Tiedote
Karhufestivaali – Suomen itäisin kulttuurifestivaali 19.–20.8.2016 Ilomantsissa nyt kolmatta kertaa
pe elok. 12 08:15:00 2016
Puunveisto on Suomessa itseoppineiden taiteilijoiden luonteenomaisin ilmaisumuoto, moottorisaha on tyypillisin väline ja karhu on aiheista rakkain. Tältä pohjalta on syntynyt Karhufestivaali. Se kokoaa itseoppineet puunveistäjät Ilomantsiin 19.–20. elokuuta työskentelemään yhdessä ja kohtaamaan kiinnostunutta yleisöään.
Jo kolmatta kertaa järjestettävä Suomen itäisin kulttuurifestivaali on erikoinen ilmestys Suomen festivaalitarjonnassa. Raavaat miehet ja naiset loihtivat puusta karhuja ja mitä mielikuvituksellisimpia veistoksia kahden päivän ajan keskellä kirkonkylää.
Festivaali osuu karhunmetsästyskauden avaukseen. Tiheätunnelmainen tapahtuma sopii mainiosti juuri Ilomantsiin, jossa on runsain karhukanta Suomessa.
Mie ja karhu – moottorisahaveiston SM-kisat
Elokuisessa kylämaisemassa sahat pärähtävät käyntiin etsien puun sisältä haluttua muotoa. Karhuareena on täynnä veistäjiä, miehiä ja naisia. Sahanpuru pöllyää ja meteli on melkoinen itseoppineiden veistäjien etsiessä karhua puun sisältä.
Tällä kertaa kisataan suomenmestaruudesta perjantaina 19.8. järjestettävässä kuuden tunnin ja lauantaina 20.8. pidettävässä pikaveiston sarjassa. Veistäjät loihtivat puusta veistoksia teemalla ”Mie ja karhu”. Minkälainen on veistäjän omakohtainen kokemus ja näkemys karhusta?
Kyseessä on avoin suomenmestaruuskisa, ja osanottajia on myös Kanadasta ja Venäjältä. Palkinnot ovat Karhufestivaaleilla perinteisesti hyvät. Molemmissa sarjoissa voittajat saavat 1.000 euroa, hopeamitalistit 500 euroa ja pronssille päässeille on luvassa 300 euroa. Pikaveistokisan voittajat valitsee yleisö.
Festivaalin järjestäjinä ovat Maaseudun Sivistysliitto, Ilomantsin kunta ja Puunveistäjät ry, yhteistyökumppaneinaan paikalliset yhdistykset ja yritykset.
Tavoitteena Tuhannen karhun maa
Vuosien myötä on tavoitteena luoda Ilomantsiin Tuhannen karhun maa. Se on kylänraiteille levittyvä veistospuisto, monenlaisten veistotyylien näyteikkuna, jota tullaan katsomaan läheltä ja kaukaa. Tuhannen karhun maassa yhtyvät metsän kuninkaan myyttinen valtakunta ja ihmisen kulttuuriympäristö.
Karhufestivaali veistokilpailuineen sai alkunsa Maaseudun Sivistysliiton kansainvälisestä Puusta pitkään -hankkeesta. Sen avulla luotiin itseoppineille taiteilijoille ja puutyön taitajille kansainvälisten kohtaamisten ja esillepääsyn väyliä.
Tulossa 2017 ja 2018
Karhufestivaali 2017 teemana Metsän kansaa | 25.–26.8. | Karhunveiston MM-kisa
Karhufestivaali 2018 teemana Nainen ja karhu| 18.–19.8. | Karhunveiston pikakilpailu
Lisätietoja
Kaisa Kervinen, ohjelmistovastaava, kaisa.kervinen@msl.fi, puh. 045 322 8098
Raija Kallioinen, MSL:n kulttuurituottaja, raija.kallioinen@msl.fi, puh. 040 5636 876
Kotisivu: www.karhufestivaali.fi
Twitter: @Karhufestivaali
Facebook: Karhufestivaali
#karhufestivaali
Liitteiden valokuvat
Mari Voutilainen & Antero Lehikoinen
Tiedotteet
26.09.2024
Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti on myönnetty Maaseudun Sivistysliitolle
06.09.2024
Ympäristötaiteilijoiden toinen haku Sanginkonnun taiderasteille Ouluun alkaa - teokset osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa
16.08.2024
Tulevaisuuden Kansalaistoimintaa kehitetään pohjoisessa Keski-Suomessa - TULKAA-hanke tukee ja uudistaa paikallista järjestötoimintaa
27.06.2024
Taiteilijoita valittiin Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
19.06.2024
Erikoiskasveilla Eurooppaan – lisää monimuotoisuutta ja kannattavuutta maaseudulle