Tiedote

Syötävässä Puistossa yhdistyy ympäristökasvatus, sirkus, tango ja kaupunkiviljely

ma 15. toukokuuta 2017 07.00.00

Neljäs vuosi käynnistyy Syötävässä Puistossa Mustikkamaalla 17.5.-13.9.2017: yhteisöllistä viljelyä, koululaisille ympäristökasvatusta, avoimia talkoita ja kursseja, Kulttuurikahvila sekä Citytorppari. Osoite: Mustikkamaanpolku 10. Helsinki.

Seuraa kesän toimintaa Facebookissa: https://www.facebook.com/syotavapuisto/

Ensimmäiset talkoot ja kauden avajaiset ovat 17.5. klo 17-20.

Kulttuurikahvilan avajaisia vietetään 4.6.

Keskiviikkotalkoiden ja -työpajojen monipuolinen ohjelma löytyy täältä: https://www.facebook.com/syotavapuisto/posts/1860373750868353:0

Syötävä Puisto

on jo neljättä vuotta toimiva kaikille kaupunkilaisille avoin Helsingin Mustikkamaalla sijaitseva puutarha. Alueelle on istutettu hedelmäpuita ja marjapensaita, sekä kolmen aarin kokoinen luomuviljelyn periaatteilla toimiva vihannesmaa ja yrttipenkki. Syötävä Puisto tarjoaa moniaistisen luontokokemuksen makuineen, tuoksuineen ja väreineen ja samalla kaikille mahdollisuuden osallistua viljelyyn avoimissa keskiviikkoillan talkoissa. Satojen talkoolaisten lisäksi alueen hoitoon osallistuu keväisin ja syksyisin koululaisryhmiä ja Puistossa järjestetään kursseja ja kesäisiä tapahtumia.

Uutena tapahtumatuottajana aloittava Antti Suniala toivoo kaupunkilaisten löytävän Syötävän Puiston entistä laajemmin ja luomaan siitä itselleen todellisen keitaan, jonne halutaan tulla talkoisiin, piknikille, nauttimaan elävästä musiikista ja tapaamaan erilaisia ihmisiä. ”Toivomme että kaupunkilaisten aktiivisuus Syötävässä Puistossa kasvaa ja he voivat vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja tehdä paikasta mieleisen. Tämä idyllinen ympäristöhän on otollista maaperää kaikenlaiselle toiminnalle ja yhdessäololle, ja toivotamme tervetulleiksi erikoisetkin ehdotukset musiikkiesityksistä ja klovnerian työpajoista ympäristötaiteen tempauksiin”, kertoo Antti Suniala.

Talkoot ja työpajat

Talkoot tapahtuvat keskiviikkoisin 17. toukokuuta alkaen aina viimeiseen sadonkorjuuseen saakka 13. syyskuuta. Syötävän Puiston viljelykoordinaattori Pinja Siparin vetämien talkoiden jälkeen järjestetään kursseja ja työpajoja erinäisistä aiheista, kuten hyönteishotellin rakentaminen ja hortoilu sekä ravitaan kukkivaa luovuutta esimerkiksi harjoittelemalla jongleerausta.

Kulttuurikahvila ja residenssit

Syötävän Puiston uutuuksiin kuuluu kesä-elokuussa viikottainen Kulttuurikahvila, jonka vetäjiksi kutsutaan myös erilaisia taiteilijoita, kulttuuripersoonia, ryhmiä ja yhdistyksiä, jotka voivat esitellä toimintaansa ja harjoittaa samalla pientä varainhankintaa. Kesän aikana Kulttuurikahvilassa on luvassa mm. elokuvanäytös, musiikkia, argentiinalaista tangoa villasukissa ja opetusta vanteen pyörityksestä. Taiteilijoita kutsutaan myös hakemaan lyhytkestoisiin residensseihin Syötävän Puiston punaiseen torppaan ja vaikuttamaan alueen ohjelmaan ja ilmapiiriin. Ensimmäisenä residenssitaitelijana torpassa asuu kansainvälistä uraa tekevä sirkustaiteilija Sakari Männistö.

Puutarhakasvatuksen rastirata

Syötävässä Puistossa on kasvukaudella 2017 käytössä digitaalinen puutarhakasvatuksen rastirata, jonka avulla kuka tahansa voi oppia puutarhatoiminnan ja ruoantuotannon perusteista, mm. viljelykierron merkityksestä, villivihanneksista ja monimuotoisen puutarhaekosysteemin toiminnasta havainnoimalla puutarhaympäristöä ja hankkimalla aiheista lisätietoa tekstipätkien ja videoiden avulla. Materiaali sisältää myös monipuolisia tehtäviä, jotka on suunnattu eri ikäryhmille päiväkoti-ikäisistä yläkoululaisiin ja lukiolaisiin. Lue lisää: http://puutarhakasvatus.fi/blogi/puutarhakasvatuksen-rastirata- oppia-ja-oivalluksia-ruoantuotannosta/

Syötävä Puisto perustettiin 2014

Syötävän puiston perustaminen Helsinkiin Mustikkamaalle on kokeilu, jonka tavoitteena on monipuolistaa kaupunkilaisten ympäristösuhdetta ja avata erilaisia näkökulmia kaupunkikulttuuriin sekä urbaaneihin jokamiehenoikeuksiin. Syötävä puisto on myös uusi malli urbaanin ruoantuotannon monipuolistamiseksi. Maaseudun Sivistysliitto perusti Syötävän Puiston 2014, osana Paikan tuntu – paikan identiteetti -hanketta. Alue on adoptoitu Korkeasaarelta ja Helsingin kaupungilta tähän käyttöön vuosina 2014-2017. Yhteistyökumppaneita ovat tai ovat olleet mm. Korkeasaari, Dodo ry, Lasten ja nuorten Puutarhayhdistys, Puutarha-Martat, Kulosaaren Yhteiskoulu KSYK ja Helsingin Steinerkoulu.

Lisätietoja:

Tarkka ohjelma ja päivitettyä tietoa kesän toiminnasta löytyy Facebook sivuiltamme.

Antti Suniala, Syötävän Puiston tapahtumatuottaja, antti.suniala@msl.fi, puh. +358 40 820 9050

Pinja Sipari, Syötävän Puiston viljelykoordinaattori, pinjasipari@gmail.com, puh. +358 50 461 76 78

Helka Ketonen, Maaseudun Sivistysliiton kulttuurijohtaja, helka.ketonen@msl.fi, puh. +358 40 357 7662

Kotisivu: msl.fi/osallistu/ymparistosivistys/syotava-puisto/

Facebook Syötävä Puisto 

Instagram @syotavapuisto

Twitter #syötäväpuisto