Tiedote
Onnistunut kesä pohjoissavolaisten ITE-taiteilijoiden kartoituksissa
to elok. 26 11:11:00 2021
ITE Pohjois-Savossa -hankkeessa tehtiin kartoituskäyntejä kesän 2021 aikana 34 ITE-taiteilijan luona kymmenellä eri paikkakunnalla. Tämän kesän kenttätyö keskittyi Ylä-Savon ja itäisen Pohjois-Savon alueille, mistä löytyi useita omaperäisiä ITE-taiteilijoita sekä jo valmiita yleisökohteitakin. Positiivista on ollut myös ilmiantojen ja vinkkausten runsas määrä. Koko Pohjois-Savon alueelta niitä on tullut jo yli 90.
Tämän vuoden alussa käynnistynyt ITE Pohjois-Savossa -hanke pääsi aloittamaan ITE-taiteilijoiden kartoitustyön suunnitelmien mukaan toukokuussa. Kenttätyöhön hanke palkkasi kaksi kartoittajaa, Mari Kekäläisen ja Jari Ruotsalaisen, joiden tehtävänä oli haastattelujen lisäksi myös valokuvata ja videoida kohteissa.
”Keväällä alkanut pohjoissavolaisten ITE-taiteilijoiden onnistunut etsintäkuulutuskampanja tuotti meille hyvän pohjan kartoitustyön aloittamiselle. Kartoittajat pääsivät heti kenttätyöhön ja pystyimme jakamaan heille myös omat vastuualueet. Kolmen kuukauden aikana he kohtasivat 34 ITE-taiteilijaa, joista meillä on nyt hyvät kuva- ja tekstimateriaalit.”, kertoo hankekoordinaattori Riitta Kärkkäinen.
Ylä-Savon ja itäisen Pohjois-Savon alueella kartoitustyötä tehnyttä Jari Ruotsalaista yllätti ITE-taitelijoiden määrä. “Liekö Savossa ollut jotain patoutunutta tarvetta saada esiin alueen taiteilijoita? Positiivista tietenkin oli runsas ja monipuolinen tarjonta sekä nuorten tai nuorehkojen taiteilijoiden esiinmarssi. Alueella on monia lupaavia taiteilijoita kiinnostavine tulevaisuudensuunnitelmineen.”
Ruotsalaiseen teki myös suuren vaikutuksen jo edesmennyt, lapinlahtelainen taiteilija Aarne Paldanius, jonka jäljelle jääneet lukuisat veistokset ja piirustukset kaipaisivat arvoisensa jatkosijoituspaikan. “ITE-taiteella on ainakin omalla kartoitusalueellani hyvin vähän mitään säilytys- ja näyttelytiloja. Samoin monella taiteilijalla on puute työtilasta”, sanoo Ruotsalainen. Myös Mari Kekäläinen jakaa saman huolen siitä, miten voitaisiin säilyttää teoksia tuleville sukupolville ja saada teoksia entistä enemmän yleisön nähtäville.
Mari Kekäläiselle vahvistui kartoituskäyntien myötä käsitys siitä, kuinka merkityksellistä on ihmiselle itselleen mieluisan ympäristön estetiikka. “Kuinka arvokasta onkaan se, että on mahdollisuus ja taitoa rakentaa itselleen omannäköinen koti, luoda oma kulttuuriympäristö, sielunmiljöö. ITE-taidekartoituksilla tapaamamme ihmiset ovat tehneet niin. Rakentaneet ja luoneet omannäköisen elinpiirin itselleen, itsetehdyn taiteen avulla. Se on todella hienoa ja voimauttava kokemus myös vierailijalle.”
Kesän aikana kartoittajat tekivät jokaisesta taiteilijasta ja kohteesta monipuolisen esittelyn ITE Savossa - somekanavalla. ”Meillä on ollut matkalla mukana runsaslukuinen some-seuraajajoukko, joka on yhtä lailla tiimimme kanssa ollut innostunut näistä löydöistä”, iloitsee Riitta Kärkkäinen. ”Kuva- ja videokoosteet ovat mahdollistaneet seuraajille eräänlaiset virtuaalivisiitit kohteissa. Lisäksi valtakunnallisessa ITE-taiteen kesäkampanjassa luonnollisesti toimme esille jo valmiita yleisökohteita, joissa näin Suomi-matkailun huippukesänä on varmaan riittänyt kävijöitä.”
ITE Pohjois-Savossa -hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka. Ensi keväänä ja kesänä kartoitusvuorossa ovat läntinen, eteläinen ja ns. sisäinen Pohjois-Savo. Myös etsintäkuulutuskampanja on edelleen voimassa kesään 2022 saakka. Yhteydenotot ja vinkkaukset ITE-taiteilijasta tai kohteesta, jonka haluaa mukaan kartoitukseen ja valtakunnalliselle ITE-taidekentälle, voi lähettää joko suoraan hankekoordinaattorille riitta.karkkainen@msl.fi, p. 040 655 2330 tai lomakkeen https://forms.office.com/r/4f6LULJsdC kautta.
ITE Pohjois-Savossa – omaehtoinen luovuus matkailun voimavaraksi
Maaseudun Sivistysliitto on tehnyt suomalaisen nykykansantaiteen eli ITE-taiteen kartoitus- ja esittelytyötä vuodesta 1998 alkaen edeten läpi Suomen maakunnittain. Näin pitkäjänteinen ja systemaattinen toiminta aikalaiskansantaiteen parissa on kansainvälisestikin ainutlaatuista.
Pohjoissavolaisen ITE-taiteen esiin nostamiseen Maaseudun Sivistysliitto (MSL) keskittyy vuosina 2021–2022 hankkeessa, jota Pohjois-Savon ELY-keskus rahoittaa Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. MSL dokumentoi, tallentaa ja levittää uutta tietoa pohjoissavolaisista ITE-taiteilijoista ja taidekohteista niin alueen asukkaille kuin myös laajemmallekin yleisöille. Tämän lisäksi tarjotaan mahdollisuus hyödyntää kohteita tai ilmiöitä käytettäväksi kylien ja alueen brändäämiseen ja Pohjois-Savon maaseudun matkailupalveluihin, myös kansainväliseen käyttöön.
Vastaavan tyyppinen MSL:n hanke on parhaillaan menossa myös Hämeessä. Hankkeet tähtäävät tiedon keruun lisäksi myös siihen, että ITE-taiteen piiristä löydettäisiin kohteita ja voimavaroja maaseudun kulttuurimatkailuun.
Maaseudun Sivistysliitosta hankkeessa työskentelee hankekoordinaattori Riitta Kärkkäisen lisäksi ITE-asiantuntijana kulttuurituottaja Raija Kallioinen, joka on ollut mukana ITE-taiteen esiin nostamisessa ilmiön liikkeelle lähdöstä saakka. Hanketta johtaa MSL:n kulttuurijohtaja Helka Ketonen.
LINKKEJÄ
ITE Pohjois-Savossa -hanke MSL:n kotisivulla
Tietoa ITE-taiteesta: www.itenet.fi
Seuraa taiteilijalöytöjen etenemistä Facebookissa
YHTEYSTIEDOT
Hankekoordinaattori
Riitta Kärkkäinen, puh. 040 655 2330, riitta.karkkainen@msl.fi
Maaseudun Sivistysliiton kulttuuriosastossa
Raija Kallioinen, kulttuurituottaja, puh. 040 5636 876, raija.kallioinen@msl.fi
Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, puh. 040 3577 662, helka.ketonen@msl.fi
LEHDISTÖKUVAT
Kuva 1 Puuveistokset/Aarne Paldanius/Lapinlahti, kuva Jari Ruotsalainen
Kuva 2 Keramiikkakasvot/Sanna Svensk/Iisalmi, kuva Mari Kekäläinen
Kuva 3 Tussipiirros/Juha Ryytty/Vieremä, kuva Mari Kekäläinen
Kuva 4 Maalaus/Joona Hamm/Kaavi, kuva Jari Ruotsalainen
Tiedotteet
29.05.2024
Uudenmaan ITE-taidetta esittelevä kirja päättää laajan teossarjan sekä koko Suomen kattaneen kartoitustyön
20.04.2023
Arkinuukailuviikko 24.-28.4.2023 - Arkinuukailu ei ole saituutta ja kitsautta vaan kekseliäisyyttä ja elämän laatua!
05.07.2022
ITE-taideteko julkistetaan Suonenjoen kulttuurihuussilla
19.05.2022
Tuulahdus Onnelasta Kuopion korttelimuseossa – Vuoden ITE-taiteilija Romurinsessa esittäytyy yhdessä Löpöpunkin kanssa
04.03.2022
ITE-taiteen kartoitukset käynnistyvät Pohjois-Savon uusilla alueilla