Tiedote

”Taivaita on monia luotu” – MSL:n virtuaaliteos Elis Sinistön Taivaat lävistää ajan ja materian digitaalisella, aineettomalla museomaisuudellaan

ke marrask. 01 07:00:00 2023

 

Elis Sinistön Taivaat (2023) on virtuaaliteos Elis Sinistöstä ja Villa Mehusta Kirkkonummella.  

Villa Mehu on teosofi, joogi ja mystikko Elis Sinistön (1912-2004) metsään rakentama fantasiamaailma ja koti, joka on ollut viimeiset 20 vuotta tyhjillään. Siitä tehty virtuaaliteos Elis Sinistön Taivaat tallentaa digitaaliseen muotoon aineettoman kulttuuriperinnön ja herkän, katoavan taideympäristön ja mahdollistaa uudenlaisen virtuaalisen vierailun niissä. Teokseen on haluttu tallentaa paitsi rakennelmat, Sinistön elämänfilosofia ja henki, arkistomateriaaleja, videoita ja hänestä inspiroituneita taideteoksia.  
 
Teosta pääsee katsomaan ja käyttämään verkkosivuilla www.elissinistontaivaat.fi tammikuussa 2024.  

Kuka Elis Sinistö?

Sotien myllerryksessä lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Elis Sinistö (s. 1912, Oulu) liikkui vapaana jalkaisin ja polkupyörällä omistamatta mitään, hankki itselleen metsäpalstan 1950-luvun alussa ja rakensi sinne paljain käsin paitsi kodin itselleen, myös mielensä mukaisen toisen todellisuuden, laulun, tanssin, mehun, luonnon, ilojen ja riemujen alueen, joka oli vapaa päihteistä, koneista ja moottoreista, yhteiskunnan normeista ja järjestelmistä.   
  
Suomalainen taidekenttä otti teosofi, joogi, absolutisti, nudisti, mystikko, tanssi- ja elämäntapataiteilija Elis Sinistön omakseen. Hänen musiikki- ja tanssiperfomanssinsa, Jan Kailan kuuluisat taidekuvat, videot ja väistöskirja ja Erkki Pirtolan VHS-videotaltioinnit tekivät hänestä tunnetun ja pidetyn hahmon suomalaisella taidekentällä. Elis Sinistö työskenteli pitkään myös alastonmallina kuvataidekouluissa ja piirustussaleissa. Elis Sinistö menehtyi 92-vuotiaana vuonna 2004 ja eli lähes loppuun asti metsässä. 
 
Nyt käsillä ovat olleet viimeiset hetket taltioida maatuva ja osin purettu Villa Mehu.

Digitaalinen teos tallentaa ja uusintaa Elis Sinistön perintöä

Myös uusi taiteilijasukupolvi on lumoutunut Elis Sinistön elämästä ja luomasta maailmasta. Eliksellä kylässä (2023) nykytanssivideoteoksessa (Kopsala, Kortelainen, Renvall, Ikonen) kehollisuus, luontoyhteys ja tanssin ylistys syttyvät ja sammuvat Villa Mehun taideympäristön päivänkierrossa kauniisti.  
Virtuaaliteosta käytetään taiteilija Maisa Immosen toteuttaman digitaalisen 3D -kartan välityksellä, johon on valittu seitsemän ”taivasta”, Elis Sinistön Villa Mehuun luomaa rakennelmaa.   
  
Kutakin kartan kohdetta klikkaamalla pääsee sukeltamaan syvemmälle rakennukseen 360-ympäristöön ja tarkastelemaan kyseistä rakennusta lähemmin. Seitsemään taivaaseen on kerätty ja huolellisesti kuratoitu valokuvia eri ajanjaksoilta, uutta ja vanhaa - taustahaastatteluja, musiikkia, autenttista ja luotua äänimaailmaa, ja taideteoksia eri ajoilta.   
 
Teokseen kohteiksi valitut seitsemän rakennusta eli ”taivasta” Villa Mehusta ovat Erakkomaja, Labora, Vuorimaja, Lampi, Tanssitemppeli, Aurinkosauna ja Talon perustukset.

Miksi Taivaat?

Seitsemän on tärkeä symbolinen luku, ja taivaat -sana yhdistää digitaalisen, ilmassa leijuvan aineettomuuden, Sinistön nimeensäkin ottaman sinitaivaan ja sinisen symbolimerkitykset, seitsemännen taivaan, teosofiset ja kosmologiset, taivaat ja ajat lävistävät kysymykset – ja myös sen, että Elis Sinistön tavoitteena oli luoda ilojen ja riemujen paratiisi – ikään kuin taivas maan päälle.  
 
Rakennusten ja rakennelmien nimet ovat Elis Sinistön itse niille antamia ja keksimiä, kuten hänen itse keksitty oma sukunimensäkin, paitsi sinitaivaaseen, myös ranskankielen sinistré (uhkaava) -sanaan viittaava Sinistö on. Yhteensä todellisessa Villa Mehussa on kolmisenkymmentä rakennelmaa, enemmän tai vähemmän kadonneena. Sieltä löytyy taivaiden lisäksi esimerkiksi seitsemäs helvetti.   
  
Kulttuuriperinnön, ajan ja katoavaisuuden kysymykset konkretisoituvat Villa Mehun maatuvan ja purkautuvan nykytilanteen (2023) tallennuksen myötä. Toteutuksen kokonaissuunnittelussa on hyödynnetty taiteellista teoksellisuutta ja toisinajattelua Elis Sinistön hengessä.  

 
Tekijät 

 
Teoksen visuaalisen, dokumentaarisen ja taiteellisen sisällön ovat ideoineet, kuratoineet ja osin toteuttaneet valokuvataiteilija, dokumentaristi ja ITE-asiantuntija Veli Granö, ja taiteentutkija, kuratoija ja elokuvakäsikirjoittaja Heini Heikkilä, joka vastasi myös teoksen projektisuunnittelusta. 
  
Kartan ja teoksen visuaalisen graafisen kokonaisilmeen on toteuttanut taiteilija, graafinen suunnittelija Maisa Immonen yhteistyössä Veli Studion kanssa, tuottajana Veera Almila.   

Teoksen toteutuksessa on käytetty ThingLink-sovellusta. Teknisistä ratkaisuista ja saavutettavuudesta ovat vastanneet ja ne ovat ideoineet MSL:n koulutus- ja kansalaistoiminnan asiantuntijat koulutussuunnittelija Pia Mustonen ja kouluttaja, koordinaattori Jussi Keränen. Viestinnässä ja teoksen sijoittelussa on työskennellyt MSL:n viestinnän asiantuntija Merja Karjalainen

Teoksessa käytettyjen materiaalien tekijänoikeuksista ja arkistomateriaalien hankinnasta vastasi ITE-asiantuntija, kulttuurituottaja Raija Kallioinen.  
 
Teoksen on ideoinut ja tilannut Maaseudun Sivistysliiton taidetiimi ja kulttuurijohtaja Helka Ketonen. Teoksen ja sen tekijänoikeudet omistaa Maaseudun Sivistysliitto. 

 

Lisätietoja

Heini Heikkilä, heini.heikkila@msl.fi, p. 040 635 0201

Kuvatiedot:

Kuva 1: Kuva Elis Sinistön Taivaat -virtuaaliteoksen 3D-kartasta, kartan on toteuttanut taiteilija Maisa Immonen.
Kuva 2: Villa Mehu Elis Sinistön Taivaat -virtuaaliteoksen 3D-kartasta, kartan on toteuttanut taiteilija Maisa Immonen.
Kuva 3: Elis Sinistö (1912-2004), Elis Sinistön Taivaat -teoksessa on mukana mm. taiteilijaprofessori Jan Kailan ottamia taidekuvia. Kuva: Jan Kaila.
Kuva 4: Erakkomaja eli kerhotalo Elis Sinistön rakentamassa Villa Mehussa. Kuva: Heini Heikkinen.
Kuva 5: Kuva videoteoksesta: Kopsala, Kortelainen, Renvall, Ikonen: Eliksellä kylässä (2023).