Tiedote
Valojuhlassa 17.11. Oulun Sanginjoella muistellaan alueen historiaa ja juhlitaan tulevaa Sanginkonnun taiderastien verkostoa sekä Sanginjoen Nuorisoseuraa
to lokak. 31 14:00:00 2024
Seitsemänkymmentä vuotta sitten saapuivat sähköt Sanginjoelle Ouluun.
”Kun sähköt saatiin Sanginjoelle maaliskuussa 1953, sähkö oli päivän puheenaihe. Siitä puhutaan jokaisessa talossa ja jokainen tiellä vastaan tulija puhuu siitä. Sähkö on ikään kuin taikasana, joka loihtii jokaisen kasvoille aurinkoisen hymyn ja silmiin tähtimäisen kimalluksen, kilowateista puhutaan ja sähkökojeiden hankkimista suunnitellaan”, kirjoitettiin sanomalehti Kalevassa sähkön saapumisesta Sanginjoelle (1953).
Merkkitapahtuman kunniaksi järjestetään 17.11.2024 Valojuhla, jossa on toisintoa alkuperäisestä vuosikymmenten takaisesta juhlasta – arvokkuutta ja kepeyttä. Valojuhlassa vietetään Sanginkonnun taiderastien ensimmäisten teosten avajaiset Loppulan ladolla, Istuinkivellä ja nuorisoseurantalolla. Samalla juhlitaan myös 120 vuotta täyttävää Sanginjoen Nuorisoseuraa ja alueen uusia luontoreittejä.
Sanginkonnun taiderastien kokonaisuus alkaa muotoutua
Oulujoen ja Sanginjoen partaille ja lähimetsiin on muotoutumassa Sanginkonnun taiderastien verkosto. Lumoavan luonnon keskeltä voit pian löytää ympäristötaiteilijoiden teoksia, joissa henkii alueen vanha kulttuuriperintö muistoineen ja tarinoineen, yhdistyen taiteilijoiden tulkintoihin. Jokainen teos on suunniteltu paikan henkeä, alueen luontoa, historiaa ja ihmisiä kunnioittaen. Myös kyläläiset osallistuvat teosten toteutukseen.
Teosten kokonaisuus liittyy osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa. “Taiderasteille on suunniteltu kymmenen vuoden elinkaari, joten ne jäävät alueella liikkuvien iloksi juhlavuoden jälkeenkin”, kertoo Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen. “Teosten huollosta vastaa alueellamme toimiva vireä Sanginjoen, Lapinkankaan ja Sanginsuun kyläyhdistys”, lupaa taidereitin hankkeessa paikan päällä työskentelevä Riitta Johanna Laitinen.
Tervetuloa Valojuhlaan
Valojuhla pidetään sekä Loppulan luontotalolla että Sanginjoen nuorisoseurantalolla 17.11. klo 12–18.
Ohjelma alkaa Loppulan Luontokeskuksesta, jossa on mm. Metsänvartijan lyhtypolku -esitys valaistussa taikametsässä. Tapahtumassa tuodaan esille paikallista historiaa ja tarinoita. Metsänvartijan lyhtypolun tarina ammentaa alueen luonnosta: Aarnisammal – Peikonkullaksi kutsuttu – on harvinainen pimeässä hohtava sammal, jota on oikeastikin löydetty kasvamasta Sanginjoelta. Myös historiallisesti on totta, että Loppulassa on ollut metsänvartija. Lyhtypolun varrella Loppulan vanhassa hirsiladossa on taiteilija Satu Suvannon toteuttama taideteos, jonka ympärille Metsänvartijan lyhtypolku huipentuu.
Juhla jatkuu nuorisoseurantalolla, jossa on iltamatyyppistä ohjemaa, musiikkia ja runonäyttely. Esiintymässä ovat mm. a cappella -kuoro Pyrstötähdet sekä Duo Veli Vaismaa ja Sari Partanen, joka esittää tunnelmallisia lauluja alkuperäisestä juhlasta 70 vuoden takaa. Illan juontaa tapahtuman käsikirjoittanut ja koordinoinut Sanna-Maija Karjalainen.
Tapahtuma on ilmainen. Loppulaan on bussikuljetus Oulusta. Iltamiin on ennakkoilmoittautuminen.
Tapahtumainfo ja aikataulut: https://msl.fi/tapahtuma/valojuhla-loppulassa/
Valojuhlan toteutuksessa on mukana laaja verkosto toimijoita. Yhteistyössä Maaseudun Sivistysliiton kanssa mukana ovat mm. Sanginjoen Nuorisoseura, Sanginsuu-Lapinkangas-Sanginjoki-kyläyhdistys, Loppulan Ystävät, Kulttuuritalo Valve, Lumo-valofestivaali, Oulu-opiston taidekoulu UPIA, Oulun kaupunki ja Pohjois-Pohjanmaan museo. Sanginjoen kyläläiset ovat vahvalla panoksella mukana tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa yhdessä hankkeen työntekijöiden kanssa.
Lisätiedot
Valojuhla-tapahtuman koordinointi, Sanna-Maija Karjalainen, p. 050 521 7155, sanna-maija.karjalainen@centria.fi
Sanginkonnun taiderastit, Riitta Johanna Laitinen, p. 040 584 4907, riittajohanna.laitinen@msl.fi ja Raija Kallioinen, p. 040 5636 876, raija.kallioinen@msl.fi
Valojuhla on Maaseudun Sivistysliiton koordinoiman Sanginkontu – taiderasteja jokivarren metsissä -hankkeen osatapahtuma. Hanke liittyy Oulu2026-tapahtumien sarjaan.
Sanginkonnun taiderastit on uusi kokonaisuus, joka tulee osaksi Oulu2026-kulttuuripääkaupungin ohjelmistoa. Eri menetelmin työskentelevät taiteilijat toteuttavat paikkasidonnaisia ympäristötaideteoksia Oulun maaseutualueelle. Taiderastit tulevat sijaitsemaan kolmen kylän alueella, Sanginsuussa, Sanginjoella ja Lapinkankaalla Oulujoen pohjoispuolella 10–20 kilometriä Oulun keskustasta itään. Teoksia tulee kaikkiaan 10–12 paikkaan. Sanginkonnun kulttuurimatkailuhankkeen rahoittajia ovat Pohjois-Pohjanmaan liitto, Oulu2026-säätiö, Oulun seudun Leader ry ja Keskitien Säätiö. Loppulan Valojuhlaa taideteoksineen tukevat myös Museovirasto ja Oulun kaupunki.
Kuvat:
Kuva 1: Valojuhla-tapahtumajuliste
Kuva 2: Iltamat-tapahtumajuliste
Kuva 3: Duo Veli Vaismaa ja Sari Partanen
Kuva 4: A cappella -kuoro Pyrstötähdet
Kuva 5: Satu Suvannon teos Huoma, yksityiskohta
Tiedotteet
08.01.2025
Maaseudun Sivistysliiton vuoden 2025 ITE-taiteilija on hämeenlinnalainen Markku Sarastamo
14.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
13.11.2024
Kylä kerrallaan kohti kestävää tulevaisuutta – uusi hanke kannustaa kyläyhteisöjä ympäristötekoihin
07.11.2024
Veistoksia, installaatioita ja ääniteos tulossa Sanginkonnun taiderasteille Ouluun