Tiedote

Taideleiripäiviä lapsille Sanginsuun koululla kesäkuussa

ma toukok. 29 08:58:00 2023

Sanginsuun koulun pihalla pidetään kesäkuussa Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki -alueelle luotavaan kulttuurimatkailureittiin liittyviä taideleiripäiviä koululaisille. 

Leiripäivien aiheena ovat taide ja tarinat sekä alueelle kehitettävä kulttuurimatkailureitti ja sen suunnittelu yhdessä. Taideleiripäivien aika tehdään yhteinen taideteos, josta tulee reitin maskotti. Teos tulee seikkailemaan alueellamme kesänaikana. Taiteilija Pia Hentunen vetää taidetyöpajoja.

Lohikäärme lasten taideleirien inspiraationa

Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki -alueelta on löydetty "muinaisjäännös", jonka henkiin herättelyyn väreillä tarvitaan mahdollisimman paljon lapsia. Muinaisjäännös saattaa olla isokokoinen lohikäärme, mutta se varmistuu vasta, kun muinaisjäännös -asiantuntijat eli lapset varmistavat asian. Lapset saavat myös kertoa sen tarinan: mistä lohikäärme on tullut, kuka ja mikä se on jne.

Kesän aikana tämä isokokoinen muinaisjäänne ”liikkuu” kolmen kylän alueella ja on bongattavissa lasten päättämissä paikoissa pitkin kesää.

Tervetuloa seuraamaan värikkäitä taidepäiviä, kun herättelemme lasten kanssa muinaisjäännöstä hereille, kerromme sen tarinoita ja ideoimme sille parhaat bongauspaikat. Väreinä työpajoissa käytämme valmiita muovittomia ja maatuvia maaliseoksia, jotka vanhenevat yhtä aikaa lohikäärmeen kanssa.

Leiripäivinä Sanginsuun koululla luomme tarinan lohikäärmeestä ja sen yhteydestä kyliin sekä maalaamme lohikäärmeen.

Taideleiripäivät:

  • to 1.6. klo 10–13 (koulunpäivänä), 14–16 (iltapäiväkerho)
  • 5.-7.6. leiripäivät ja kellonajat sovitaan erikseen ilmoittautuneiden lasten kanssa.

 

Kulttuurimatkailureitin toteutus etenee  

Sanginsuu, Lapinkangas, Sanginjoki - kyläyhdistysalueelle on suunnitteilla luoda v. 2023–2026 uusi kulttuurimatkailureitti palvelemaan eri tavoin liikkuvia ihmisiä. Reitin suunnittelussa yhdistetään pohjoisuuteen nojaavat kulttuuriset ominaispiirteet alueen tarinoihin, historiaan sekä paikkoihin. Taiteen ja yhteiskehittämisen keinoin luodaan uusi kulttuurimatkailureitti Oulun keskustan läheisyyteen. Reitin suunnittelulla tähdätään Oulu2026-kulttuuripääkaupunkivuoteen.

Reitin suunnittelu ja kehittäminen tehdään yhdessä asukkaiden ja eri toimijoiden, matkailijoiden sekä taiteilijoiden kanssa. Kerran kuussa pidettävät yhteiskehittämisillat ovat keskeisessä roolissa. Yhteiskehittämisillat ovat alkaneet keväällä 2023 ja jatkuvat taas syksyllä. Ne toteutetaan pääsääntöisesti Sanginsuun koululla. Tervetuloa mukaan yhteiskehittämispalavereihin sekä tekemään tekoja oman kylän ja yhteisön hyväksi sekä kehittämiseksi.

Hankkeen toteuttajana on Maaseudun Sivistysliitto yhteistyössä SLS-kyläyhdistyksen kanssa. Rahoittajana on Pohjois-Pohjanmaan liitto.

Lisätietoa

hankekoordinaattori Riitta Johanna Laitinen
riittajohanna.laitinen@msl.fi
p. 0405844907

Kuvat 1 ja 2: Puusta veistetty lohikäärme, veistäjä Aimo Laitinen, kuvaaja Riitta Johanna Laitinen