Tiedote
Laatikkopuutarha yhdistää nuoret ja ikääntyneet
ti huhtik. 03 14:47:00 2018
Pohjankartanon koululle Ouluun rakentuu tänä keväänä yhteisöllinen puutarha, jossa toimitaan ylisukupolvisesti. Puutarha on osa Marttojen ja Maaseudun Sivistysliiton RAIMO-hanketta, joka tarjoaa virkistävää ohjelmaa ikääntyville.
”Oi mitä ihania nuoria miehiä ja naisia me saimme vieraaksi! Te pojat voisitte tanssittaa meitä!” ”Minulla oli kotonani 50 lajikkeen ryytimaa, ja vaimolla oli oma yrttitarha.” Tällaisia kommentteja saimme, kun kävimme esittelemässä ideaamme ikäihmisten palvelukodissa.
Puutarha rakennetaan yhdessä Pohjankartanon koulun oppilaiden ja opettajien sekä RAIMO-hankkeessa mukana olevien kanssa. Toiminnassa on mukana myös koulun lähellä olevan ikäihmisten palvelukodin Caritas Annansilmän asukkaita. Ajatus ylisukupolvisesta puutarhasta tuli Pohjankartanon koulun opettajalta Kirsi Kumpulaiselta, joka halusi lähteä toteuttamaan yhteisöllistä puutarhaa osana koulun toimintaa. Koululta mukaan lähtee Kumpulaisen oma valvontaluokka 7C, ja puutarhatoimintaa tehdään monissa oppiaineissa: muun muassa fysiikan ja kemian, biologian ja maantiedon, kotitalouden, terveystiedon, musiikin sekä äidinkielen ja kirjallisuuden oppitunteja yhdistetään puutarhatoimintaan.
Puutarha rakennetaan viljelylaatikoista, ja ideana on, että eri ikäiset viljelevät yhdessä. Viljelyn lisäksi puutarhaan yhdistetään myös muuta ohjelmaa, kuten esimerkiksi avajaiset ja sadonkorjuujuhla. Yhteisöllinen puutarha sopii idealtaan hyvin uusiin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin, joissa painotetaan oppiainerajojen ylittämistä ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Opetus laajenee luokkahuoneista ulos, ja eri ikäisten kohtaaminen tuo osallistujille uusia näkökulmia. Ylisukupolvisessa yhteisöllisessä puutarhassa ikääntyneet saavat virkistäviä elämyksiä ja nuoret oppivat kokeneemmilta viljelyn saloja. Kun toinen tuo viljelyyn mukaan tietonsa ja vinkkinsä ja toinen vikkelät jalat, saadaan arvokkaita kohtaamisen hetkiä sekä nuorille että ikääntyneille.
Nuoret ovat itse päättäneet, mitä kasveja haluavat puutarhassa viljellä. Toivelistalla on perinteisiä viljelykasveja porkkanasta mansikkaan sekä uudempia suosikkeja kuten paprikaa ja chiliä. Osallistujat saavat myös tuoda puutarhaan viljeltäväksi kasveja kotoaan. Viljely aloitettiin taimien esikasvatuksilla maaliskuun lopussa, ja säiden lämmetessä siirrytään ulos touhuamaan ja istuttamaan taimet viljelylaatikoihin.
Kesän kynnyksellä puutarhassa pidetään avajaisjuhla, johon kutsutaan mukaan myös oppilaiden vanhemmat. Syksyllä sadosta nautitaan sadonkorjuujuhlassa, ja samalla on hyvä summata, mitä kaikkea opimme toinen toisiltamme.
Olet lämpimästi tervetullut seuraamaan Pohjankartanon koulun yhteisöllisen puutarhan touhuja! Kokoonnumme maanantaisin klo 12.30-14.15 (Leevi Madetojan katu 1, Oulu).
Lisätietoja: Maaseudun Sivistysliiton projektityöntekijä Sofia Heininen, sofia.heininen(at)msl.fi, p. 0400 726 904.
Tiedotteet
21.02.2023
Maaseutujärjestöt perustivat yhteisen foorumin suurten murrosten kynnyksellä
05.05.2022
Pettukuu kutsuu - Pettupäivät opastavat petun ottoon
09.06.2020
Mitä kuuluu Ilomantsin kesäfestivaaleille?
24.04.2019
Hävikistä hyvikiksi -opas ammattikeittiöille
24.01.2019
Veistoa ja villiruokaa Ilomantsissa elokuussa