Tiedote

Mestarit Mantsissa starttaa Karhufestivaalin 2021 – teemana Pohjois-Karjala 300 vuotta

ti 30. maaliskuuta 2021 08.15.00

Ilomantsin Karhufestivaali 2021 päräyttää nelipäiväisen tapahtuman käyntiin Mestarit Mantsissa -kutsuveistolla torstaina 12. elokuuta. Teemana on Pohjois-Karjala 300 vuotta ja paikkana Ilomantsin keskusta. Karhufestivaali pidetään nyt kahdeksannen kerran.

Festivaalijohtaja Timo Reko Maaseudun Sivistysliitosta kertoo, että Karhufestivaaliin haluttiin lisäpäivä ja ekstratapahtuma juuri maakunnan juhlavuoden kunniaksi.

”Haluamme nostaa Ilomantsin Karhufestivaalin voittajia esiin, ja mikäpä olisi parempi teema kuin Pohjois-Karjalan 300-vuotisjuhlavuosi – olemmehan todellakin metsien ja karhujen maakunta”, Reko sanoo.

Mukana kutsuveistossa on neljä Ilomantsin karhunveiston mestaruuskisan voittajaa: Esko Heikura Kuhmosta (voitto vuonna 2014), Juha Käkelä Ylöjärveltä (2016), Markku Tuominen Nurmijärveltä (2019) sekä Timo Teittinen Juvalta (2020).

Veistokisaan mukaan 11.4. mennessä

Ilomantsin Karhufestivaalilla pidetään entiseen tapaan kaksi moottorisahaveiston kisaa: karhunveiston mestaruuskilpailu on perjantaista lauantaihin 13.–14.8. ja pikaveistokilpailu sunnuntaina 15.8. Molemmissa teemana on Karhu ja pentu.

”Toivomme, että tämän vuoden teema innostaa veistäjiä yhä hienompiin suorituksiin, miettimään ylisukupolvisia ketjuja ja myös ihmisen ja luonnon suhdetta”, Timo Reko sanoo.

Ilmoittautumisaikaa kilpailuihin on veistäjillä 11.4. saakka, ja ilmoittautuminen tapahtuu Karhufestivaalin verkkosivujen kautta.

Koronatilanne seurannassa

Timo Rekon mukaan Karhufestivaalin järjestelyissä otetaan tietysti koronatilanne huomioon.

”Näillä näkymin aiomme pitää veistokilpailut joka tapauksessa, koska tarvittaessa voimme järjestää kisaamisen jaettuna lohkoihin. Toki seuraamme tilannetta koko ajan.”

Rekon mukaan viime vuoden toteutus hybriditapahtumana – sekä paikan päällä koettuna että etäyhteyksin – oli onnistunut, joten tänäkin vuonna veistosta välitetään videokuvaa.

Karhufestivaalin järjestävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ja Maaseudun Sivistysliitto. Yhteistyökumppaneina ovat Ilomantsin kunta, Stora Enso sekä joukko paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä.

Lisätietoja:
Karhufestivaalin festivaalijohtaja Timo Reko, MSL, 050 3226 798, timo.reko@msl.fi
Karhufestivaalin verkkosivut

Kuvatiedot:

Karhufestivaali 2020. Kuvassa poika ihastelee Timo Teittisen voittajateosta Maaseudun Tulevaisuus. Kuva: Eija Irene Hiltunen

Karhufestivaali 2020. Kuvassa festivaalijohtaja Timo Reko sekä Esko Heikuran teos Paanukarhu. Kuva: Eija Irene Hiltunen

 

Mestarit Mantsissa -kutsuveiston veistäjät, kuvat vuoden 2020 Karhufestivaalilta sekä mestaruuden voittajat vuosilta 2014, 2016 ja 2019:

Esko Heikura: Paanukarhu. Kuva Juho Haavisto.

Juha Käkelä: Karhuveljekset Hiidenkivellä. Kuva Eija Irene Hiltunen.

Timo Teittinen: Maaseudun tulevaisuus (voittaja 2020). Kuva Heli Kallio-Kauppinen.

Markku Tuominen: Äiti, äiti, tuolla on metsästäjä. Kuva Heli Kallio-Kauppinen.

Esko Heikura: Leikkiä ja totta (voittaja 2014). Kuva Maaseudun Sivistysliiton arkisto.

Juha Käkelä: Luonnonlapsi (voittaja 2016). Kuva Eero Knaapi.

Markku Tuominen: ILU - Ilomantsin Urheilijat (voittaja 2019). Kuva Riittajohanna Laitinen.

Karhufestivaalin 2021 logo