Tiedote

Karhufestivaali 2021 starttaa mestareilla ja karhumytologialla 12.8. Ilomantsissa – moottorisahaveistokisat 13.–15.8.

ti 10. elokuuta 2021 14.58.00

Ilomantsin Karhufestivaali 2021 päräyttää nelipäiväisen tapahtuman käyntiin Mestarit Mantsissa -kutsuveistolla torstaina 12. elokuuta kello 12–18. Mukana on Karhufestivaalin kilpailujen neljä aiempaa voittajaa, ja moottorisahaveistämisen teemana on Pohjois-Karjala 300 vuotta.

Torstain aloitukseen kuuluu myös perinteentutkija, filosofian maisteri Dalva Lamminmäen esitelmä Ohtoseni, lintuseni! Karhumytologia ennen ja nyt, jota hän lähestyy loitsujen ja tarinoiden kautta. Tilaisuus pidetään kello 15 kunnanviraston Kalevalasalissa.

Lamminmäen mukaan karhu näkyy kaikkialla: taiteessa, paikannimissä ja tuotteissa pussilakanoista ja koruista saunan jälkeen nautittaviin oluisiin. Karhu on kuitenkin myös ristiriitainen hahmo.

”Kokemus on hyvin yksilöllinen. Joku haluaa karhuhahmon voimaeläimeksi lähelle itseään, esimerkiksi koruna kaulaan tai verhoina ikkunaan. Toisaalta karhu koetaan jopa pelottavana.”

Yli 20 tuntia Karhulive-striimausta

Karhufestivaali pidetään nyt kahdeksannen kerran, ja viime vuoden tapaan koronatilanteen ehdoilla. Festivaali toteutetaan jälleen hybridinä, eli sekä paikan päällä koettuna että videostriiminä Karhufestivaalin YouTube-kanavan kautta. Karhuliveä on luvassa torstaista sunnuntaihin kaikkiaan yli 20 tuntia.

Festivaalijohtaja Timo Reko Maaseudun Sivistysliitosta kertoo, että Karhufestivaalilla on oma turvallisuussuunnitelma, jossa otetaan korona huomioon. Veistäminen toteutuu niin kutsutussa Karhumetsässä sekä Karhuareenalla noin 700 metrin päässä Ilomantsin keskustasta.

”Tähtäämme siihen, että alueella on yleisöä muutama sata henkilöä kerrallaan. Käsidesipisteitä on useassa kohtaa, ja muistutamme kaikkia osallistujia turvaväleistä sekä suositamme maskin käyttöä sisätiloissa”, Reko kertoo.

Avajaisfanfaari moottorisahoilla 13.8.

Ilomantsin Karhufestivaalin varsinaiset avajaiset ovat perjantaina 13.8. Ilomantsin torilla kello 11, ja avajaisten päätteeksi veistokilpailujen osallistujat päräyttävät moottorisahoillaan perinteisen yhteisen avajaisfanfaarin. Karhunveiston mestaruuskilpailuun on ilmoittautunut lähes 30 ja pikakisaan 20 moottorisahaveistäjää.

Karhunveiston mestaruuskilpailu on perjantaista lauantaihin 13.–14.8. ja pikaveisto sunnuntaina 15.8. Molemmissa teemana on Karhu ja pentu.

”Toivomme, että tämän vuoden teema innostaa veistäjiä yhä hienompiin suorituksiin, miettimään ylisukupolvisia ketjuja ja myös ihmisen ja luonnon suhdetta”, Timo Reko sanoo.

Karhu näkyy myös oheisohjelmassa

Ilomantsin raitille asetetut kymmenet puukarhut viitoittavat reitin torilta veistopaikoille Karhumetsään ja Karhuareenalle.

Ilomantsissa on veistokilpailujen lisäksi paljon oheisohjelmaa: mm. harrasteajoneuvojen kokoontuminen, runonlaulua, tanssitaiteilijoiden liikkeellisiä tarinoita sekä lauantaina 14.8. Georg Otsin kappaleita esittävän Jori Otsa & Mah’Orkka -orkesterin konsertti. Myös ITE-taiteen kesäkattaus Ihmeiden ILO!TALO -näyttely on avoinna vielä Karhufestivaalin päätökseen eli 15.8. saakka.

Kahdessa muussa taidenäyttelyssä on karhuhahmo keskeisessä roolissa: joensuulaisen Noora Hattusen maalauksissa Piirolan Pihassa sekä ilomantsilaisten Mirka Kareisen ja Laura Pesosen töissä muiden metsän eläinten ohella Katri Vala Kulttuurikeskuksessa.

Pohjois-Karjalan juhlavuosi esiin

Torstain 12.8. Mestarit Mantsissa -kutsuveistossa ovat mukana mestaruuskilpailun voittajista Esko Heikura Kuhmosta (voitto vuonna 2014), Juha Käkelä Ylöjärveltä (2016), Markku Tuominen Nurmijärveltä (2019) sekä Timo Teittinen Juvalta (2020).

”Haluamme nostaa Ilomantsin Karhufestivaalin voittajia esiin, ja mikäpä olisi parempi teema kuin Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuosi – olemmehan todellakin metsien ja karhujen maakunta”, Timo Reko sanoo.

Karhufestivaalin järjestävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ja Maaseudun Sivistysliitto. Yhteistyökumppaneina ovat Ilomantsin kunta, Stora Enso sekä joukko paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä.

Lisätietoja:
Karhufestivaalin festivaalijohtaja Timo Reko, 0503226798, timo.reko@msl.fi

Karhufestivaalin tuottaja Maarit Hämäläinen-Koljonen, 0405795957, maarit.hamalainen-koljonen@msl.fi

Karhufestivaalin tiedottaja Riitta Ryynänen, 0400231965, riitta.ryynanen@msl.fi

Karhufestivaalin verkkosivut

Karhufestivaali-päivien koko ohjelma

Kuvatiedot:
Kuvaaja: Katariina Niskanen, MSL

Ilomantsin Karhufestivaalin karhuja on siirretty talviunilta kesäksi Ilomantsin keskustaan ja raitille koristeiksi sekä viitoittamaan tietä festivaalin veistopaikoille, Karhumetsään ja Karhuareenalle.