Tiedote
Tervetuloa Sanoista tekoihin -näyttelyn avajaisiin ja Tuunaajan romurallin lopputapahtumaan 28.10.2023 Saarijärvelle
ke lokak. 25 07:30:00 2023
Toisen romu on toisen aarre. Tuunaamalla romuista erilaisia kollaaseja annat romulle uuden elämän, luot uutta ja päästät mielikuvituksen lentoon. Romukollaaseja voit tuunata yksin, kavereiden kanssa tai vaikkapa koko kylän kanssa yhteisvoimin. Idylli – Ilmastotekoja digiajan ympäristössä - kiertotaloushankkeen tiimoilta järjestimme Keski-Suomessa Tuunaajan Romuralli -työpajoja, rallin pikataipaleita, joissa tehtiin romukollaaseja - hienoja oivalluksia esimerkiksi kierrätysmateriaalin käytöstä. Esitämme Sanoista tekoihin -näyttelyssä kuvin, teoksin ja tuotoksin arjen ympäristötekoja parin vuoden ajalta.
Olemme parin vuoden aikana pitäneet kiertotalous- ja digityöpajoja keskisuomalaisilla kylillä. Välillä olemme opiskelleet verkossa ja välillä pohtineet maailman menoa töitä tehdessä. Kiertotalousteeman hengessä meille on ollut tärkeää käyttää materiaaleja uudelleen ja pidentää tuotteiden käyttöikää. Olemme kunnostaneet ikkunoita ja tuoleja, opetelleet paikkaamista ja parsimista, hyödyntäneet hukkapuuta biohiileksi ja pistoaidoiksi. Hankkeen aikana on järjestetty 40 työpajaa ja 19 webinaaria. Eri tapahtumissa on ollut noin 2 500 osallistujaa. Käyttämättä jääneistä turhakkeista on tehty kollaaseja, joita on syntynyt peräti 70 kpl. Arkinuukailu(TM) -teemamme sai keväällä mukavasti valtakunnallista näkyvyyttä ja kuuluvuutta Ylen Aamu-tv:ssä, Radio Pookissa ja Radio Suomessa.
”Kiertotalousteema ja työpajat ovat olleet todella inspiroivia ja opettavaisia”, kertoo hankkeen projektikoordinaattori Heli Kallio-Kauppinen. ”Aihe on ajankohtainen ja ajatuksia herättävä ja se on kirvoittanut meidät kaikki miettimään omia arjen ympäristötekoja ja arkinuukailemaan. Ja on ollut lohduttavaa huomata, että pienilläkin teoilla on merkitystä.”
Idylli-hankkeen loppunäyttely "Sanoista tekoihin - korjaa, huolla, kierrätä"
Galleria Ahku, Paavontie 30, 43100 Saarijärvi 26.10.-12.11.2023
Vapaa pääsy.
Näyttelyä kuratoi saarijärveläinen kuvataiteilija Pirjo Krook.
Arjen ympäristötekoja arkinuukailusta pettupäivään
Kerromme näyttelyssä kuvin, teoksin ja tuotoksin arjen ympäristöteoista parin vuoden ajalta:
- Tuunaajan romurallin loppunäyttely tuo esille romukollaaseja turhakkeista ja muusta käytetystä tavarasta. Esillä on sekä töitä että valokuvia.
- Esittelemme kuvin matonkuteiden tekoa kiikkalaista mallia mukaillen, tuolien ja vanhojen ikkunoiden kunnostusta. Myös matto, tuolit ja ikkunat ovat nähtävillä.
- Arkinuukailuvinkkejä löytyy moneen lähtöön; autoiluun, asumiseen, liikkumiseen.
- Vaatekomerossa paljastuu, osaatko lajitella poistotekstiilit oikein. Tule testaamaan.
- Kierrätä ja lajittele: luonto ja lompakko kiittävät.
- Hiilikädenjälkesi tuo esiin millaisia ympäristötekoja jo arjessa teet.
- Mikä ihmeen biohiili? Ota hukkapuu hyötykäyttöön.
- Pettupäivän satoa – vitamiinit talteen edelleen ja pistoaitaankin löytyy ohjeita.
- Lehtolan nuorisoseurantalon vanhoja valokuvia on katsottavissa.
- Turvallisesti digiarjessa, vinkkejä tähänkin.
- Tölkeistä voi tehdä aurinkoilmalämpökeräimen eli tölkkien avulla voi kerätä lämpöä sisätiloihin.
Tule mukaan paikan päälle tutustumaan romukollaasitöihin ja koko kiertotalousteemaiseen näyttelyyn. Nähtävillä on myös tietoa kierrätyksestä ja lajittelusta. Arkinuukailu(TM) -teeman kyselyn tuloksista tehty raportti ja vinkkivihko ovat myös mukana näyttelyssä.
Mukana on myös Tuunaajan romurallin suojelija, Romurinsessa Marjut Kauppinen, jonka Romurinsessan kammari -näyttely on avoinna Ahkussa 28.10.-12.11.2023.
Esillä on myös Pohjois-Karjalassa kierrätysmateriaalista tehtyjä kylätaidekohteita, joissa kylien tarinaa on kerrottu elävästi ja kyliin liittyvin materiaalein.
Näyttely on Maaseudun Sivistysliiton ja Keski-Suomen kylät ry:n Idylli – Ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hankkeen lopputapahtuma.
Lisätietoa
Heli Kallio-Kauppinen, projektikoordinaattori, Maaseudun Sivistysliitto
heli.kallio-kauppinen@msl.fi, p. 041 313 9157
Idylli – Ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hanke (v. 2021–2023)
Hankkeen tarkoituksena on ollut tuoda kiertotaloutta osaksi kyläläisten elämää luontoa ja raaka-aineita säästävillä kokeiluilla. Samalla on etsitty digitaalisille sovelluksille ja viestintäkanaville uusia käyttömahdollisuuksia, myös etäosallistumiseen.
Hankkeessa innostettiin ja aktivoitiin ihmisiä 22 kylässä toteuttamaan erilaisia kiertotalouspilotteja sekä ottamaan käyttöön digiosallisuuden työvälineitä. Kiertotalouspilotit ovat käytännön tekoja, joiden avulla pyritään materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen. Digiosallisuudella pyrittiin edistämään uusien yhteydenpito- ja viestintätapojen käyttöön ottamista kylätoiminnasta.
Hankkeessa on myös koulutettu paikallisosaajia, jotka voivat jatkossa kouluttaa ja ohjata myös muiden kylien ihmisiä kiertotaloustoimiin. Paikallisosaaja voi olla kuka tahansa kiertotalousteemasta kiinnostunut kyläläinen.
Ilmastotekoja digiajan ympäristössä -hankkeen toteuttivat Maaseudun Sivistysliitto ja Keski-Suomen kylät ry ja rahoittajana toimii Euroopan maaseuturahasto. Hankeaika on 1.4.2021-30.6.2023.
Liitteet:
Kuva 1: Kuteet Ruuhimäen kylätalon uusiin mattoihin tehtiin työpajassa ja matot valmistuvat talkoilla (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Kuva 2: Farkkujen uusi elämä (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Kuva 3: Romukollaasikuvasarja näyttelyssä (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Kuva 4: Kilpikonnakuppi romukollaasityöpajassa (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Kuva 5: Vaihtotori romukollaasityöpajassa (kuva: Heli Kallio-Kauppinen)
Tiedotteet
26.09.2024
Oppilaitosten kestävän kehityksen sertifikaatti on myönnetty Maaseudun Sivistysliitolle
06.09.2024
Ympäristötaiteilijoiden toinen haku Sanginkonnun taiderasteille Ouluun alkaa - teokset osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa
16.08.2024
Tulevaisuuden Kansalaistoimintaa kehitetään pohjoisessa Keski-Suomessa - TULKAA-hanke tukee ja uudistaa paikallista järjestötoimintaa
27.06.2024
Taiteilijoita valittiin Sanginkonnun taiderasteille Ouluun
19.06.2024
Erikoiskasveilla Eurooppaan – lisää monimuotoisuutta ja kannattavuutta maaseudulle