Tiedote

Tulevaisuuden Kansalaistoimintaa kehitetään pohjoisessa Keski-Suomessa - TULKAA-hanke tukee ja uudistaa paikallista järjestötoimintaa

pe elok. 16 07:30:00 2024

Tulevaisuuden Kansalaistoimintaa -hanke (TULKAA) käynnistyi 1. elokuuta 2024 ja jatkuu tammikuun 2026 loppuun. Hankkeen tarkoituksena on tukea, vahvistaa ja uudistaa järjestötoimintaa pohjoisessa Keski-Suomessa, erityisesti Kivijärvellä, Kinnulassa, Kyyjärvellä ja Karstulassa. Ikääntyvä väestö ja aktiivisten toimijoiden vähentyminen ovat asettaneet perinteisen yhdistystoiminnan uusien haasteiden eteen. Hankkeen avulla pyritään vastaamaan näihin haasteisiin.

Toimenpiteet

Hankkeen aikana järjestetään kolme verkkovalmennusjaksoa, jotka on suunnattu kaikille alueen järjestöille ja toimijoille. Kussakin jaksossa järjestetään viisi kaksituntista valmennusta, joissa käsitellään mm. yhdistyshallinnon uudistamista, toimijoiden jaksamista, sukupolvenvaihdoksia sekä uusia osallistumismahdollisuuksia, kuten pop up -toiminnan ja digitalisaation hyödyntämistä. Valmennusten lisäksi järjestöt voivat saada tukea ja sparrausta oman toimintansa kehittämiseen mm. yhdistysklinikoiden kautta.

Kohderyhmät

TULKAA-hankkeen ensisijainen kohderyhmä ovat pohjoisen Keski-Suomen alueen järjestötoimijat, jotka kaipaavat tukea toiminnan kehittämiseen ja uusien osallistujien houkuttelemiseen. Erityistä huomiota kiinnitetään nuoriin, joille järjestödemokratia ja yhdistystoiminta voivat olla vieraita käsitteitä. Myös järjestötoimijat, jotka kaipaavat tukea jaksamiseen ja toiminnan siirtämiseen seuraavalle sukupolvelle, ovat hankkeen keskiössä. Lisäksi hanke pyrkii tavoittamaan uusia jäseniä, jotka voisivat tuoda uutta virettä ja näkökulmia järjestötoimintaan.

Yhdessä enemmän - ja näkyvästi!

Hankkeen toteutuksesta ja tuloksista viestitään aktiivisesti, paikallisesti ja valtakunnallisesti koko hankkeen ajan. Tavoitteena on luoda pohja vastaaville hankkeille eri puolilla Suomea, jotta järjestötoimijat voivat verkostoitua ja oppia toisiltaan. Hanke on Maaseudun Sivistysliiton hallinnoima, ja sitä voi seurata msl.fi-sivustolla. Rahoitusta on saatu Leader Viisarin kautta, ja osa siitä tulee Euroopan unionilta (43 %).

Lisätietoa

Virpi Skippari, koulutus- ja kansalaistoiminnan päällikkö, ratkaisukeskeinen työnohjaaja (STOry), p. 040 737 8089, virpi.skippari@msl.fi

Satu Hiuspää-Hiltunen, projektikoordinaattori, p. 040 635 0201, satu.hiuspaa-hiltunen@msl.fi