Tiedote
Metsän ja savannin elämää ITE-museossa Kokkolassa
ke marrask. 02 10:00:00 2016
ITE metsällä ja savannilla -näyttely Kokkolassa on eräänlainen ”konferenssi”, jossa eteläisen ja pohjoisen pallonpuoliskon luonto ja eläimet kohtaavat. Näyttely kuvittaa suomalaisen metsäkansan elämää, miten tämä tarkkailee luontoa, ammentaa voimaa metsän rauhasta ja nauttii monipuolisesti luonnon antimista. Kotimaisen faunan lisäksi nähdään myös välähdys savannin eläimistä.
Näyttelyssä esitellään maalauksia, puuveistoksia ja tekstiilitöitä, joiden innoittajina on toiminut luonto eläimineen ja kasveineen, erätaitoineen ja metsästyksineen.
Maanviljelijät Alpo Koivumäki, Urpo Koskela ja Jorma Pihl eivät eläkkeelle siirryttyään jääneet toimettomiksi, vaan tekemisen vimma purkautui kuvittamaan itselle rakkaita aihepiirejä, joista luonto on ollut yksi tärkeimmistä. Kierrätysromun mestari Alpo Koivumäen Savanni Kauhajoella houkuttaa kävijöitä bussilasteittain, vaikka teokset on alun perin tehty vain itselle, omaksi iloksi. Kävijöitä virtaa myös ”presidentintekijä” Urpo Koskelan pihapiiriin, josta löytyy veistokset kaikista Suomen presidenteistä. Jorma Pihlin entinen navetta on muuttunut puolestaan taiteilija-ateljeeksi, missä kotimainen luonto laiduntaa savannin ja viidakon eläinten rinnalla.
Jo edesmennyt metsuri, Alpo Määttä, ei jättänyt moottorisahaa käsistään edes vapaa-ajalla. Hänen herkät lintuveistoksensa henkivät mystiikkaa, samoin kuin Mirjami Raution kuvakudokset, joissa aiheet vaihtelevat onkimatkoista luonnossa tarkkailuun. Ilkka Lanton väkevät, ekspressiiviset maalaukset puolustavat pohjoisen luonnon arvoja ja ajavat eläinten asiaa. Kalle Ahola on ollut tuottelias maalari, mutta nyt näyttelyssä on esillä hänen hienoja eläinveistoksiaan.
Ammattivalokuvaajat Veli Granö, Arto Liiti ja Hannu Paju ovat dokumentoineet ITE-taiteilijoita ja heidän tuotantoaan. Kuvavedokset laajentavat näyttelyn teemaa muinaisista eläinlajeista hirvenmetsästykseen.
Näyttelyn yhteydessä esitellään Keski-Pohjanmaan rannikkoseudun kulttuurihistoriaa hylkeenpyynnin muodossa. Sadan vuoden kummallakin puolella olevaa esineistöä elävöittää lohtajalaisen, 88-vuotiaan hylkeenpyytäjän Jalmari Lukkarilan kaitafilmimateriaali 1960-luvulta.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Suomen Metsästysmuseon, ITE-museon ja Maaseudun Sivistysliiton kesken. Näyttely oli esillä kesällä 2016 Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä, missä se veti kävijöikseen yli 10 000 katsojaa.
*****
Taiteilijat
Kalle Ahola, Haapavesi
Veli Granö, Porvoo
Alpo Koivumäki, Kauhajoki
Urpo Koskela, Kaustinen
Ilkka Lantto, Pello
Arto Liiti, Rovaniemi
Alpo Määttä, Sotkamo
Hannu Paju, Seinäjoki
Jorma Pihl, Sauvo
Mirjami Rautio, Kemi
Jukka Säntti, Sodankylä
*****
Avajaiset
Näyttelyn avajaisia vietetään ITE-museossa torstaina 3.11. klo 17–20 retkeilyn merkeissä paistamalla makkaraa ja nauttimalla nokipannukahvit. Lohtajan partiolaiset kertovat ja opettavat kävijöitä pienimuotoisten eränkävijätaitojen salaisuuksiin.
*****
ITE Metsällä ja savannilla -näyttely
3.11.2016–26.2.2017
ITE-museo
Pitkänsillankatu 28, Kokkola
*****
Mitä ITE-taide on?
ITE-taide on suomalaista nykykansantaidetta. Lyhennesana ITE viittaa sanayhdistelmään “Itse Tehty Elämä”. Välitön, kouluttamaton, jukuripäinen luomisen riemu ja tyyli nostaa esiin metsiemme sekä pirttien kätköistä aivan uuden alkuvoimaisen “taideheimon”. Itse Tehty Elämä viittaa tekijöiden itseoppineisuuteen, omaperäiseen luovaan ilmaisuun ja usein intohimoiseen, elämäntavaksi asti laajenevaan taiteen tekemiseen.
*****
ITE-museo
ITE-museo on Kokkolan kaupungin ja Maaseudun Sivistysliiton ylläpitämä nykykansantaiteen museo. Sen päätehtävänä on suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen esitteleminen ja edistäminen. Museon näyttelyiden ja ITE-kokoelman keskus on Kokkolassa. ITE-museo tuottaa myös suomalaisen ja kansainvälisen nykykansantaiteen ja outsider-taiteen kiertäviä näyttelyitä ja tapahtumia ns. liikkuvana museona.
*****
Poliitikot museoissa
Museoissa vietetään tällä viikolla Kutsu poliitikko museoon -viikkoa. Kokkolan kaupunginhallituksen jäsen Pentti Haimakainen tutustuu K.H.Renlundin museon toimintaan käytännön läheisesti ja mm. vierailee museon eri kohteissa, tekee pienimuotoisia töitä ja osallistuu näyttelyn viimeistelyyn. Tulevatkohan nimilaput oikeille paikoilleen ja valot suunnattua oikein…
*****
Lisätietoja ITE-taiteesta ja näyttelystä:
K.H.Renlundin museo, ITE-museo:
Elina Vuorimies, ITE-amanuenssi, elina.vuorimies@kokkola.fi, p. 044 780 9478
Maaseudun Sivistysliitto, ITE-museo:
Raija Kallioinen, kulttuurituottaja, Maaseudun Sivistysliitto, raija.kallioinen@msl.fi, p. 040 5636 876
Tiedotteet
14.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
31.10.2024
Valojuhlassa 17.11. Oulun Sanginjoella muistellaan alueen historiaa ja juhlitaan tulevaa Sanginkonnun taiderastien verkostoa sekä Sanginjoen Nuorisoseuraa