Tiedote
Veistoa ja villiruokaa Ilomantsissa elokuussa
to tammik. 24 11:21:00 2019
Pärinä ja pöhinä täyttää Ilomantsin kylänraitin elokuussa kuudetta kertaa järjestettävillä Karhufestivaaleilla. Mestariveistäjät kautta Suomen kokoontuvat kilpasille. Mainetta saanut kovatasoinen tapahtuma herättää kiinnostusta myös ulkomailla.
Karhunveistokilpailun teemana liike
Moottorisahoin käytävä veistokilpailu haastaa tänä vuonna osallistujat vaativan aiheen ääreen, kuvaamaan karhua liikkeessä ja vauhdissa. Teemana on GoBearGo, suomeksi pilke silmäkulmassa KouKarhuKou. Liikunnallisia teemoja tulee mukaan myös tapahtuman oheisohjelmistoon.
Karhufestivaalit järjestetään Ilomantsissa torstaista lauantaihin 15.–17.8.2019.
Torstaina ja perjantaina mestaruussarjan veistäjät ottavat mittaa toisistaan kaksipäiväisessä kilpailussa, joka levittäytyy Kalevalantien varteen. Festivaali huipentuu pikaveistokisan kansanjuhlaan Katri Vala -kulttuurikeskuksessa ja jännittävään tulosten julkistukseen torilla. Veistokilpailuun voi jo ilmoittautua kotisivulta www.karhufestivaali.fi löytyvällä lomakkeella.
Tapahtuman järjestelyissä otetaan tänä vuonna erityisen huomion aiheeksi ilmastoviisaat toimintatavat.
Villiruokafestarit kaksipäiväiseksi
Suomen luonnon antimet ovat pääosassa kolmannen kerran järjestettävillä Villiruokafestareilla 16.–17.8.2019. Tapahtuma on ensi kertaa kaksipäiväinen. Tapahtuman uudistuksiin kuuluu myös se, että osa myyntipaikoista varataan lähiruokatuotteiden myyjille.
Villiruokafestarit on pop up -ravintolatapahtuma, jonne tuotteita voi tulla myymään kuka tahansa ruoanvalmistuksesta kiinnostunut. Kalevalantien varrelle pystytettävä festivaalialue täyttyy villiruokaravintoloista. Pop up -ravintoloista löytyy sekä paikan päällä syötäviä ruoka-annoksia että mukaan ostettavia herkkuja. Myytävän tuotteen ainesosista vähintään yhden on oltava villiruokaa. Tapahtumaan voi tulla myymään myös muita villi- tai lähiruokatuotteita (esim. säilykkeitä, leivonnaisia, kuivattuja yrttejä jne.). Tapahtuman myyntipaikkojen varaus avautuu 1.3.2019.
Yleisöllä on mahdollisuus äänestää tapahtuman yhteydessä suosikkiravintolaansa. Eniten ääniä saaneet ravintolat palkitaan lauantaina Ilomantsin torilla järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa.
Villiruokafestarit ovat osa kansainvälistä #wildwonders-hanketta, jossa on mukana kumppaneita Liettuasta, Latviasta ja Skotlannista.
Ideointi-ilta kuntalaisten kanssa ensi viikolla
Ensi viikon tiistaina 29.1. Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan kulttuuriyhdistys ry ja Vaara-Karjalan Leader ry järjestävät kaikille festivaaleista kiinnostuneille avoimen ideointi-illan. Ilomantsin kunnantalon Kalevala-salissa (Soihtulantie 7) klo 17 alkavassa tilaisuudessa esitellään tämän hetken suunnitelmia ja ideoidaan yhdessä uusia yhteistyökuvioita oheisohjelmineen.
LISÄTIETOJA
Karhufestivaali
Maarit Hämäläinen-Koljonen, Karhufestivaalin johtaja-tuottaja
maarit.hamalainen-koljonen@msl.fi, puh. 040 579 5957
Raija Kallioinen, Karhufestivaalin veistokilpailujen yhteyshenkilö
raija.kallioinen@msl.fi, puh. 040 5636 876
Villiruokafestarit
https://maakaista.fi/vaara-karjala/omat-hankkeet/villiruokafestarit
Media/#wildwonders-hanke:
Hannele Pyykkö, toiminnanjohtaja
hannele.pyykko@lieksa.fi, puh. 040 1044905
Villiruokafestarijärjestelyt:
Mira Vihonen, hankesihteeri
mira.vihonen@lieksa.fi, puh. 040 1044906
KUVATIEDOT
Kuva 1. Viime vuonna karhuja veistettiin kilpaa teemalla Villi luonto. Yksityiskohta voittajan, pietarilaisen Pavel Muntievin veistoksesta. Kuva Minna Haveri.
Kuva 2. Karhufestivaaleilla 2019 veistäjiä haastetaan kuvaamaan vauhtia ja liikettä teemalla GoBearGo / KouKarhuKou. Viime vuonna Tapio Vääräsmäki sai tuomaristolta kiitosta veistoksensa dynaamisuudesta. ”On kuin karhu olisi jo ollut puun sisässä ja omalla voimallaan ponnistanut eläväksi.” Kuva Minna Haveri.
Kuva 3. Tunnelmia viime kesän Villiruokafestareilta. Kuva Antero Lehikoinen.
Tiedotteet
21.02.2023
Maaseutujärjestöt perustivat yhteisen foorumin suurten murrosten kynnyksellä
05.05.2022
Pettukuu kutsuu - Pettupäivät opastavat petun ottoon
09.06.2020
Mitä kuuluu Ilomantsin kesäfestivaaleille?
24.04.2019
Hävikistä hyvikiksi -opas ammattikeittiöille
24.01.2019
Veistoa ja villiruokaa Ilomantsissa elokuussa