Tiedote
Karhunveiston maailmanmestaruus meni Mongoliaan
la elok. 26 19:15:00 2017
Karhufestivaali veti yli 3000 kävijää Ilomantsiin
Mongolialainen Lkhagvadorj Dorjsuren vei vuoden 2017 karhunveiston maailmanmestaruuden. Metsän kansaa -teemalla käytyyn kilpailuun taiteilija toteutti veistoksen Stolen Cow (Varastettu lehmä), jossa pedonluonteinen karhu on kaapannut mukaansa lehmän. Yleisön suosikki kilpailussa oli Juha Käkelän teos Kauriin kääntöpiiri.
Lauantaina Karhufestivaali huipentui karhuaiheiseen pikaveistokisaan. Siinä maailmanmestaruuden voitti yleisön äänin Timo Nevalainen.
Kisat käytiin Ilomantsissa 24.–26.8.2017 Karhufestivaalin yhteydessä. Tapahtuman pääjärjestäjinä olivat Maaseudun Sivistysliitto ja Ilomantsin kunta. Yleisöä festivaali veti eri tapahtumiinsa yli 3.000 henkeä.
Karhun kansasta 26 rikasta tulkintaa
Kaksi päivää kestäneeseen Metsän kansaa -veistokisaan osallistui 26 puunveistäjää. Suomen lisäksi osallistujia oli Virosta, Venäjältä, Mongoliasta ja Kanadasta.
Tuomaristo ihaili veistäjien teknistä taituruutta mutta myös luovaa taiteilijan vapautta, joka synnytti monitasoisia ja ajatuksia herättäviä tulkintoja metsäluonnosta eläimineen ja myös henkisine tasoineen.
Tuomariston lausunto on luettavissa Karhufestivaalin kotisivuilla.
Pedon luonto – eläintä vai ihmistä?
Mongolialaisen Lkhagvadorj Dorjsurenin monitulkintainen ja teknisesti taidokas Stolen Cow -teos voitti kilpailun. Veistoksen keskiössä on ärhäkkä karhu, jonka ympärille kiertyvät sen varastamat kotieläimet. Dorjsuren on pitkän linjan jää- ja hiekkaveistäjä, joka on osallistunut lukuisiin kilpailuihin eri puolilla maailmaa.
Tuomariston perustelut voittajateoksesta: ”Taiteellisesti korkeatasoinen, plastinen ja ilmeikäs veistos on moniulotteinen sekä tulkinnaltaan että tekniseltä toteutukseltaan. Hahmot irtautuvat taidokkaasti puusta ja lähtevät ilmavasti melkeinpä lentoon. Monimutkaisen ja dynaamisen veistoksen kokonaisrakenne on hallittu joka suunnasta katsoen. Pinta on käsitelty taltalla niin eläväksi, ettei se tarvitse sipaisuakaan väriä tuovia käsittelyaineita. Veistoksessa karhu on kuvattu pedoksi ja saalistajaksi, joka ottaa ahnaasti sen minkä tahtoo. Kansanperinteessä raja karhun ja ihmisen välillä on häilyvä, ja olemme kuin ’samasta puusta’. Onko petokarhu samalla kuva aikamme hengen aggressiivisesta puolesta ja meistä ihmisistä?”
Pitkän kisan kakkossijan sai Markku Tuominen Nurmijärveltä veistoksellaan Metsän kansaa. Tuomaristo arvioi veistoksen tuovan kiinnostavia uusia tuulia perinteiseen puuveistoon. Pystysuuntaan halkaistuun pölliin veistetyt reliefit muodostavat kuin kuvakirjan, jossa metsän kansa herää eloon.
Kolmossijan sai Timo Nevalainen Pyhäjärveltä teoksellaan Kuninkaan valtakunta. Suomen luonnon päivään osunut festivaalitapahtuma loi luontevan kehyksen teokselle, jossa toteemimaiseen runkoon kietoutuu suomalaisen metsäluonnon eläimiä – karhu, ilves, kettu, metso, teeri ja hirvi. Puumateriaali on käytetty taidokkaasti kauttaaltaan hyväksi, ja veistoksessa riittää katsottavaa joka suunnasta.
Kunniamainintoja ja tunnustuksia
Rahapalkintojen lisäksi tuomaristo myönsi kaksi kunniamainintaa. Toisen sai virolainen Tanel Pirk susiaiheisella veistoksellaan, toisen virolainen Jevgeni Nevelsky komealla, klassisella tulkinnallaan karhusta poikasineen.
Karhufestivaalin järjestäjätahot myönsivät palkintojen lisäksi erityismainintoja. Suomi 100 -juhlavuoden hengessä Maaseudun Sivistysliitto antoi tunnustukset, jotka heijastavat veistotaituruuden jatkuvuutta. Toisen tunnustuksen sai ensi kertaa kisoihin osallistunut Asko Vihavainen Savonlinnasta ja toisen kilpailun seniori, ilomantsilainen Teuvo Tuukki. Vihavaisen teos myös valittiin MSL:n ITE-taiteen kokoelmaan.
Ilomantsin kunnan erityismaininnan sai virolainen Virge Treiman käyttötaideteoksestaan, jossa karhu toimii roska-astiana. Teos sijoitetaan päiväkodin yhteyteen kannustamaan lapsia pitämään huolta ympäristöstään.
Yleisö jakoi suosiotaan
Yleisöäänestyksen suosikki pitkässä kisassa oli Juha Käkelä veistoksellaan Kauriin kääntöpiiri. Käkelä on osallistunut kaikkiin Karhufestivaaleihin ja tuli viime vuonna valituksi puunveiston suomenmestariksi. Hän on myös toteuttanut pikaveistokisan näyttämönä toimivan Karhuhovin toteemiveistokset.
Lauantaina 26.8. käydyn karhunveiston pikakisan sijoitukset ratkottiin yleisöäänestyksellä. Voiton vei Timo Nevalainen Pyhäsalmelta. Toiseksi äänestettiin virolainen Silver Treiman, ja kolmanneksi mongolialainen Lkhagvadorj Dorjsuren.
Tavoitteena Tuhannen karhun maa -veistospuisto
Vuosien myötä on tavoitteena luoda Karhufestivaalien avulla Ilomantsiin Tuhannen karhun maa. Se on kylänraiteille levittyvä veistospuisto, monenlaisten veistotyylien näyteikkuna, jota tullaan katsomaan läheltä ja kaukaa. Tuhannen karhun maassa yhtyvät metsän kuninkaan myyttinen valtakunta ja ihmisen kulttuuriympäristö. Puiston tukikohtana ja talvipesänä on Katri Vala -kulttuurikeskus.
Lisätietoa:
www.msl.fi
www.karhufestivaali.fi
Facebook: Karhufestivaali
maarit.hamalainen-koljonen@msl.fi
Kuvat: Mari Voutilainen ja Antero Lehikoinen.
Kuvien julkaisemisen yhteydessä on mainittava kuvaajatiedot, jotka löytyvät kuvien nimistä.
Tiedotteet
14.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
31.10.2024
Valojuhlassa 17.11. Oulun Sanginjoella muistellaan alueen historiaa ja juhlitaan tulevaa Sanginkonnun taiderastien verkostoa sekä Sanginjoen Nuorisoseuraa