Tiedote
Konserttiyleisö viedään veden alle - uimahallissa kokeellinen taidetapahtuma
to elok. 11 10:48:00 2016
Itämeren syvyyksien äänet - Life Aquatic –taidetapahtuma vie yleisön veden alle 17-20.8.
Kansainvälistä kiinnostusta herättävä tapahtuma toteutetaan ensimmäisen kerran Suomessa.
Tarkka konserttiohjelma, aikataulut ja taiteilijaesittelyt löytyvät liitteenä olevasta käsiohjelmasta.
Ensimmäisen kerran Suomessa järjestetään vedenalaisia konsertteja, nyt Rauman uimahallissa, osana VEDEN ALLA –taidetapahtumien sarjaa. Uimahalli muuntuu kokonaistaideteokseksi neljän päivän ja kolmen iltakonsertin ajaksi. Aamusta iltaan on tarjolla eri aisteille ja koko keholle uudenlaisia elämyksiä ja kokemuksia sekä veden alla että veden äärellä.
Itämeren rantojen ja vesistöjen puhtaus ja ekologinen tasapaino huolestuttavat kaikkia suomalaisia ja varsinkin rannikolla asuvia ihmisiä. Ekotekojen tapahtumasarjan aloitti kesä-heinäkuussa taiteilija, biologi Maritta Nurmi KALANMAHA-yhteisötaiteen teoksellaan. Elokuussa LIFE AQUATIC –kokonaistaideteoksen myötä sukelletaan Itämeren syvyyksiin.
Life Aquatic - vedenalainen maailma
Itämerestä, jopa 100 metrin syvyydestä taltioidut äänimaisemat pääsevät osaksi live-konserttien sarjaa, jonka yleisö kuulee ja tuntee kehonsa kautta uima-altaassa uidessaan ja sukeltaessaan. Itämeri ja Rauman kanaali ovat olleet inspiraation lähteenä sävellyksille ja improvisaatioille, jotka neljä muusikkoa esittävät ke-pe iltoina uimahallissa konserttiyleisölle. Altaisiin sijoittuvat veistokset koostuvat pallomaisista akvaarioista, joiden sinisessä hohteessa elää vesikasvillisuutta eri puolilta maailmaa. Nämä elävät veistokset ovat nähtävissä sekä veden pinnalla että pinnan alla.
Teoskokonaisuuden vedenalaiset äänimaisemat ovat osa kansainvälisesti tunnetun äänitaiteilija ja muusikko Petri Kuljuntaustan taiteellista osuutta. Hän tekee myös iltakonserteissa sooloesityksen sähkökitaralle ja vedenalaisille äänille. Kuljuntausta on kutsunut konserttitapahtumiin mukaan neljä muusikkoa: saksofonisti Jarno Tikka esiintyy Tuomas Toivosen tuottaman ääniteoksen solistina osittain improvisoiden ja osittain sävellykseensä nojaten. Raumalainen puhallinsoittaja ja musiikin monitoimimies Takku Ylinen toteuttaa tapahtumassa kaikkien aikojen ensimmäisen soolokonserttinsa. Ville Eriksson, myös Raumalta lähtöisin oleva muusikko ja Surina-yhtyeen toinen puolisko, esittää instrumentaalia ja osittain improvisoitua elektronista musiikkia konsertissa. Iltakonserttien ohjelmassa liikutaan tyylillisesti laajalla säteellä. Esityksissä kuullaan jazzimprovisointia, äänimaisemaa, elektronista rytmimusiikkia, veden alaisia ääniä ja kokeellista musiikkia. Konserteissa muusikot soittavat altaiden väliin pystytetyllä lavalla, josta ääni johdetaan veden alle. Yleisö houkutellaan veteen uimaan ja sukeltelemaan. Veden alla koettava konsertti on moniaistinen elämys ja ainutkertainen kokemus.
Tapahtuman visuaalisesta osuudesta vastaa kuvataiteilija Kristiina Ljokkoi. Veistosinstallaatio sai alkunsa avaruudesta otetusta valokuvasta, jossa maapallo näyttäytyy sinisyyttä hohtavana vesiplaneettana. Ljokkoi, yhdessä muusikoiden sekä tapahtumatekniikka Äänirasian kanssa, muuntaa uimahallin tilan elämykselliseksi ja kiehtovaksi kokonaistaideteokseksi.
Petri Kuljuntausta on äänitaiteilija, säveltäjä, muusikko ja kirjailija. Tiiviissä yhteistyössä luonnontieteilijöiden kanssa hän on tehnyt musiikkia valaiden, lintujen ja revontulien äänistä, soittanut konsertissa reaaliaikaisten avaruuden äänien kanssa sekä säveltänyt musiikkia vedenalaisiin konsertteihin, joissa yleisö kokee musiikin korvan sijaan kehon kautta. Kuljuntaustan discografiassa on yli 100 musiikki- ja ääniteosta yli 30 levymerkeillä Euroopassa, Australiassa, Intiassa ja Yhdysvalloissa. Vuonna 2005 hänelle myönnettiin taiteen valtionpalkinto tunnustuksena taiteellisesta toiminnasta.
Ainutlaatuinen tapahtuma Raumalla on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Suomen Lontoon Instituutin tuella Englannista saapuu perjantaiksi 18.8. kuraattorivieras Alice Sharp seuraamaan esitystä ja neuvottelemaan tapahtuman toteuttamisesta myös Iso-Britannian taidefestivaaleilla.
Tuotantotiimi
Tapahtuman tuottaa Maaseudun Sivistysliitto, osana Veden alla –ympäristötekojen sarjaa. Life Aquatic -yhteistyössä mukana: Rauman kaupungin liikuntapalvelut, Rauman Taidemuseo, Suomen Ympäristökeskus SYKE, RaumArs ja Äänirasia Tapahtumantekijä. Tuotantoa tukee: Koneen Säätiö, Keskitien Tukisäätiö, Taiteen edistämiskeskuksen Satakunnan toimialue, Samuel Huberin säätiö sekä Suomen Lontoon Instituutti.
Seuraa tapahtumaa myös etänä:
Tapahtuman pystytys alkaa maanantaina 15.8. ja voit seurata pystytyksen etenemistä, taiteilijoiden työskentelyä ja tapahtuman kulkua koko viikon ajan sosiaalisessa mediassa:
Facebook: Life Aquatic - Underwater Art in Rauma https://www.facebook.com/events/780115188789618/
Instagram, twitter: #RaumaLifeAquatic
Tervetuloa!
Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, Maaseudun Sivistysliitto, 040 3577662, helka.ketonen@msl.fi
Tapahtuman kotisivut: http://msl.fi/2016/08/10/life-aquatic-underwater-art-rauma/
Rauma Biennale Balticum 2016, kotisivut http://raumabiennale.com/fi/
Tiedotteet
26.09.2024
Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti on myönnetty Maaseudun Sivistysliitolle
06.09.2024
Ympäristötaiteilijoiden toinen haku Sanginkonnun taiderasteille Ouluun alkaa - teokset osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa
16.08.2024
Tulevaisuuden Kansalaistoimintaa kehitetään pohjoisessa Keski-Suomessa - TULKAA-hanke tukee ja uudistaa paikallista järjestötoimintaa
27.06.2024
Taiteilijoita valittiin Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
19.06.2024
Erikoiskasveilla Eurooppaan – lisää monimuotoisuutta ja kannattavuutta maaseudulle