Tiedote

Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen: Opintokeskusten historia ja nykypäivä - oppimista ja osallisuutta yli sata vuotta

ti toukok. 14 07:30:00 2024

Aika: tiistai 11.6. klo 17.30-19.30
Paikka: Eduskunnan Kansalaisinfo, Arkadiankatu 3, 00100 Helsinki. 

Opintokeskusten historia ja nykypäivä - Oppimista ja osallisuutta yli sata vuotta kokoaa yhteen opintokeskusten historian.

Julkaisussa kuvataan aluksi kansansivistystyön ensiaskeleet 1800-luvulla, murrosaikojen ja kasvun vuosien vaikutus opintotoiminnan muotoihin sekä viime vuosikymmenien vaiheet, joissa toimintamuodot ovat monipuolistuneet, laajentuneet ja vakiintuneet, tosin talouden ristipaineissa. Opinhalua ei Suomen kansalta ole puuttunut.

Toisessa osassa opintokeskustoimintaa esitellään seitsemän teeman kautta: alusta alkaen päämääränä on ollut ihmisten kouluttaminen kansalaisyhteiskunnan toimijoiksi ja aktiivisiksi kansalaisiksi. Toiminnassa on vahvistettu osallisuutta ja sosiaalista pääomaa, mitä on tukenut myös monipuolinen kulttuurin harrastaminen. Pitkäikäisenä arvona on ollut demokratian edistäminen, ja 2000-luvulla on tuotu yhä kirkkaammin esiin kestävä kehitys, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus.

Julkaisu on opintokeskusten syntyä ja toimintaa kuvaava perusteos päättäjille ja vapaan sivistystyön toimijoille. Se toimii erinomaisesti lukemistona opinnoissa, joissa käsitellään Suomen kansalaisyhteiskunnan historiaa, järjestötyötä ja aikuiskasvatusta.

Kirjoittajat

Valtiotieteen maisteri, opetusneuvos Jorma Turunen on ollut Työväen Sivistysliiton pitkäaikainen pääsihteeri. Hän on vaikuttanut myös pohjoismaisessa ja eurooppalaisessa aikuiskasvatusyhteistyössä, mm. Pohjolan kansanakatemian (Nordens Folkliga Akademi) rehtorina, EU:n komission asiantuntijaryhmien jäsenenä ja Euroopan aikuiskasvatusjärjestön (European Association for the Education of Adults) puheenjohtajana.  
   
Filosofian tohtori, järjestöneuvos Aaro Harju on kansalaisyhteiskunnan moniottelija. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat olleet kansalais- ja järjestötoiminnan kehittäminen, kansalaisyhteiskunnan, osallisuuden, yhteisöllisyyden ja osallistuvan demokratian edistäminen sekä ihmisten omaehtoisen opiskelun tukeminen. Aaro Harju on toiminut kansalaisjärjestöjohtajana ja Sivistysliitto Kansalaisfoorumin pääsihteerinä.  

Julkistamistilaisuuden ohjelma 11.6.2024:
17.30 Ovet auki 
17.40 Alkusanat
17.45 Kirjailijahaastattelu
18.15 Paneelikeskustelu; Kansalaisyhteiskunta ja järjestöissä oppiminen hyvinvoivan yhteiskunnan kivijalkana
18.45 Keskustelua ja kirjan signeerausta
19.30 Tilaisuus päättyy 

Ennakkoilmoittautuminen 10.6.2024 mennessä tällä lomakkeella: https://forms.gle/5BN4vHxohujeJmDg9

Eduskunnan Kansalaisinfo on esteetön tila, jonne kuljetaan turvatarkastuksen läpi. 
Tulethan ajoissa ja otathan mukaan henkilöllisyystodistuksen.

Tervetuloa!

Lisätietoja:

Kukka-Maaria Vuorikoski
Asiantuntija
Opintokeskukset ry
kukka-maaria.vuorikoski@opintokeskukset.fi 
+358 (0)50 553 4463