Tiedote

VEDEN ALLA - taidetta, musiikkia ja ympäristötekoja

to 16. kesäkuuta 2016 06.00.00

Taiteilijat Petri Kuljuntausta, Maritta Nurmi ja Kristiina Ljokkoi Rauman saaristossa

Lehdistötilaisuus on pe. 17.6. klo 13. ja avajaisia vietetään klo 18-20. Tervetuloa!

Rantojen roskaantuminen, vesien likaantuminen ja Itämeren ekologisen tasapainon horjuminen huolestuttavat kaikkia suomalaisia ja varsinkin rannikolla asuvia ihmisiä. Näitä teemoja pohditaan kesän aikana myös taideteoksissa ja taidetapahtumissa eri puolilla Raumaa. Tapahtumat ovat osa Rauman taidemuseon järjestämää Rauma Biennale Balticum –ohjelmaa, joka esittelee ajankohtaista nykytaidetta Itämeren alueelta. Biennalen aiheena on haavoittuvuus yksilön, yhteiskunnan ja koko maailman tasolla. 

VEDEN ALLA -tapahtumatuotannosta vastaa Maaseudun Sivistysliitto ja toteutuksessa ovat mukana myös Rauman kaupunki, RaumArs, Äänirasia sekä Rauman taidemuseo. Veden alla -tapahtumien päärahoittajina ovat Koneen Säätiö ja Keskitien Tukisäätiö. 

Veden alla -tapahtumassa on kaksi erillistä kokonaisuutta:

KALANMAHA - taidetta ja ympäristötekoja Rauman rannoilla ja saaristossa kesä-elokuun ajan. 

LIFE AQUATIC - kokonaistaideteos Rauman uimahallissa 17-20.8. tarjoaa elämyksiä niin veden alla kuin veden päällä aamusta iltaan. Vedenalaiset livekonsertit toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa. 

KALANMAHA

Kansainvälinen kuvataiteilija, biologi Maritta Nurmi viettää kesät Suomessa ja talvet Vietnamissa. Raumalla hän kutsuu yhdessä tiiminsä kanssa merenkulkijat ja maakravut osallistumaan Kalanmaha-ympäristötaideteoksen valmistukseen kesä-heinäkuun aikana. Ympäristöteos kootaan yhdessä virkatuista, rakennetuista ja punotuista kalan kokoisista osista. Lopullinen teos kootaan heinäkuun lopussa Kylmäpihlajan saareen, jossa se on esillä elokuun loppuun saakka. Teos haastaa meidät pohtimaan mm. jätemateriaalien maatumista: kuinka kauan kestää että kalastussiima maatuu: 600 vuotta!

Raumalaiset ovat mukana tekemässä ekotekoja. Punapipoinen Kalanmaha-tiimi osallistaa raumalaisia myös toteuttamaan omia ekotekoja kesän aikana eri puolilla Raumaa. Tähän mennessä sovittuja ekotekoja: Rauman Laitesukeltajien kanssa toteutetaan Reksaaressa Kartun venelaiturialueen merenpohjan puhdistusta heinäkuun alussa. Milona Sadekallio ja Maritta Nurmi valmistavat yhdessä design-kangaskassin vaihtoehdoksi muovipusseille. Kassia myydään Hellapuussa, Kuninkaankatu 13 ja Taidemuseolla kesän aikana.

Kalanmaha -teoksen suunnittelua ja toteutusta voi seurata myös Facebookissa http://www.facebook.com/Kalanmaha ja taiteilija MarittaNurmen blogissa http://kalanmaha.blogspot.fi  

Yhteistyössä mukana Rauman kaupungin ympäristönsuojelu, Wihertoimi, RaumArs ja Rauman taidemuseo. Tuotantoa tukee: Koneen säätiö ja Keskitien Tukisäätiö.

LIFE AQUATIC

Eri taiteen muotoja kokeellisesti yhdistävä Life Aquatic –teoskokonaisuus ottaa haltuun Rauman uimahallin elokuussa. Tapahtuma koostuu vedenalaisesta äänimaisemasta, veden alla koettavista livekonserteista ja uima-altaaseen toteutettavasta veistotaidetta ja elävää vesiluontoa yhdistävästä visuaalisesta installaatiosta. Uimahalli tarjoaa elämyksiä niin veden alla kuin veden päällä aamusta iltaan. Iltakonserteissa on myös livemusiikkia ja mukana muusikoita sekä Raumalta että Helsingistä. Päivällä järjestetään taiteilijoiden opastuksia ja keskusteluita vedenalaisista äänistä ja maailmasta. Opasvaraukset ja iltakonserttiliput ovat myynnissä: Palvelukeskus Pyyrman, puhelin 02 834 5001. Iltalipun hinta 8 / 6 euroa.

Life Aquatic – taiteellinen työryhmä

  • kansainvälisesti tunnettu äänitaiteilija ja muusikko Petri Kuljuntausta, joka työskentelee myös vedenalaisten äänimaisemien parissa
  • kuvataiteilija ja taidekasvattaja Kristiina Ljokkoi toimii Suomessa myös kuraattorina ja taidetapahtumien tuottajana
  • elektromuusikko ja arkkitehti Tuomas Toivonen on työskennellyt myös toimittaja-juontajana YLE:llä
  • jazzmuusikko, saksofonisti ja säveltäjä Jarno Tikka on palkittu, nuori jazzmuusikko, joka soittaa erilaisissa kokoonpanoissa Suomessa

Iltakonserttien ohjelmassa liikutaan tyylillisesti laajalla säteellä. Esityksissä kuullaan jazzimprovisointia, äänimaisemaa, elektronista rytmimusiikkia, veden alaisia ääniä ja kokeellista musiikkia. Konserttia kuunnellaan veden alla. Iltakonserteissa esiintyvät:

  • Takku Ylinen (Rauma), puhaltimet
  • Surina / Ville Eriksson (Rauma), elektroniset soittimet ja koneet
  • Petri Kuljuntausta (Helsinki), sähkökitara, vedenalaiset äänet, laptop
  • Tuomas Toivonen (Helsinki), elektroniset soittimet ja koneet
  • Jarno Tikka (Helsinki), saksofoni

Yhteistyössä mukana Rauman kaupungin liikuntapalvelut, Rauman Taidemuseo, RaumArs ja Äänirasia Tapahtumantekijä. Tuotantoa tukee: Koneen säätiö, Keskitien Tukisäätiö, Samuel Huberin säätiö, Taiteen edistämiskeskuksen Satakunnan toimialue sekä Suomen Lontoon instituutti.

Facebook: Life Aquatic - Underwater Art in Rauma

Järven tarina -elokuvan esitys 20.8. osana Blue Sea Film festivaalia

Maaseudun Sivistysliitto ja Blue Sea Film Festivaali (19.-21.8.2016) tuottavat Raumalle yhdessä Järven tarina -elokuvan (2015), jonka tulee esittelemään ohjaaja Marko Röhr. Elokuva vie katsojan Suomen luonnon ainutlaatuisimman aarteen, järviemme, saloihin ja myytteihin. Festivaalin ohjelma päivittyy nettisivuille: http://www.blueseafilmfestival.net/x/

TIEDUSTELUT:

Helka Ketonen, kulttuurijohtaja, Maaseudun Sivistysliitto, helka.ketonen@msl.fi puh 040-3577662