohtaa, kuten orava ja yhdessä puuhaavat karhunpennut. Koivun runko on teosaiheena erittäin harvinainen ja sitä oli nyt hyödynnetty monin tavoin. Teos on tehty yhdestä puusta, mikä on vaatinut erityistä huolellisuutta ja kunnianhimoa. Nuori veistäjä on lähtenyt rohkeasti kilpasille kokeneiden mestareiden kanssa. Kiinnostava tulevaisuuden tekijänimi.
Ajankohtainen korona-ajan veistospalkinto (100 e):
Kari Viinikangas, Pyhäjoki
Rauhaa ja rakkautta
Toteemimainen veistos, jossa on tartuttu ajankohtaiseen aiheeseen. Teoksessa on osia, joiden toteutus on ollut todella vaativaa ja kuitenkin saatu tiukassa aikataulussa toteutettua onnistuneesti. Freestylea teoksessa ei ollut paljoa, ehkä kuitenkin tarpeeksi, sitä edustivat lähinnä metalliakseliin kiinnitetty erillinen ja teknisesti vaativa, pyöreä maapallo. Teoksessa on hieman häiritsevää staattisuutta ja symmetrisyyttä, eritoten sen alaosassa. Siivissä oli hyvä rakenne, pintakäsittely ja väritys. Teoksen yläosa oli teknisesti erityisen näyttävä.
Tuomariston tiivistetyt luonnehdinnat kaikista kilpailussa tehdyistä veistoksista
August Eskelinen, Lappeenranta, avustajana Viacheslav Baranov
Festarin tunnelma
Ilmava ja lennokas veistos, jossa metsän henki ojentaa karhulle seitsemännen syntymäpäivän kakkua.
Jani Grönlund, Mikkeli
Määtkös siitä
Vaativalla tavalla toteutettu, yhdestä puusta tehty veistos, jossa karhut kiipeävät harvinaisessa paikassa – liukkaalla koivunrungolla.
Raimo Hautaluoma, Kurikka, avustajana Marjo Hautaluoma
Palaveri erämaassa
Humoristisessa veistoksessa aivan poikkeavan taitavasti muotoillut korpit käyvät karhun kanssa neuvonpitoa yhteisistä ruoka-apajista.
Esko Heikura, Kuhmo, avustajana Taisto Pehkonen, Lieksa
Paanukarhu
Perinteisiä menetelmiä modernilla tavalla käyttävä suuritöinen teos.
Urpo Huotari, Paltamo
Tervetuloa Ilomantsiin!
Onnistuneesti väritetty perinteisen tyylin veistos huomioi hienosti puun muodot.
Jari Kinnunen, Suomussalmi, avustajana Eija Kinnunen
Armoton
Vaikuttava hahmo, dramaattisen ilmaisuvoimainen, arvoituksellinen teos.
Tarmo Kovanen, Kivijärvi, avustajana Terho Laaksonen
Hunajata, hunajata
Humoristinen, kahden karhun liikkeen hienosti vangitseva veistos.
Igor Kyllinen, Oulu
Metsäneläinten elämästä
Huikaisevan hienoja yksityiskohtia sisältävä toteemi, jossa on taitavat kontrastit pintakäsittelyssä.
Juha Käkelä, Ylöjärvi, avustajana Kirsti Kivimäki
Karhuveljekset Hiidenkivellä
Kokeneen veistäjän taitava tulkinta klassisesta aiheesta.
Leo Laakko, Orimattila, avustajana Eila Laakko
King of the Forest?
Kuninkaallisen komea, vahvojen värien veistos.
Aimo Laitinen, Oulu, avustajana Riitta Johanna Laitinen
Pelasta pörhiläinen
Ilmeikäs ja kerronnaltaan ajankohtainen, runsaasti huumoria sisältävä sympaattinen veistos.
Esa Leppänen, Lehtimäki, avustajana Satu Silfver-Leppänen
Hei halataanko!
Riemukas ja humoristinen veistos, jossa on rokkimeininkiä.
Leo Löppönen, Savonlinna
Karhun lumous
Mystinen ja veistoksellinen teos, jossa karhun hahmo on erityisen vaikuttava.
Timo Nevalainen, Pyhäsalmi
Hirvveetä kyyttii
Taidokas, perinteisellä tyylillä toteutettu, hienosti viimeistelty luontokuvaus.
Pekka Niskanen, Haapajärvi
Poika ja karhu
Vaativa, taidokkaasti toteutettu ja teknisesti vaikea asetelma, ilmeikkäästi kuvattu ihmishahmo.
Kari Onninen, Lahti
Vauhdin hurmaa
Humoristinen ja vauhdikas aihe rouheasti toteutettuna.
Timo Teittinen, Juva, avustajana Seppo Teittinen
Maaseudun tulevaisuus
Puuta ja metallia rohkeasti yhdistävä, pintakäsittelyltään viimeistelty teos.
Markku Tuominen, Nurmijärvi, avustajana Sirkka Orre
Äiti, äiti, tuolla on metsästäjä
Ilmeikkäät emo- ja pentukarhu mielenkiintoisesti kuvatussa tilanteessa.
Asko Vihavainen, Helsinki
Like father like son
Täysipainoinen, kiehtova ja ilmaisuvoimainen taideteos, jossa ihmishahmon kuvaus on onnistunut erinomaisesti.
Kari Viinikangas, Pyhäjoki, avustajana Elli Viinikangas
Rauhaa ja rakkautta
Toteemimainen veistos tarttuu ajankohtaiseen korona-aiheeseen ja luo toivoa maapallolla sykkiville sydämille.
Ari Vähäkangas, Ylivieska, avustajana Sari Ylitalo
Marjanpoimijat
Sadunomainen, kauniisti ja huolellisesti toteutettu kokonaisuus.
Tapio Vääräsmäki, Viitasaari
Rakkaudesta lajiin
Hauska ja oivaltava teos, jossa perinteinen, taitavasti veistetty karhu veistää toista karhua.
LISÄTIETOJA:
Raija Kallioinen
Tuomariston sihteeri, Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja
puh. 040 5636 876
raija.kallioinen@msl.fi
Tiedotteet
29.05.2024
Uudenmaan ITE-taidetta esittelevä kirja päättää laajan teossarjan sekä koko Suomen kattaneen kartoitustyön
20.04.2023
Arkinuukailuviikko 24.-28.4.2023 - Arkinuukailu ei ole saituutta ja kitsautta vaan kekseliäisyyttä ja elämän laatua!
05.07.2022
ITE-taideteko julkistetaan Suonenjoen kulttuurihuussilla
19.05.2022
Tuulahdus Onnelasta Kuopion korttelimuseossa – Vuoden ITE-taiteilija Romurinsessa esittäytyy yhdessä Löpöpunkin kanssa
04.03.2022
ITE-taiteen kartoitukset käynnistyvät Pohjois-Savon uusilla alueilla